Celebrity PR News

Sergiu Nicolaescu, incinerat, ingropat sau respectat?

Scris de Sorin Dutoiu

Sergiu Nicolaescu, scenariu de film chiar si dupa moarte! Pe alocuri, grotesc, ce-i drept, din vina micimii unora care nu pot vedea dincolo de tangibil, care raman blocati in superstitii medievale si nu stiu ce inseamna cu adevarat credinta si respectul pentru un om.

Am preferat sa nu dezvoltam pe ADPM subiectul pierderii lui Sergiu Nicolaescu mai mult decat sa prezentam informatiile stricte despre disparitia marelui artist si despre intamplarile regretabile din jurul momentului incinerarii.

Nu am intrat in polemici, daca ar fi bine sau nu sa fie inmormantat, nu am sapat in intimitatea artistului, nu am scris despre copiii nelegitimi, despre certuri galagioase cu sotia, despre goana dupa avere.

Cu toate acestea, personal, nu am putut ramane totalmente impasibil in fata polemicilor aberante la care s-a ajuns pornind de la decizia regizorului de a fi incinerat, gest considerat de reprezentantii bisericii drept un pacat.

Incinerarea duce la colapsul industriei inmormantarilor?

Conform regulilor interne, biserica ortodoxa nu organizeaza slujbe religioase pentru cei care aleg sa fie incinerati. Indiferent ca sustinem sau blamam acest lucru, sa nu uitam totusi ca nu s-a dorit sa se creeze un precedent. O prima exceptie de la aceasta regula ar fi dus la ceva firesc, normal.

Si de aici, o adevarata moda a incinerarilor, in defavoarea clasicelor inmormantari. Mai exact, o modalitate mai ieftina de „ a muri”, fara a mai plati locul de veci, o parte din serviciile de pompe funebre, fara a mai plati preotul care sa oficializeze slujba de inmormantare. O adevarata lovitura pentru industria profitabila construita in jurul tragediilor din vietile tuturor oamenilor.

Cu alte cuvinte, biserica ar provoca pierderi acestei industrii daca ar accepta sa ofere sluje religioase celor care doresc sa fie incinerati.

Este, bineinteles, o presupunere, o alta directie de a privi lucrurile, poate fantezista pentru unii, insa cu siguranta nu de ignorat!

Cine il apreciaza cu adevarat pe Nicolaescu?

Departe de gustul amar lasat de polemicile cu tenta religioasa, de scarmarea fara scurpule in viata intima a regizorului, ramane valul de simpatie sincera din partea celor care il apreciaza cu adevarat pe Sergiu Nicolaescu pentru ceea ce a insemnat el pentru cinematografia romaneasca.

Si vorbesc aici de acei mii de oameni care au iesit din case, pe frig, pentru a umple sala de cinema Patria spre a urmari filmele realizate de artist si a-l aplauda pentru ultima data.

Ma refer la cei care au schimbat din telecomanda posturile TV in care invitatii se certau pe seama refuzului bisericii de a-i oferi slujba religioasa, sau unde era prezentata sotia artistului cu parul albit la radacina, purtand un „scandalos” palton alb, in conditiile in care, asa cum „trebuie”, la inmormantari trebuie sa te acoperi din cap pana in picioare in negru.

Ma refer la cei care au avut puterea sa se detaseze de aceste balcanisme, de aceste instincte barbare, si de a urmari cu sufletul deschis filmele lui Nicolaescu difuzate de anumite posturi tv.

Este cea mai sincera si mai corecta modalitate de a-i spune „ramas bun” unui om care a declarat, in ultima parte a vietii lui, ca ce a stiut sa faca cu adevarat bine in toti acesti ani in care a trait au fost doar filmele.

Scrie un comentariu