News Special

Cum a ajuns Usain Bolt, „cel mai rapid om din lume”, sa castige 20 de milioane de dolari pe an!

Scris de Christian Stan

Cursa de 100 de metri din cadrul intrecerilor Olimpice de atletism a fost, aseara, cel mai urmarit eveniment sportiv al Planetei, peste 2 miliarde de persoane asteptand cu sufletul la gura deznodamantul: isi va mentine sau nu Usain Bolt titlul de „cel mai rapid om din lume”?. Nu numai ca jamaicanul a reusit sa castige cursa, dar Bolt a stabilit un nou record mondial alergand distanta de 100 de metri in 9,63 de secunde. Aparut de nicaieri si devenit celebru dupa victoriile sale la JO de la Beijing, Usain Bolt a devenit astazi cel mai bine platit atlet din lume, acesta ajungand sa castige 20 de milioane de dolari pe an.

Usain Bolt a fost privit cu o oarecare curiozitate atunci cand a intrat in competitie la Jocurile Olimpice de vara de la Beijing, din anul 2008. Da, el  stabilise recent un record mondial in cursa de 100 de metri, dar putini oameni din afara lumii atletism stiau ceva despre jamaican. Acesta excelase la distanta de 200 de metri dar era relativ nou la proba de 100 de metri, pe care a castigat-o cu 9.58 secunde, devenind astfel cel mai rapid om din lume. Bolt devenise atunci primul sportiv din istorie care a alergat distanta de 100 de metri sub 9 secunde.

Bolt si-a dovedit inca odata maiestria aseara, pe pista de atlestism de la Jocurile Olimpice de la Londra, acesta reusind sa castige cursa si sa-si pastreze titlul de “cel mai rapid om din lume”. Mai mult, Bolt a castigat cursa cu timpul 9.63 secunde, insa de aceasta data toti concurentii lui la titlul au alergat distanta in mai putin de 10 secunde.

Inainte de Beijing, Bolt era un sportiv greu incercat de probleme financiare, insa imediat dupa Olimpiada din 2008 acesta a fost propulsat in liga celor mai valorosi sportivi ai lumii, ajungand sa castige 20 de milioane de dolari pe an.

Sponsorii sai inainte Beijing au fost brandul Puma, cu care semnase un contract inca din anul 2003 si o companie jamaicana de telefonie mobila.

Trei medalii de aur si trei recorduri mondiale mai tarziu, Bolt a plecat la Beijing ca unul dintre cei mai faimosi sportivi de pe Planeta. El a stabilit recorduri in probele  100 si 200 de metri, devenind primul sportiv care castiga ambele probe dupa Carl Lewis in 1984. Dupa aceasta performanta, viata nu a fost niciodatăa la fel pentru cel mai rapid om din lume.

Bolt a castigat o suma estimata la 20.3 milioane de dolari in ultimele 12 de luni,suma provenita din premii, bonusuri si sponsorizari. El se situeaza pe locul 63 in Topul Forbes al celor mai bine platiti sportivi din lume in acest moment. Bolt castiga de 20 de ori mai mult decat oricare alt sprinter de elita in momentul de fata si este cel mai bine platit atlet al lumii.

Dupa Beijing, Bolt a semnat contracte cu Gatorade, cu brandul de ceasuri elvetian Hublot si Virgin Media. Visa l-au semnat pentru o campanie publicitara si imaginea lui a ajuns pe panouri in intreaga Europa, continent in care alergatul de pista este un sport foarte popular.

Soul Electronics a semnat un contract cu Bolt in acest an , iar sportivul urmeaza sa dezvolte propria linie de casti pentru companie. El a semnat un contract de milioane de dolari in luna iunie cu Nissan Motor, care intentioneaza sa-i foloseas imaginea intr-o campanie publicitara la nivel mondial. Bolt a lansat in nul 2010 autobiografia, „9:58: Fiind cel mai rapid om din lume”, iar acum pregateste o noua carte la Londra.

Cel mai mare salariu al lui Bolt vine de la Puma, iar renegocierea contractului ii aduce jamaicanului 9 milioane de dolari anual. In comparatie, cei mai apreciati jucatori de baschet semneaza cu Nike pentru 1 milion de dolari anual, iar aceasta este cea mai mare suma de bani castigata vreodata de un atlet in urma unui contract de sponsorizare.

Premiile in bani in concursurile de atletism nu sunt foarte mari. Sportivii concureaza in fiecare an in Liga Samsung Diamond, care este formata din 14 evenimente ce se desfasoara in intreaga lume. Castigatorii de curse individuale primesc 10.000 dolari, iar cel mai bun sportiv in urma intregului campionat primeste 40.000 de dolari.

Este de asteptat ca Bolt, „cel mai rapid om din lume”, sa ajunga sa castige si 35 de milioane de dolari in anul 2013 in urma ofertelor ce vor veni dupa reusita sa de la Londra. Finala de atletism de 100 de metri a devenit, aseara, cel mai urmarit eveniment sportiv din istorie, estimandu-se ca audienta a fost de peste 2 miliarde de persoane. Podiumul a fost completat de jamaicanul Yohan Blake cu 9.75 de secunde si pe locul al treilea se afla americanul Justin Gatlin cu 9,79 de secunde.

Scrie un comentariu