ADPM Health

Totul despre Psoriazisul oral: simptome și modalități de tratament, explicate de medicul Adrian Mina

Scris de Ana Kozma

Majoritatea oamenilor asociază ideea de psoriazis cu o boală de piele ce cauzează apariția unor pete inestetice în zone precum coate, genunchi sau scalp. Trebuie însă știut că simptomele acestei afecțiuni se pot manifesta și în locuri mai puțin obișnuite, cum ar fi interiorul cavității orale. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică ce înseamnă psoriazisul oral, care sunt posibilele cauze și modalități de tratament.

Totul despre Psoriazisul oral: simptome și modalități de tratament, explicate de medicul Adrian Mina

Psoriazisul se manifestă în general prin pete roșiatice apărute la nivelul pielii, în locuri precum mâini, coate, genunchi ori scalp. Există însă și cazuri în care manifestările acestei afecțiuni apar în interiorul cavității orale.

„Medicii întâmpină dificultăți in a diagnostica psoriazisul oral, deoarece simptomele sunt adesea ușoare și apar și dispar repede. În general, experții cred că, deși semnele pot apărea în diferite zone ale cavității orale, acestea sunt cele mai frecvente în interiorul obrajilor. S-ar putea să observați:

– Zone de mucoasa roșie cu margini galbene sau albe;
– Ulcerații ale mucoasei;
– Eroziuni gingivale;
– Vezicule cu puroi (pustule);
– Durere sau arsură, mai ales la consumul de alimente picante;
– Modificări ale gustului”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Posibile cauze

„Psoriazisul oral poate fi legat de alte afecțiuni, cum ar fi:

– Limba fisurată;
– Limba geografică: pete roșii pe limba care arată ca niște insule pe o hartă;
– Gingii umflate sau infectate.

Persoanele care au psoriazis oral au tendința de a avea și psoriazis cutanat. Simptomele din cavitatea orala vor deveni mai reduse sau accentuate in intensitate, împreună cu simptomele de pe piele. Deci, psoriazisul oral este însoțit adesea de cel cutanat”, spune Dr. Adrian Mina.

Stabilire diagnostic

„Stabilirea diagnosticului poate fi dificilă, deoarece psoriazisul oral este controversat. Unii experți nu cred că este într-adevăr un tip de psoriazis. Ei cred că simptomele sunt cauzate de o altă afecțiune. Pentru a afla ce cauzează simptomele, este necesar sa stabilim:

– istoricul medical atât al pacientului cât și antecedentele heredo-colaterale (ale familiei);
– efectuarea examenului anatomopatologic al leziunii;
– teste genetice.

Diagnosticul diferențiar se face cu:

– Infecția cu Candida;
– Leucoplazia;
– Lichenul plan;
– Sindromul Reiter;
– Probleme cauzate de fumat, proteze dentare care nu se potrivesc bine și alte probleme”, mai explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Care este tratamentul?

„Mulți oameni cu psoriazis oral nu au nevoie de tratament deoarece simptomatologia este redusă. Dacă leziunile sunt dureroase, recomand:

– Clătiri ale cavității orale cu un amestec de apă călduță și sare.
– Evitarea unor alimente picante atunci când simptomele acționează.
– Renunțarea la fumat.

Deocamdată, nu știm multe despre psoriazisul oral și despre cum să-l tratăm. Experții cred că, în parte, acest lucru se datorează faptului că dermatologii care tratează psoriazisul nu verifică de obicei cavitatea orala a pacienților.

Dacă aveți psoriazis pe piele și observați simptome la nivelul cavității orale, spuneți medicului dumneavoastră. Este cel mai rapid mod în care veți obține tratamentul de care aveți nevoie. Totodată, s-ar putea să vă ajutați de fapt medicul să înțeleagă mai bine această afecțiune neobișnuită”, recomandă Dr. Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi. Are o o activitate de peste 15 ani. Activitate derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

Ce să faci imediat dacă îți muști limba sau îți spargi un dinte? Sfaturile medicului Adrian Mina

Scrie un comentariu