Connect with us

ADPM Coffee Break

Studiu: 70% din oameni citesc doar titlul articolelor distribuite pe Facebook

Ți s-a întâmplat vreodată să dai Like, Comment sau Share unui articol de pe rețelele de socializare fără să îl aprofundezi înainte? Cele mai recente studii arată că aproximativ 70% dintre oameni citesc doar titlurile articolelor distribuite pe Facebook!

Publicat

pe

Studiu: 70% din oameni citesc doar titlul articolelor distribuite pe Facebook

Un studiu realizat recent arată că 70% dintre oameni citesc doar titlurile articolelor de pe Facebook înainte să le comenteze ori să le distribuie. Mecanismul este unul cât se poate de simplu. Văd un titlu care le atrage atenția și se grăbesc să lase un comentariu sau să distribuie articolul. Asta fără a citi însă conținutul acestuia înainte.

Epoca deficitului de atenție

Trăim vremuri dificile în care timpul pare din ce în ce mai limitat. Mai mereu avem senzația că o zi nu ne ajunge pentru îndeplinirea tuturor task-urilor. Din acest motiv, facem lucrurile în grabă și suntem adesea superficiali. Chiar și pe social media, privim totul la suprafață, pe repede înainte. Privim fără să vedem cu adevărat înainte să apăsăm butonul de Like. Citim doar titlurile, nu și articolele, înainte să apasăm butoanele Comentează sau Distribuie.

Conform specialiștilor, acestea sunt semne ale deficitului de atenție pe care noi îl cultivăm zi de zi. Suntem, astfel, și mult mai ușor de manipulat. Mult mai ușor decât dacă am lucra la dezvoltarea gândirii critice. Dacă ne-am acorda timp și răbdare pentru a trece dincolo de aparențe. Pentru a citi, a aprofunda, a analiza și a ne forma păreri proprii referitor la ceea ce citim.

Social media e de vină pentru că generația tânără e mereu nerăbdătoare și grăbită?

Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram și mai nou TikTok. Sunt principalele platforme de social media care promovează schimbul scurt de informație. Sub orice formă. Twitter are un număr limitat de caractere pentru un post, iar Snapchat șterge automat fotografiile după o perioadă de timp. Facebook oferă doar preview-uri scurte ale articolelor postate. Cât despre Instagram și TikTok, fotografiile și filmulețele extrem de scurte stau la baza mecanismului.

Oamenii care folosesc aceste aplicații obișnuiesc adesea să obțină toate informațiile de care au nevoie într-o propoziție sau două. Sau chiar dintr-o simplă fotografie.

Toate sunt platforme de comunicare unde fiecare e liber să-și exprime părerea. Mulți aleg să și-o exprime însă impulsiv. Citesc doar titluri și au senzația că au obținut astfel suficientă informație pentru a-și putea forma o opinie.

Superficialitatea, un efect al rețelelor de socializare?

Unii ar spune că rețelele de socializare sunt de vină pentru felul în care noi acționăm atunci când le folosim. Alții, în schimb, ar spune că oamenii poartă vina pentru că își formează opinii pe anumite subiecte fără să se documenteze în prealabil.

Se știe că și atunci când vine vorba despre cărți, autorul scrie un rezumat pe spatele volumului. Astfel, cititorul își face o idee despre conținutul cărții. Asta nu înseamnă însă că nu mai trebuie să o citească. Nu înseamnă că poate dezbate subiectul ei fără a o fi citit integral.

Deci, informațiile scurte nu reprezintă un concept nou, implementat de social media. E alegerea noastră dacă vrem să ne limităm la ele ori ne dorim să privim lucrurile în profunzime.

Studiu: Facebook ne face mai nefericiti si ne poate distruge viata sociala autentica