News Stiri Interne Vedete

Socant! Cristina Balan, aspru criticata ca nu a avortat. Ce le transmite artista acestor oameni

Scris de Alexandru Manea

Cristina Balan, castigatoarea trofeului Vocea Romania, a povestit drama prin care trece de aproape trei ani, de cand gemenii sai au fost diagnosticati cu Sindromul Down. Nu a spus niciun cuvant in timpul concursului pentru a nu influenta juriul, dar acum vrea sa foloseasca banii castigati pentru a ajuta si alti copii are sufera de aceasta afectiune.

cristina balan

Dupa aproape trei ani, Cristina Balan si-a luat inima in dinti si a povestit tuturor drama prin care trece, asa cum relata ADPM aici. Gemenii ei au fost diagnosticati cu Sindromul Down in timpul sarcinii, iar vedeta si sotul ei nu s-a gandit vreo clipa sa avorteze. Vedeta a facut marturisirea nu dintr-o dorinta de mediatizare sau victimizare, ci cu ocazia zilei nationale a celor care au fost diagnosticati cu acest sindrom. Doar ca reactiile au fost neasteptate. Mii de oameni au acuzat-o pe Cristina Balan ca nu a pus capat sarcinii, desi era deja avansata, la 24 de saptamani. Socata si indurerata, artista a reactionat imediat, trimitand o scrisoare cutremuratoare celor care o judeca si o critica.

„Scrisoare deschisă către primatele superioare:

Da, recunosc, am greșit. Sunt vinovată de non-ucidere din culpă. Alt termen mai aproape de ce vreau să exprim nu am găsit. Ah, și de tăinuire, complicitate, presupun.  Greu de crezut, dar, în urma dezvăluirilor de ieri, sunt persoane care mă acuză că nu mi-am ucis pruncii, în pântec. Eu încă încerc să-mi înfășor mintea în jurul acestei atitudini și să înțeleg cum de au putut scoate asemenea inepții și, mai ales, de unde le-au scos. Că din inimă sigur nu. (…)

De unde putem ști ce destin măreț poate avea o persoană cu dizabilitate și câte suflete poate inspira prin exemplul personal?
Cum poți judeca totul numai după niște standarde implementate în conștiința noastră ca niște microcipuri?
Și, repet, cum poți ști că pruncul tău, născut tipic și sănătos, nu va avea o dizabilitate dobândită pe parcurs? Autism, accident, diabet, epilepsie… Ce ai face cu „defectul”? Atunci l-ai ucide? Și dacă te arăți revoltat de această idee, spune-mi, te rog, diferența între a ucide un bebelus de 24 de saptamani și unul de 52 de saptamani. E cam trist dacă dragostea ta față de o ființă e condiționată de „perfecțiune”.

Nu, n-am să fiu ipocrită să spun că eu îmi doream copii cu Sindromul Down, în defavoarea unora tipici (sau normali, cum le spui tu). Dar știi de ce? Tocmai pentru că trăim acest separatism între tipici si speciali. Dacă ar fi după multe primate, cei speciali ar trebui sa stea cuminți și adunați în centrele lor, să nu mai lezeze sufletele sensibile ale celor care se uită la ei pe sub sprâncene, ca la niște curiozități. (…)

Nu poți să dezbați așa ceva. Adică… ce răutate să te lase inima să spui despre acești copii??? Că ce? Că existența lor te incomodează? Oops, perfectiunea ființei tale e amenințată de defectele unor indivizi pe care nu-i înțelegi? Să nu-mi spui că te interesează viața lor, felul în care sunt îngrijiți sau ceea ce simt (căci da, ei simt, nu acolo sunt dizabilitați ei, ci tu).

Ce mi s-a reproșat? Că n-am făcut teste gen(etice). Niște minți luminate (cu led) au găsit soluția care putea să prevină această „nenorocire”, acest „blestem” (culese tot din popor, dar nu din orale, ci din virtuale).  Noroc că sunt oameni care au scris, ca răspuns dat acestor luminați, că au făcut teste peste teste (cu rezultate bune) și după naștere, surpriză! Copilul avea SD sau altele. Ca să nu spun că știu eu un caz al unei femei gravide, care și-a facut triplul test (cu șurub, ca să mai glumim) și rezultatele arătau că bebe are SD.

Mama a fost sfătuită, nu-i asa, să avorteze, că doar nu-i mare lucru să ucizi ceva ce nu e la vedere. E doar o noțiune abstractă, nu o viață…  Cu toate sfaturile „de bine”, femeia a decis să-și păstreze copilul, din banalul și insignifiantul motiv că e al ei și, na, îl cam iubește (săraca, de la sarcină îi erau amețiți neuronii, nu?).
Ei bine, copilul s-a născut sănătos, voios și mai tipic decât diCaprio (adică fără bau-bau de SD).
Stau și mă întreb…dacă femeia respectivă avorta și medicii se prindeau că testul a fost cam eronat, oare se simțea cineva vinovat? E retorică, știu mentalitatea măcelarului.

Altă chestiune care mă bulversează total: cum e posibil ca atâția oameni frumoși, calzi, inteligenți, talentați (care au copiii speciali) să simtă nevoia de izolare, nevoia de a se ascunde, de a fugi, doar pentru că tu, ăla de te uiți strâmb la orice e diferit și mai puțin perfect ca tine, nu ești capabil de a le accepta copiii, frații etc? Fac parte dintre ei. Poate n-oi fi nici frumoasă, nici deșteaptă, nici caldă (e drept că am mainile și labele reci mai mereu. Labele, da, că nu tot piciorul e rece), însă tendința de izolare o simt. Asta pentru că tu, primată superioară, mă privești cu dispreț, superioritate, reproș, dezgust și intoleranță. Nu avem loc în lumea ta plină de abilități? (…)

În încheiere, nu, nu sunt mai păcătoasă decât tine. Copiii mei nu sunt niște legume. Nici nu „suferă” de sindrom down. Nici bolnavi nu sunt (ba aș îndrazni să spun că imunitatea lor e mai bună decât a multor tipici). Dar dacă nu poți mai mult decât să faci afirmații stereotipice, din spatele unui gadget, atunci felicitări, ești o primată superioară! Și-ți doresc să nu ai niciodată un copil special. Nu, nu pentru că ar fi o nenorocire, ci pentru ca nu ai putea face față, iar acel suflet ar merita, oricum, infinit mai mult. De exemplu, un OM!”, a scris Cristina Balan pe pagina ei de Facebook.

cristina balan tudor chirila

 

Scrisoarea Cristinei Balan se adreseaza celor care i-au reprosat faptul ca nu si-a ucis copiii inainte de nastere. Sunt insa zeci de mii de oameni care i-au transmis artistei, pe paginile de socializare, incurajari si felicitari pentru ceea ce face. Cristina a castigat 100.000 de euro la Vocea Romaniei, banii pe care ii va folosi in totalitate pentru infiintarea unui ONG care sa ajute copiii diagnosticati cu Sindromul Down. Intre timp, artista pregateste o piesa noua cu Tudor Chirila, antrenorul ei de la Vocea Romaniei.

Scrie un comentariu