Stiri Interne

Tudor Chirila a lansat imnul Mitingului Diasporei! #InTaraInCareMAmNascut

Scris de Alexandru Manea

Tudor Chirila a lansat o piesa cu un mesaj puternic, despre care multi spun ca este Imnul Mitingului Diasporei, manifestatia romanilor reveniti in tara contra actualei conduceri politice, eveniment ce ar urma sa aiba loc vineri, 10 august.

Tudor Chirila a lansat imnul Mitingului Diasporei! #InTaraInCareMAmNascut

Tudor Chirila a lansat, alaturi de trupa Vama, o piesa cu un mesaj puternic, un cover al piesei “In Tara in care m-am nascut”, considerata de multi acum Imnul Mitingului Diasporei, manifestatia romanilor reveniti in tara contra actualei conduceri politice, eveniment ce ar avea loc vineri, 10 august.

Melodia este un cover dupa o piesa a lui Jean Moscopol, care a murit in exil in urma cu mai multe decenii.

„Jean Moscopol a murit in exil. A parasit Romania in 1945 fugind din calea comunistilor. Un destin in doua propozitii. In 2018 cinci milioane de romani se afla in strainatate din diverse motive. Unii au plecat de buna voie, cautand un alt stil de viata, dezvoltare profesionala sau pur si simplu pentru ca vor sa cunoasca lumea. Altii, cei mai multi poate, n-au mai reusit sa traiasca intr-o Romanie care face din ce in ce mai putine lucruri pentru cetatenii ei, n-au mai putut sa-si intretina familiile si au plecat la munca. Altii, exasperati de birocratia si incertitudinea fiscala care sugruma micile afaceri, au parasit si ei tara. Ingrijorator de multi tineri pleaca sa studieze in strainatate fara convingerea ca merita sa se intoarca intr-o tara care le umileste parintii. Sunt si romani care comit infractiuni. Nu suntem un popor de sfinti. Niciun popor nu e. Majoritatea celor plecati se afla afara impotriva vointei lor. La fel ca Moscopol.


Cantecul de mai jos este un cover. Am participat in primavara la GuerriLive si una din cerintele show-ului era sa reorchestram un cantec intr-o maniera cat mai indepartata de original. Ne-am dus catre Jean Moscopol si am descoperit cantecul de mai jos (muzica: Gherasie Dendrino; versuri: Vasile Vasilache si Stefan Cristodulo). Am fost izbiti de actualitatea lui. Acolo azi e toamna rece si plang toti fratii in tara mea, sunt lacrimi care n-au sa sece cat timp vor fi pagani in ea. Dar va veni o primavara cum a venit si in trecut, si-am sa ma-ntorc acolo iara, in tara in care m-am nascut’. Nu cred ca sunt versuri care sa exprime mai limpede suferinta celor care devin imigranti. Diaspora. Acasa romanii din diaspora sunt dispretuiti de politicienii care nu-i pot manipula. Exact aceiasi politicieni care ar trebui sa-si faca un ideal maret din incercarea de a-i aduce acasa pe romani. Cu orice pret. Diaspora incearca sa se integreze intr-o lume din ce in ce mai refractara la imigranti.


La peste saptezeci de ani de la cantecul lui Moscopol, Romania isi forteaza cetatenii in exil. Cantecul asta nu e un protest. E o limonada amara cu o lingurita de speranta. Este umilul nostru cadou si al unei echipe de oameni inimosi pentru cauza exilului nedorit. Si mai e si constientizarea faptului ca putem fi oricand in aceasta situatie, noi cei ramasi intr-o tara condusa de oameni care nu ne iubesc. Deci cantecul asta e si pentru noi. Muzica nu schimba lumea, stim asta. Muzica insa vorbeste despre lume intr-un fel unic. Ajunge la oameni. Asta este puterea ei. Si ii uneste. Poate mai mult decat omagierile butaforice ale centenarului unei Romanii dezbinate.

#InTaraInCareMAmNascut”, a transmis Tudor Chirila.

Tudor Chirila: de ce trebuie sa luptam in continuare pentru a schimba sistemul din Romania

Scrie un comentariu