ADPM Health

Simtul olfactiv al oamenilor, mai dezvoltat decat am fi crezut! Putem distinge peste 1 miliard de mirosuri diferite!

Scris de Administrator

In urma unui studiu foarte amanuntit publicat in revista Science, oamenii de stiinta de la Universitatea Rockefeller au demonstrat ca simtul olfactiv al oamenilor este mult mai dezvoltat decat s-a crezut pana acum. Mai exact, daca pana de curand se credea ca oamenii pot distinge pana la 10.000 de mirosuri diferite, acestia au demonstrat ca, de fapt, putem distinge miliarde de mirosuri diferite, abilitate pe care nu o exploatam niciodata la capacitate maxima.

human-smell

Probabil ai mai auzit pana acum faptul ca, in comparatie cu animale precum cainii, oamenii au un simt al mirosului foarte putin dezvoltat. S-a demonstrat faptul ca oamenii pot distinge aproximativ 10.000 de mirosuri diferite. Un numar aparent impresionant, dar totusi mic, daca ar fi sa ne gandim ca patrupedele au un simt olfactiv cu pana la de 10.000 de ori mai dezvoltat decat al nostru.

Totusi, cercetatorii de la Universitatea Rockefeller vin acum sa demonstreze ca studiul realizat in anii 1920, care atesta ca oamenii pot distinge pana la 10.000 de mirosuri diferite, nu a fost nicidecum realizat folosindu-se date concrete. Acestia au publicat recent, in revista Science, un studiu, realizat cu ajutorul a 26 de subiecti, aratand ca simtul olfactiv al oamenilor este mult mai dezvoltat decat s-a crezut, putand distinge miliarde de mirosuri diferite.

„Ceea ce incercam sa transmitem este ca avem un simt olfactiv extrem de dezvoltat, care este adesea subestimat. Pur si simplu nu-i acordam atentia cuvenita si nu-l folosim in vietile noastre de zi cu zi”, a declarat omul de stiinta Andreas Keller.

De asemenea, s-a mai dovedit ca ochii ne permit sa percepem aproximativ 10 milioane de culori.

Concluzia este una singura: avem abilitati extraordinare pe care adesea nu le constientizam si pe care nu le folosim la capacitate maxima!

Despre autor

Administrator

Scrie un comentariu