News

Vedetele de la „Dansez pentru tine” se intrec in dansuri populare

Scris de Sorin Dutoiu

Concurentii de la “Dansez pentru tine” vor dansa vineri seara, in cadrul probelor de folclor, alaturi de 73 de dansatori. Este un record in materie de productie Tv in Romania. Saptamana trecuta a mai avut loc o premiera: dansul in ploaie, intr-un studio acoperit.

Vineri seara, cu ocazia probei din concurs “folclor”, ringul emisiunii va gazdui nici mai mult, nici mai putin de 73 de dansatori in acelasi timp.

Specialistul in folclor al emisiunii, Marin Barbu, impreuna cu fiica sa, Larisa Barbu, cu zece instrumentisti care vor canta live, cu baletul emisiunii si cu alti saizeci de dansatori folclorici din mai multe zone ale tarii vor incinge spre deliciul telespectatorilor Pro Tv un dans complex pe etape cu un duel al barbatilor, o “strigare peste sat” a femeilor si la sfarsit, cu o “impacare” a tuturor printr-o invartita deasa in perechi.

Toate cele opt perechi concurente vor avea de dansat la proba de folclor dansuri cu tema “ocazii de joc la romani”. Cumetria, nunta, sezatoarea, intrecerile intre baieti si fete, jocul la sura si claca, toate vor fi prezente, cu tot ritualul care le insoteste, in platoul emisiunii “Dansez pentru tine”.

Toti concurentii vor avea costume traditionale romanesti autentice si foarte vechi de 30 pana la 100 de ani, aduse din zone diferite ale tarii, iar in picioare, barbatii vor purta cizme si opinci cu pinteni, iar femeile, pantofi ghete si opinci.

Chiar daca este mult mai greu de dansat cu incaltarile traditionale in picioare, concurentii le vor avea la repetitia generala de cu o zi inainte de show pentru a se putea obisnui cu ele in picioare. Pe cap, concurentii vor purta palarii specifice zonei din care vine dansul, iar fetele vor purta marame, tulpane albe sau batice colorate.

Cel mai vechi costum al serii il va avea fiica lui Marin Barbu, Larisa, care poarta cu mandrie un costum traditional din zona Teleorman vechi de mai bine de 100 de ani, brodat manual si primit in dar de la o batrana din zona. Fiecare pereche concurenta va face o adevarata poveste din dansul popular fiind insotita pe scena de alte 10 perechi, mai precis de 20 de dansatori folclorici, alaturi de care isi vor interpreta momentul.    

Nicola si partenerul ei, Stefan, vor avea de reprodus vineri seara un tablou de primavara din Marginimea Sibiului cand ciobanii se pregatesc sa plece cu oile si inainte, se aduna in sat, mananca, beau si fac un joc. Pentru acest moment, Stefan va purta un cojoc vechi si foarte greu de 45 de kg, iar in platou vor fi spre deliciul celor din jur mamaliga, cas, branza, slanina, ceapa si pita.  

Paula Seling si partenerul ei Tudor vor juca o claca din Mehedinti, astfel ca in platoul emisiunii isi vor gasi locul o putina, un cazan de tuica si cosuri de nuiele. Paula va fi fata cazanagiului care va pune lemne pe foc si va da tuica barbatilor veniti la claca care se vor intrece care sa o danseze mai bine. 

Doinita Oancea si Claudiu vor face o sezatoare de Teleorman in care fetele vor coase batiste, vor toarce cu fusul din fuior si vor da pe vartelnita sculul cu lana, iar barbatii vor curata porumbul si vor bate floarea soarelui. Fata care va face cea mai frumoasa, colorata si bine cusuta batista va fi luata la dans si invartita de unul dintre baietii cei mai harnici ai satului.

Adela Popescu isi va incepe dansul la sura cu 16 piruete una dupa alta. Povestea dansului incepe cu fetele de 14 ani care se pregatesc pentru primul “joc” din viata lor, se invart in jurul copacilor, a mesei, a gardului, iar baiatul intra in scena si isi cauta fata pe care o gaseste dincolo de un gard si de aici incepe jocul in doi.

Daca Razvan Fodor si partenera lui, Lena vor avea de adus in ring pitorestile intreceri de jocuri intre baieti si fete, Octavian Strunila si Ella vor avea de reprodus o cumetrie. Octavian va aparea in platou cu un copilas in brate, pe care il va duce in curtea nasului pentru a-i taia motul. Rolul copilasului va fi interpretat de nepotelul lui Nea Marin Barbu, Darius Andrei, de 2 ani si 9 luni.

Cele doua perechi aflate vineri seara la duel, Jorge, Bogdan Vladau impreuna cu partenerele lor, vor avea si ele de dansat, pe langa dansurile editiei trecute, si un dans popular. Daca Jorge si Liliana vor avea un moment de cantec, joc, voie buna si iubire, Bogdan Vladau va face chiar o nunta in platou. El va fi mirele, iar partenera sa, Ana Maria, va fi mireasa, iar socrii mari si socrii mici se vor intalni si vor face schimb de damigene de vin si vor decide ca isi vor lasa copiii sa-si uneasca destinele.

Despre autor

Sorin Dutoiu

Celebrity adviser & publicist, PR & events strategist www.ADPMPR.ro, smart acquisition influencer.
Incepand cu 2011, alaturi de echipa ADPM PR, manageriez directiile profesionale ale celor mai cunoscute persoane publice din Romania.
Prin divizia ADPM Events, implementez si promovez cele mai de impact evenimente de presa ori corporate din Romania.
Imi puteti scrie la contact [at] adpm .ro

Scrie un comentariu