Interviuri Stiri Interne

Exclusiv! Ruxandra Ion, despre greselile Oanei Zavoranu, revelatia LaLa Band si academia de film de televiziune!

Scris de Sorin Dutoiu

Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru ADPM, Ruxandra Ion, supranumita si „mama telenovelei romanesti”, vorbeste despre cea mai noua provocare din cariera profesionala, „TV&Film Academy by Ruxandra Ion”, proiect ce va fi inaugurat pe 3 februarie. Ruxandra Ion puncteaza motivul care a dus la esecul profesional al Oanei Zavoranu si calitatile care i-au transformat pe cei din LaLa Band in fenomen national.

Ruxandra-Ion-producator-general

Sunteti creatoarea fenomenelor Abracadabra, LaLa Band, dar si cea care a produs si a lansat primele telenovele romanesti. Cum erau acele timpuri? A fost greu sa impuneti pe piata astfel de proiecte? Si ma refer aici in mod special la prima telenovela romaneasca “Numai iubirea”.

Nimic nu este greu, atunci când crezi în ceea ce faci, când îți place ceea ce faci! S-o luăm cronologic: Abracadabra a fost si rămâne, și în prezent, cea mai de succes emisiune pentru copii, din România. Cu Abracadabra au crescut generații de copii, deveniți acum adulți, mulți dintre ei părinți ai celor din generația LaLa, de acum. Vezi, toate se leagă, toate au curs frumos, în aceeași direcție. În ’98, după “Abracadabra”, am fost pusă la cârma ACASĂ TV, un alt proiect drag mie. Am reușit, atunci, să facem performanțe de audiență greu de egalat, oriunde în lumea asta, pentru un post tv de nișă, cum era și este ACASĂ. În 2004, am realizat prima telenovelă românească, “Numai iubirea”, care a devenit, în foarte scurt timp, un mare succes. Nu am impus pe piață nimic, doar am simțit publicul și nevoile sale iar tot ceea ce am făcut a fost cu sufletul, cu pasiune, pentru public.

Ati fost supranumita “Mama telenovelei romanesti”. Va deranjeaza aceasta titulatura tinand cont ca ati avut si altfel de proiecte la activ?

Nu pot să zic că mă dau în vânt după această “titulatură”  Dar, este o realitate, numele meu va fi mereu legat de “prima telenovelă românească”, așa cum este legat și de “Abracadabra”, “LaLa Band” sau telenovela românească de succes, în general. Simt că lucrurile nu se vor opri aici și că încă se mai pot face lucruri frumoase pentru publicul roman. Avem nevoie de așa ceva! Tocmai de aceea, m-am hotărât să deschid o școală de talente, pentru că am simțit că este momentul să fac ceva pentru tinerii români care își doresc să intre în lumea de vis a televiziunii și filmului. Din această dorință a luat naștere “TV & Film Academy by Ruxandra Ion”, care își va deschide porțile pentru cursanții ei din 3 februarie! Este prima școala de gen din România de acest gen care îmbină teoria și mai ale practica! Degeba înveți teorie, daca nu-ți formezi mâna, talentul, dacă nu pui în practică ceea ce înveți!

Ce s-a intamplat in ultimii ani cu fenomenul telenovelelor? S-a plictisit romanul de acest gen sau nu au mai existat surse de finantare pentru noi seriale de acest tip?

Eu cred ca piața este într-o continua schimbare. Din păcate, în acest moment, scandalul, făcăturile, mizeria societății au căpătat o amploare mult prea mare, publicul este intoxicat cu așa ceva, produsele de calitate sunt din ce în ce mai puține. Eu trăiesc cu convingerea că lucrurile, în toate aspectele, vor reveni la normalitate. Nu am făcut și nu voi face niciodata rabat la calitate! Reality show-urile si emisiunile de tip tabloid sunt in voga in prezent.

V-ati vedea facand acest lucru pentru ca asta se cere?

Atât timp cât nu depășesc bariera bunului simț, al decenței… Se pot face emisiuni tabloid decente, am și făcut, cu mulți ani în urmă: Știrile de ACASĂ, PoveȘtiri Adevărate.

ruxandra ok

Dupa 16 ani la Acasa TV, ati lansat “TV&Film Academy by Ruxandra Ion”. Ce are deosebit aceasta scoala de actorie fata de celelalte existente pe piata?

Noi oferim servicii premium, un pachet complex de cursuri pentru cei pasionați de actorie, dans sau producție, regie, scenaristică de televiziune și cinema dar și pentru cei ce vor să învețe de la profesioniști despre stil & make-up. Avem profesori de top, nume mari ale cinematografiei, teatrului si tv-ului românesc: Carmen Tănase, Teo Trandafir, Marian Râlea, Adela Popescu, Ioana Blaj, Mircea Gheorghiu, Radu Grigore, Iulia Rugină, Alma Bacula, Ducu Ion, Alex Fotea, etc. În același timp, ne bucurăm de sprijinul unor mari actori care vor veni, ocazional, la cursurile noastre și aici mă refer la Marin Moraru, Bebe Cotimanis, Elvira Deatcu. Crina Mardare, împreună cu școala ei de canto, vor pregăti, din punct de vedere muzical, cursanții de la actorie. Așa cum am zis și mai sus, este singura școala de profil în care se pune accentul pe practică, trecând prin partea de teorie.

S-a spus ca ar fi chiar o scoala de “telenovele”. Este impropriu spus?

Este prima data când aud asta! Da, este impropriu spus, TV & Film Academy nu este o școală de telenovele!

Care este finalitatea acestor cursuri? Au studentii posibilitatea de a fi distribuiti in anumite productii tinand cont ca invata de la profesori care activeaza in domeniu, inclusiv fiul dvs, Ducu Ion.

Cine este bun, da!

Privind in urma, care au fost cele mai mari surprize in cazul actorilor cu care ati colaborat?  Care au fost revelatiile in ceea ce priveste talentul lor?

Revelațiile, fără doar și poate, au fost cei din “LaLa Band”. Au evoluat extraordinar de mult, de la sezon la sezon, de la concert la concert. Nu degeaba au devenit un fenomen, unic în România! Revelații au fost nu numai ei, ci și Adela Popescu, Adina Galupa, Diana Dumitrescu, Doinița Oancea, Radu Vâlcan, Răzvan Fodor!

oana2

Oana Zavoranu, alaturi de Alexandru Papadopol si Corina Danila in „Numai Iubirea”

Cum v-ati inteles cu Oana Zavoranu? 

Oana Zăvoranu a fost, în acel moment, o revelație pentru mine, din punct de vedere profesional. Am avut o relație foarte bună cu ea!

In prezent, pare ca nu se mai leaga niciun proiect in cazul ei. Care credeti ca ar fi problema?

Oana a făcut niște greșeli de care cred că este conștientă, acum, pentru că, așa cum o cunosc eu, ea este o femeie inteligentă. Probabil succesul uriaș din telenovelele în care a jucat a luat-o pe nepregătite și acum plătește greșelile pe care le-a făcut… Eu continui să cred că, bine îndrumată, Oana poate fi un „asset” pentru orice televiziune din România.

Pe 3 februarie incepe primul modul in cadrul “TV&Film Academy by Ruxandra Ion”. I-ati cunoscut pe viitorii studenti? Cum sunt?

Am cunoscut o parte din ei, pe restul îi voi cunoaște săptămâna aceasta, când va avea loc prima întâlnire între cursanți și profesori.

Cand vor avea loc inscrierile pentru urmatorul modul?

Înscrierile pentru modulul 1 nu se opresc. Pe măsură ce se formează grupele, ei vor începe perioada de școlarizare iar pentru modulul 2 se califică cei mai buni absolvenți ai modulului 1 precum și profesioniști, absolvenți de facultăți de profil, care vor să se perfecționeze.

LaLa-Band

LaLa Band

De ce considerati ca LaLa Band a devenit fenomen national?

În primul rând, datorită talentului lor, al felului cum au interacționat cu publicul, al repertoriului, al faptului ca tinerii au găsit, în fiecare dintre membrii LaLa, o sursă de inspirație, un model de urmat, al faptului că s-au putut identifica cu ei, al faptului că LaLa este ceva real, sincer, frumos! Nu în ultimul rând și datorită echipei din spatele lor, care a investit în ei, din primul moment. LaLa este exemplul clar de cum dintr-un tânăr de pe stradă, dacă ai talent, ai de la cine învăța, ești dedicate, serios, poți ajunge o vedetă reală, nefăcută peste noapte și despre care nu se vorbește datorită scandalurilor, ci datorită unor rezultate reale!

Simtiti ca romanii se plictisesc repede de un brand? Ce e de facut in acest sens?

Din contra! Românii sunt fideli brandurilor, atât timp cât acestea sunt reale și transmit valori reale. Dovadă stau numeroase produse-brand aflate, de ani de zile, în topul preferințelor românilor.

1 comentariu

Scrie un comentariu