ADPM Health

Sucuri din supermarket sau sucuri proaspete de fructe?

Scris de Alexandru Manea

Muti dintre noi considera ca sucurile de fructe sunt, in general, sanatoase. Le preparam singuri acasa ori le cumparam din supermarketuri. Varianta din urma este cea mai comoda, insa e si sanatoasa? Nutritionistul Gianluca Mech ne explica pericolele care se ascund in sucurile ambalate.

Sucuri din supermarket sau sucuri proaspete de fructe? 

“Problema sucurilor de fructe ambalate este ca de obicei sunt prea bogate in zahar, chiar si in cazul acelor sucuri special concepute pentru copii. Mai mult, in aceste tipuri de sucuri, cantitatea de fructe este adesea redusa. Cu toate acestea, puteti alege sucuri din fructe 100% sau in care fructele sunt prezente in procente cat mai mari (70-80% in functie de fructe)”, explica Gianluca Mech (www.gianlucamech.ro).

Desi exista si sucuri ambalate care nu afecteaza neaparat sanatatea, este de preferat sa le alegeti pe cele facute in casa, din fructe proaspete. Cat despre varianta cea mai sanatoasa dintre toate, aceasta este de a consuma fructele ca atare, nu in sucuri!

“Sucurile de fructe ambalate sunt supuse legii pasteurizarii, un proces care le garanteaza siguranta, dar care le fac sa piarda cea mai mare parte din vitamine si saruri minerale. Prin urmare, este indicat sa va pregatiti propriile sucuri din fructe proaspete, de sezon si organice acasa. in acest fel, va asigurati ca beti ceva benefic, deoarece sucurile de fructe facute in casa au o putere antioxidanta mai mare si sunt mai bogate in vitamine si saruri minerale.

Daca, totusi, doriti sa cumparati un suc de fructe, este mai bine sa le alegeti pe cele care contin fructe in procent de 100% (cititi doar eticheta si cumparati numai produsele in care apare un singur ingredient). Este si mai bine daca sunt facute din fructe ecologice. De asemenea, este important sa nu se adauge zaharuri, indulcitori sau coloranti.

Ce se intampla in corpul nostru cand mancam mere? Nutritionistul Gianluca Mech explica!

Cu toate acestea, este mai bine sa mancati fructe proaspete pentru a suplimenta fibrele, esentiale pentru sanatatea intestinala si generala”, recomanda Gianluca Mech.

Gianluca Mech nu recomanda nici bauturile light sau zero, despre care am putea crede ca sunt poate mai sanatoase decat cele normale.

“Bauturile light sau zero contin indulcitori in loc de zahar. Sunt consumate de unii oameni deoarece au putine sau zero calorii si ajuta la mentinerea unei greutati optime. in cele mai multe cazuri, acestea nu au putere nutritionala, nici energie, dar produc totusi un impact asupra metabolismului si a productiei de insulina. Unele dintre ele au chiar contraindicatii. Nu se recomanda utilizarea croncosnumul frecvent, in special pana la varsta de trei ani sau in timpul sarcinii si alaptarii”, dezvaluie Gianluca Mech.

in final, specialistul vine cu o recomandare pentru o sanatate de fier: “Va recomandam sa beti mai multa apa, singura bautura slaba in calorii si totodata sanatoasa, prin excelenta!”

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Eva Longoria, Anastasia Soare, Al Pacino, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat anul trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Scrie un comentariu