ADPM Health

Rupi etichetele cu dintii? Medicul Adrian Mina iti spune ce poti pati!

Scris de Alexandru Manea

Conform celor mai recente studii, multi dintre noi ne punem in pericol sanatatea orala, folosindu-ne dintii pe post de desfacator de sticle sau foarfeca pentru taiat etichetele hainelor. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explica cat de mult ne afecteaza dintii acest obicei.

Rupi etichetele cu dintii? Medicul Adrian Mina iti spune ce poti pati!

Medicii stomatologi primesc in cabinetele lor din ce in ce mai multi pacienti ce intampina probleme dentare cauzate de faptul ca si-au folosit dintii pentru activitati total nepotrivite, cum ar fi desfacerea sticlelor, rontaitul pixurilor sau ruptul etichetelor de pe haine le noi.

“Una dintre problemele foarte des intalnite de medicii stomatologi este utilizarea dintilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost creati, mai exact masticatie, fonatie si fizionomie. Foarte multi pacienti ajung la cabinetele de stomatologie dupa ce au incercat sa deschida sticle, sa rupa etichetele hainelor, au rontait pixuri sau creioane sau au incercat sa care lucruri atunci cand mainile le erau complet ocupate cu alte obiecte. De cele mai multe ori, in urma acestor actiuni realizate complet inconstient, se fractureaza parti de la nivelul dintilor. Uneori, in urma acestor actiuni, mici fragmente de smalt se rup de la nivel dentar si perturba functia estetica si masticatorie”, explica medicul stomatolog Adrian Mina de la DaVinci Dental Clinic.

Acestea sunt cazurile simple, insa folosirea dintilor in alte scopuri decat cele pentru care acestia au fost creati poate aduce dupa sine si probleme mult mai grave.

“In cazurile mai grave, se pot fractura atat smaltul cat si dentina (tesutul dentar aflat sub smalt) uneori chiar cu afectarea nervului si necesitatea realizarii unor tratamente costisitoare de refacerea a integritatii dintelui. In orice caz, toate aceste tipuri de actiuni care nu au fost destinate dintilor prezinta si o latura costisitoare, intrucat toate aceste tratamente de refacere a integritatii se vor rezolva doar de catre medicul stomatolog, iar aceste interventii sunt costisitoare”, explica specialistul.

Trebuie stiut ca nici spartul semintelor in dinti nu este deloc o activitate benefica pentru sanatatea orala. Ba din contra!

“O problema asemanatoare o intalnim la pacientii care consuma cantitati mari de seminte si le sparg utilizand dintii. Pe acestia din urma ii recunoastem dupa adancitura prezenta in smaltul dintilor din fata care au fost folositi pentru aceasta actiune. Pentru a evita complicatiile dentare care ar putea duce la pierderea vitalitatii unor dinti, limitati utlizarea dintilor la actiunile pentru care au fost desemnati, masticatie, fonatie si fizionomie si incercati sa ajungeti la controale periodice pentru a va mentine starea de sanatate oro-dentara”, recomanda medicul stomatolog Adrian Mina.

 

 

Scrie un comentariu