Connect with us

ADPM Health

Cat de sanatos este superalimentul matcha? Nutritionistul Gianluca Mech dezvaluie ce e bun si ce e rau!

Cunoscut drept un superaliment, unul dintre beneficiile majore ale consumului de ceai matcha este acela ca ofera o doza extrem de generoasa de antioxidanti la fiecare inghititura. Trebuie consumat insa cu grija, intrucat are contraindicatii si poate veni la pachet cu efecte secundare. Nutritionistul Gianluca Mech ne dezvaluie tot ce trebuie sa stim despre avantajele si dezavantajele consumului de ceai matcha.

Publicat

pe

Cat de sanatos este superalimentul matcha? Nutritionistul Gianluca Mech dezvaluie ce e bun si ce e rau!

Acum 5000 de ani, matcha era considerata o simpla frunza. In prezent, insa, a devenit un stil de viata pentru multi oameni.

“Ceaiul Matcha este o sursa bogata in polifenoli, catechine, clorofila, L-teanina si teofilina. 1 gram de ceai matcha contine: 0.5 g proteine, vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina E, vitamina K, 0.2 mg de fier si urme de alte minerale”, explica nutritionistul Gianluca Mech.

Specialistul in nutritie ne dezvaluie cateva dintre cele mai importante beneficii pe care consumul de ceai matcha le poate avea pentru starea noastra generala de sanatate:

1. Are efect antioxidant

Clasa de antioxidanti conținuti de matcha sunt catechinele (de asemenea, prezente in vin si cacao), care sunt un grup de flavonoide interesante pentru proprietatile lor antineoplastice: galatul de epigalocatechina (EGCG), de fapt, este o molecula cu importante proprietati anticancerigene.

2. Regleaza metabolismul

Galatul de epigalocatechina are ca rezultat termogeneza, ajutand astfel la pierderea in greutate.

3. Imbunatateste functiile cognitive

Imbunatateste memoria si concentrarea datorita continutului de teanina, un aminoacid care actioneaza asupra neurotransmitatorilor si care este capabil sa reduca stresul mental si fizic, producand totodata si o senzatie de relaxare si imbunatatind sfera cognitiva (daca este consumata in combinatie cu cafeina).

4. Intareste sistemul imunitar

Prezenta antioxidantilor si a polifenolilor ajuta la intarirea sistemului imunitar. Catechinele au o puternica capacitate antibiotica si antibacteriana. Sistemul imunitar este sustinut si de continutul de potasiu, vitamina A si C, fier, proteine si calciu, vitamina B1 si B2 si beta-caroten.

5. Regleaza nivelul de zahar din sange

Unele studii arata rolul important al ceaiului matcha in lupta impotriva diabetului de tip 2, imbunatatind sensibilitatea la insulina si toleranta la glucoza.

6. Ajuta la sanatatea sistemului cardiovascular

Galatul de epigalocatechina mentine nivelul scazut al colesterolului din sange si reduce acumularea lipidelor in endoteliul vaselor.

7. Previne imbatranirea tenului

Cantitatea mare de catechine (70 mg / gr de ceai) este un remediu excelent anti-imbatranire, drenare si detoxifiere. De asemenea, ajuta la prevenirea arsurilor solare si protejarea pielii de deteriorarea cauzata de razele ultraviolete.

Contraindicatii

Consumul de matcha poate avea insa si efecte secundare. Vine la pachet cu o serie de contraindicatii si e foarte important sa nu fie consumat in exces.

“Consumul de ceai matcha poate provoca batai rapide ale inimii, varsaturi, confuzie, dureri de cap, greata si diaree. De asemenea, acesta poate interfera cu diverse medicamente, fitoterapice sau produse pe baza de vitamine. Din acest motiv este bine sa cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte de a introduce matcha in stilul vostru de viata. Doza recomandata este de 1 sau 2 cani pe zi, iar ceaiul matcha nu este recomandat in timpul sarcinii si alaptarii”, explica Gianluca Mech.

Cat de periculoasa este carnea rosie pentru sanatate? Iata ce spune nutritionistul Gianluca Mech!

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat anul trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.