Stiri Interne

Scandalul dintre Angela Gheorghiu si Gabriela Firea. Iata replicile taioase!

Scris de Alexandru Manea

Multe s-au scris si s-au discutat despre valul de huiduieli adresat de public pe Arena Nationala catre Gabriela Firea in timpul ceremoniei de acordare a Cheii Bucurestiului Simonei Halep. Inclusiv marea soprana Angela Gheorghiu a criticat-o pe “femeia de fier de la carma Capitalei”. Iata ce a declarat si ce reactie dura a primit din partea acesteia.

Scandalul dintre Angela Gheorghiu si Gabriela Firea

Simona Halep a primit luni seara Cheia Bucurestiului din partea Primarului Capitalei, Gabriela Firea, si a asistat la avalansa de huiduieli pe care cei peste 15.000 de oameni au adresat-o acesteia din urma, in semn de revolta pentru ca s-ar fi folosit de succesul sportivei pentru imaginea proprie.

 

De aceasta parere a fost si marea soprana Angela Gheorghiu, care a postat public, pe reteaua de socializare, urmatorul mesaj:

„Sunt profund deziluzionata, stimata doamna primar al orasului Bucuresti, pentru ca ati continuat sa va folositi de numele unor mari personalitati, oferindu-le cheia si cetatenia de onoare a Bucurestiului.  Avand o cariera mondiala din anul 1990 pana astazi, sunt si eu un exemplu pentru elita si intelectualii din Romania ce nu se lasa instrumentalizati de dumneavoastra; da, tin sa subliniez ca am refuzat cheia si cetatenia de onoare a orasului Bucuresti in septembrie 2017 cu ocazia concertului meu, oferit de catre primaria orasului Bucuresti publicului din Romania. Am refuzat aceste onoruri si pe data de 1 decembrie 2017, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. V-am trimis chiar atunci, pe 1 decembrie 2017, un e-mail cu o scuza, crezand sincer ca va urma sa imi oferiti aceste distinctii doar pentru ceea ce reprezint in lumea artei internationale si nu pentru a va putea folosi de numele meu pentru imaginea politica a domniei voastre. Am simtit atunci ca munca si notorietatea mea vor fi instrumentalizate de catre dumneavoastra si de aceea am refuzat”.

Mesajul s-a propagat rapid pe social media si in presa din Romania, iar Gabriela Firea a trimis apoi un comunicat de presa taios, in numele Primariei Capitalei, prin care a acuzat-o pe Angela Gheorghiu ca anul trecut ar fi conditionat participarea sa la un eveniment de acordarea anumitor beneficii fiscale.

“In legatura cu informatiile aparute in presa, care citeaza afirmatiile facute de marea soprana Angela Gheorghiu, legate de distinctiile care i-au fost acordate, Primaria Municipiului Bucuresti face urmatoarele precizari:   La propunerea Primarului General si prin votul consilierilor generali, doamna Angela Gheorghiu a primit titlul de cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti in data de 11 septembrie 2017, in semn de apreciere si recunostinta pentru promovarea Bucurestiului si a Romaniei in lume.   Doamna Gheorghiu nu doar ca a acceptat aceasta inalta distinctie, dar a si multumit Primarului General si Consiliului General pentru aceasta.   In data de 15 septembrie 2017, cu ocazia Zilelor Bucurestiului, soprana Angela Gheorghiu a concertat in Piata Constitutiei din Capitala. Onorariul platit de Primaria Municipiului Bucuresti prin Arcub, pentru concertul sustinut de soprana Angela Gheorghiu a fost de 144.906 euro, inclusiv TVA.   Referitor la ceremonia de acordare a titltului de cetatean de onoare si a Cheii Orasului Bucuresti, la solicitarea expresa a artistei, s-a convenit ca evenimentul sa aiba loc pe 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei.   Reprezentantii Primariei Capitalei au facut toate demersurile pentru organizarea acestui eveniment, la Palatul Regal, la data solicitata de doamna Angela Gheorghiu. Cu o seara inainte de eveniment, soprana a anuntat prin e-mail ca nu mai poate participa la ceremonie „din motive personale”, conditionand participarea de solutionarea unor probleme fiscale. Concret, artista a solicitat primarului general sa intervina pe langa Directia de Impozite si Taxe sector 2, sau ANAF, pentru stergerea unor datorii pe care aceasta le are, datorii reprezentand impozite si taxe neplatite. Primarul Capitalei nu a dat curs acestei solicitari, neavand calitatea legala de a solutiona astfel de probleme. Reamintim faptul ca Primaria Municipiului Bucuresti a fost si ramane deschisa colaborarilor cu artisti apreciati de publicul roman si international si care inteleg sa respecte, la randul lor, institutiile statului roman, dar si pe cetatenii acestui oras”, se arata in comunicatul transmis de Primaria Capitalei.

La auzul acestor acuzatii, Angela Gheorghiu a raspuns astfel:

„Imi pare rau ca Primarul General al Bucurestiului a ales sa raspunda mesajului meu cu o serie de inexactitati si insinuari, ba chiar cu acuzatii foarte grave, doar pentru ca am curaj sa spun lucrurilor pe nume. Am anuntat înainte de data de 1 Decembrie ca nu mai pot participa la ceremonia de decernare a titlului de Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti din motive personale. Nu am vrut atunci sa intru în detalii, dar am comunicat Primariei ca nu pot participa, dat fiind contextul social al respectivului eveniment, care ar fi putut sa duca la interpretari nepotrivite. Nu am fost informata ca decizia de a primi acest titlu se putea lua în absenta consultarii mele.

Eram în punctul în care toata ceremonia ar fi fost doar un exercitiu de imagine pentru un politician. Solutia care s-a gasit, de a fi înlocuita peste noapte cu alte sase personalitati doar pentru ca spectacolul sa continue, a demonstrat ca temerile mele erau îndreptatite.

Ce a contat pentru mine atunci a fost faptul ca respectivul concert urma sa fie gratuit pentru bucuresteni si pentru iubitorii de muzica din toata tara (concertul fiind transmis în direct de Televiziunea Romana), dar si faptul ca în seara aceea s-a cantat muzica de opera, în Piata Constitutiei, pentru mai bine de 10.000 de oameni. De aceea am acceptat sa cant. Datele financiare au fost negociate de impresari. Afirmatiile cu privire la onorariul de concert sunt în afara prevederilor contractuale si total lipsite de eleganta.

Am facut asta si pentru ca îmi doresc si caut sa întalnesc publicul roman de cate ori am ocazia. De pe urma concertului umanitar pentru victimele de la Colectiv, jumatate din banii pe care i-am strans sunt înca dati disparuti, desi înteleg ca între timp a fost castigat inclusiv un proces.

Datorii la statul roman nu am. Intamplarea face ca am primit recent o rectificare prin care se atesta ca statul roman, prin ANAF, trebuie sa-mi returneze o parte din sumele pe care eu le-am platit, autoritatile respective anuntandu-ma ca au gresit calculele. Sigur, am tot povestit despre patania mea, pentru ca mi se pare scandalos acest comportament abuziv, dar nu am cerut cuiva sa intervina pentru nimic, m-am plans mai mult. Mi-am platit datoriile din Romania, ba mai mult decat atat, nu am nici macar rezidenta fiscala aici.

Adevarul despre banii stransi de Andreea Marin in urma campaniei initiata de soprana Angela Gheorghiu pentru victimele din Colectiv!

Despre autor

Alexandru Manea

Scrie un comentariu