News

Scandal in China! Show-ul Dolce &Gabbana de la Shanghai, anulat dupa acuzatii de rasism

Scris de Iancu Iulia

Dolce & Gabbana a anulat prezentarea de moda care trebuia sa aiba loc in Shanghai dupa ce niste comentarii si video-uri postate de brand au starnit o furtuna, in mediul online.

Controversa s-a nascut dupa ce casa de moda din Itlaia a publicat 3 video-uri in care un model chinez se chinuie sa manance pizza, paste si cannoli cu betisoare.

Filmuletele au aparut si pe reteaua sociala Weibo din China, care este asemanatoare cu Facebook, iar utilizatorii s-au simtit foate ofesati si au acuzat Dolce & Gabbana ca prezinta cultura chineza intr-un mod trivial si ca infatiseaza femeile din China intr-un mod rasist.

Videourile au fost sterse in mai putin de 24 de ore de la publicare , insa pana atunci a fost distribuite in mod masiv, iar oamenii au folosit hashtag-ul BoycottDolce.

Acuzatiile de rasism au fost intensificate dupa ce Diet Prada (un cont de Instagram care vaneaza si critica marile brand-uri pentru fiecare greseala) a publicat poze cu o conversatie pe Insagram dintre Stefano Gabbana si o scriitoare de moda Michaela Phuong.

In conversatie, Stefano pare ca apara campania prezentata in video-uri, insa face si comentarii peiorative la adresa Chinei si a celor care au comentat subiectul. Acesta se plange si de faptul ca video-urile au fost sterse. Aceste poze au pus paie pe foc, iar scandalul a explodat.

Ulterior, Dolce & Gabbana a declarat ca: „Instagramul nostru a fost spart, la fel s-a intamplat si cu cel al lui Stefano Gabbana. Biroul nostru a demarat o investigatie de urgenta. Ne cerem scuze pentru toate neplacerile pe care le-am provocat prin aceste postari neautorizate, comentarii sau mesaje directe. Avem doar recunostinta pentru China si pentru poporul ei.”

La scurt timp, brandul italian a mai publicat o declaratie si a spus ca: „Show-ul pentru Shanghai a fost pregatit cu multa iubire si pasiune pentru China si pentru oamenii din lumea intreaga care iubesc Dolce & Gabbana. Ceea ce s-a intamplat astazi a fost o nedreptate nu doar pentru noi, ci pentru toti oamenii care au lucrat zi si noapte ca sa dea viata acestui eveniment.”

Unele dintre cele mai mari celebritati ale Chinei au fost platite ca sa participe la eveniment, insa dupa scandalul de miercuri, au anuntat ca nu vor mai onora cu prezenta invitatia.

Aceasta controversa poate aduce brand-ului o mare lovitura economica, avand in vedere ca piata din China consuma o trime din vanzarile totale ale casei de moda. In 2017, Dolce&Gabbana a vandut produse in valoare de 56 de miliarde de lire sterline numai poporului chinez.

 

Scrie un comentariu