Stiri Interne

Telemedicina, sistemul denumit “medicina viitorului”, a fost lansat la Complexul Multifunctional Caraiman

Scris de Alexandru Manea

Telemedicina, un sistem inovator, gratuit pentru pacientii din sectorul 1 al capitalei, a fost lansat la Complexul Multifunctional Caraiman. In acest mod, bucurestenii din acest sector pot fi tratati cu ajutorul tehnologiei informatice de ultima generatie.

Telemedicina, sistemul denumit “medicina viitorului”, a fost lansat la Complexul Multifunctional Caraiman

Telemedicina, un sistem inovator, supranumit “medicina viitorului”, a fost lansat azi la Complexul Multifunctional Caraiman. De acest program beneficiaza gratuit locuitorii sectorului 1 al capitalei. Andreea Marin a fost gazda evenimentului de lansare si a impartasit pe pagina sa de socializare noutatile si beneficiile oferite de acest sistem inovator.

“TELEMEDICINA, numita si „medicina viitorului”, a devenit realitate acum pentru prima data intr-o institutie de stat din tara, nu in sistemul privat, cum ne-am astepta. La Complexul Multifunctional Caraiman din sectorul 1, programul pilot este oferit ca serviciu gratuit locuitorilor de aici, pentru ca este finantat din banii cetatenilor platiti ca taxe si impozite. Orice primarie ar putea sa redirectioneze aceste fonduri in mod similar, sprijinindu-si astfel locuitorii cu servicii medicale gratuite, iar acest sistem bine pus la punct in strainatate ar putea deveni un model de urmat in intreaga tara, caci isi arata deja eficienta in acest complex medical, unde serviciile sunt gratuite pe 27 de specialitati medicale, nu doar in cazul telemedicinei.

TELEMEDICINA inseamna folosirea tehnologiei informatice pentru a ajuta pacientii, dar si specialistii, oferind sansa monitorizarii pacientului ce isi doreste preventia ori detectarea diagnosticului, precum si recuperarea dupa o interventie sau un episod negativ deja consumat, dar fara a fi internat in spital, ci de la distanta, 24 de ore din 24 in perioada stabilita de medic. Echipamentul de monitorizare a parametrilor vitali este atasat pe corpul pacientului si este usor de purtat, el include si un telefon cu o aplicatie speciala ce transmite catre Centrul de Telemedicina in timp real, in fiecare moment, toate informatiile catre personalul medical si eventualele semnale de alarma, cand sesizeaza o problema. Pacientul (si o persoana desemnata de acesta pentru cazuri de urgenta) tin legatura cu medicul pe tot parcursul procesului la nevoie, fie pentru sfaturi medicale sau ajustarea tratamentului pacientului in functie de evolutia starii sale, fie pentru trimiterea ambulantei de urgenta, atunci cand situatia impune acest lucru (de pilda, pentru oamenii ce sunt monitorizati din punct de vedere cardiologic si exista un atac de cord). In cazul in care sistemul detecteaza ceva in neregula, ambulanta este pregatita sa porneasca spre ei, iar actiunea este dublata, cand e necesar, de apelul personalului medical din Centrul Caraiman (http://www.cmcaraiman.ro/)  la 112.

In 2019, am adus in atentia media si a publicului larg acest model de buna practica, un centru medical multifunctional, de stat, nu privat, unde totul arata de nota 10, aparatele medicale folosite sunt de ultima generatie, personalul bine pregatit, dar cel mai important sprijin pe care il ofera este ca serviciile medicale sunt GRATUITE, prompte, chiar daca pacientii nu sunt asigurati sau nu au medic de familie. 27 specialitati medicale la dispozitia pacientilor astazi fata de 17 anul trecut, chiar si stomatologie, un serviciu scump, precum stim, la nivel de tara, poate fi accesat aici gratuit. Cum ar fi ca fiecare judet sau macar fiecare localitate mare din tara sa aiba un astfel de centru? Pot decide autoritatile locale si din alte colturi de tara ca sanatatea e prioritate, dupa acest model ce se dovedeste a fi atat de necesar si eficient?

Stiati, de pilda, ca pentru batranii de aici, cei care nu au pe nimeni sa-i ingrijeasca sau nu sunt deplasabili, echipa medicala merge gratuit la ei acasa? Ca exista infirmiere, asistente, psihologi, kinetoterapeuti din Centrul Multifunctional Caraiman care merg la domiciliu pentru a avea grija de sanatatea lor, pentru a-i ajuta la curatenie, la cumparaturi, la gatit, la plata darilor catre stat la nevoie, ii plimba, ii ingrijesc, le vorbesc, si toate acestea fara niciun cost pentru ei? Pare desprinsa dintr-un basm aceasta realitate, dar ea exista si vreau sa o cunoasteti!

Dupa ce au fost puse la punct specialitati medicale precum cardiologie, ginecologie, oncologie, dermatologie, kinetoterapie, planning familial, ingrijirea bolnavului la domiciliu, ambulanta sociala, centrul dedicat bolnavilor de Alzheimer, pentru care familiile gasesc atat de greu un sprijin pe timp de zi, noutatea anului 2020 este Centrul de Telemedicina. Folosirea inovativa a comunicatiilor si a informaticii intr- un sistem pus la punct in sprijinul pacientilor, dar si al specialistilor, face posibil pasul spre medicina viitorului.

Multumim tuturor jurnalistilor care au ales sa duca mai departe vestea acestui proiect constructiv, dar si celor ce au sustinut astazi cu argumente aceasta realizare: Livia Gomes, director general al Complexului Multifuncional Caraiman, Daniel Tudorache, primarul sectorului 1, medicul cardiolog Stefan Busnatu, Ivaylo Dachov, membru in echipa de implementare a sistemului in Romania”, a scris Andreea Marin pe pagina sa de socializare.

Complexul Multifunctional Caraiman – servicii medicale gratuite pentru bucurestenii din sectorul 1

Scrie un comentariu