ADPM Health

Cat de periculoasa este carnea rosie pentru sanatate? Iata ce spune nutritionistul Gianluca Mech!

Scris de Ana Kozma

Carnea rosie sau cea procesata, consumata des, creste riscul de aparitie a cancerului intestinal. Studii recente trag un semnal de alarma in acest sens, iar nutritionistul Gianluca Mech explica de ce aceste alimente sunt periculoase pentru sanatate daca sunt consumate zilnic.

Cat de periculoasa este carnea rosie pentru sanatate? Iata ce spune nutritionistul Gianluca Mech!

Conform rapoartelor, consumul a peste 700 de grame de carne rosie pe saptamana, sau a carnii procesate, in fiecare zi, creste riscul de aparitie a cancerului intestinal.

“Organizatia Mondiala a Sanatatii considera carnea procesata a fi ‚orice tip de carne care a fost tratata, fermentata, afumata sau supusa altor procese pentru a-i imbunatati aroma si conservarea’. Cateva exemple de carne procesata sunt carnatii, cremvurstii, salamul, dar si slanina si sunca, carnea sarata, carnea afumata si carnea din conserve.

Prelucrarea carnii prin adaugarea de condimente si fum poate provoca formarea de compusi chimici cancerigeni, incluzand compusi N-nitroza (NOC), hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) si amine aromatice heterociclice (HAA)”, explica nutritionistul Gianluca Mech (www.gianlucamech.ro).

Gianluca Mech explica legatura dintre consumul de carne rosie sau carne procesata si anumite tipuri de cancer.

“Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC), agentia interguvernamentala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, are sarcina de a oferi orientari privind clasificarea riscului de aparitie a tumorilor din pricina substantelor chimice si agentilor fizici.

Majoritatea celor 800 de studii epidemiologice analizate de grupul de experti IARC au ca obiect de studiu cancerul tractului digestiv, in special cancerul colorectal. Studiile au demonstrat prezenta unei relatii doza-raspuns semnificative din punct de vedere statistic: consumul a 50 g de carne procesata pe zi creste cu 17% probabilitatea de a dezvolta acest tip de cancer.

Un document publicat in 2017 de World Cancer Research Fund privind riscul de cancer colorectal a estimat ca un consum ridicat de carne rosie procesata (50 de grame pe zi) creste riscul de aparitie a acestui neoplasm cu 16%”, spune Gianluca Mech.

Renuntam complet la aceste alimente sau cat de rar este bine sa le consumam?

“IARC recomanda consumul unei cantitati de carne rosie neprocesata care sa nu depaseasca 500 de grame pe saptamana pentru a limita riscul aparitiei cancerului.

Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului recomanda nu mai mult de trei portii de carne rosie neprocesata pe saptamana, echivalentul a aproximativ 350-500 g, si evitarea celei procesate. De asemenea, recomanda consumul a cel putin cinci portii de fructe si legume care sa insumeze 400 de grame pe zi.

Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Harvard recomanda consumul carnii rosii in portii care nu depasesc 110-115 grame, cel mult de doua ori pe saptamana”, adauga nutritionistul Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Cum poti slabi cu avocado? Iata ce spune nutritionistul italian Gianluca Mech!

Gianluca a lansat anul trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Scrie un comentariu