ADPM Health

Suptul degetului la copii – daunator pentru sanatate? Iata ce spune medicul stomatolog Adrian Mina!

Scris de Ana Kozma

Suptul degetului este un obicei des intalnit la copii. Este modul bebelusilor de a explora lumea folosindu-si gura, un instinct natural cu care acestia se nasc. Este insa acest obicei daunator sau nu pentru sanatatea copilului? Iata ce spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Suptul degetului la copii – daunator pentru sanatate? Iata ce spune medicul stomatolog Adrian Mina!

Suptul degetului este un obicei complet normal pe care unii copii il dezvolta chiar inainte de a se naste. Este linistitor si, de asemenea, ii ajuta pe bebelusi sa ia contact si sa exploreze mediul inconjurator. Daca acest obicei este insa practicat cu mult peste varsta de 3 ani, e posibil sa apara probleme in dezvoltarea aparatului dento-maxilar. A ajuta copilul sa se dezobisnuiasca la momentul potrivit este important. Altfel acest lucru ar putea avea unele consecinte nedorite.

„Intr-o muscatura normala, arcada superioara circumscrie si acopera arcada inferioara. Dar este posibil ca presiunea degetului sau a suzetei care se sprijina pe gingii sa interfereze cu eruptia normala a dintilor si chiar cu cresterea maxilarului. Unii dezvolta anumite anomalii dento-maxilare cum ar fi ocluzia deschisa. Ceea ce inseamna ca dintii nu se suprapun atunci cand copilul musca, existand un spatiu intre dintii superiori si inferiori”, explica medicul stomatolog Adrian Mina.

Beneficii si dezavantaje

„Unul dintre principalele beneficii atat pentru copil, cat si pentru parinti al acestui obicei este ca ii ajuta pe cei mici sa adoarma. Cu toate acestea, este de preferat sa dezobisnuiesti copilul de acest obicei inainte ca dintii sa inceapa sa erupa pe arcada. Daca li se permite sa continue, acest lucru ar putea cauza probleme legate de alinierea dintilor, anomalii dento-maxilare care ar putea duce la necesitatea interventiilor stomatologice in viitor.

Studii statistice arata ca aproximativ 30% dintre copiii aflati la varsta prescolara inca isi sug degetele mari. Cel mai important este ca parintii sa arate sprijin si sa incurajeze copilul pe tot parcursul acestui proces de oprire. Acest lucru ajuta la construirea stimei de sine care, la randul sau, va reduce nevoia sau dorinta de a suge degetul sau degetele”, dezvaluie medicul stomatolog Adrian Mina.

Pedepsim copilul pentru ca isi suge degetul?

„Pedepsele le-ar putea provoca stres. Stres care ii va face sa isi doreasca sa-si suga mai mult degetele. Eliminarea oricaror factori de stres din mediul copiilor ii va ajuta sa se opreasca. Educarea copilului asupra riscurilor si potentialelor efecte pe termen lung ale continuarii acestui obicei le va clarifica motivele pentru care ar trebui sa se opreasca”, adauga Dr. Adrian Mina.

Cum dezvatam copilul de acest obicei?

„Daca situatia nu se imbunatateste, exista o multitudine de solutii mai putin placute care pot fi incercate. Printre acestea, sosetele pe mainile copilului in timpul somnului, folosirea benzii pentru a le mentine in loc sau un medicament cu gust amar prescris de medicul dentist care poate fi pus la capatul suzetei sau al degetului mare ceea ce il face foarte neplacut pentru ei.

Daca nu puteti ajuta copilul sa se opreasca, este recomandata vizita la medicul specialist. Acesta, prin mijloace educative, ajuta copilul sa constientizeze cat de daunator este acest obicei pentru dintii lui. Aparatele ortodontice folosite pentru a impiedeca introducerea degetului in gura sunt scutul vestibular, scutul lingual, monoblocul”, recomanda medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi. Are o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

Ce inseamna cand ai gust metalic in gura? Explicatia medicului stomatolog Adrian Mina!

Scrie un comentariu