Stiri externe

Ce se intampla dupa ce moare Regina Marii Britanii

regina
Scris de Administrator

Dupa moartea Regelui George al VI-lea, in februarie 1952, Printesa Elisabeta a devenit Regina la 25 de ani. Acum, la 90 de ani, Regina Elisabeta are 64 de ani la tron si este unul dintre cele mai longevivi monarhi in viata.

Cei mai multi britanici nu concep viata fara Regina Elisabeta a Marii Britanii, insa nici ea nu este nemuritoare. Cand va veni momentul final, moartea reginei va starni tristete si incertitudine peste tot in lume. Biograful regal Penny Juror apreciaza ca moartea reginei va fi un eveniment „traumatizant” pentru Marea Britainie.

reginaRegina Elisabeta a II-a si Ducele de Edinburgh la incoronare, iunie 1953

„Regina este atat de iubita, iar pe durata domniei sale, lucrurile s-au schimbat dramatic. Nu exista un singur aspect al vietii care sa nu se fi schimbat, insa a ramas o singura constanta in toata aceasta evolutie, Regina, punctul solid de sprijin de care ne-am putut sprijini”, a explicat Juror.

Chiar daca este dificil de stiu exact la ce sa ne asteptam, cel mai probabil, Palatul Buckingham va fi pregatit sa anunte vestea, daca Regina moare in urma unei lungi suferinte. Potrivit The Telegraph, Palatul Buckingham detine un plan detaliat legat de funeraliile Reginei si de cine va urma la tron, plan care poarta numele de cod „Bridge” („Pod”).

reginaFamilia Regala la Palatul Buckingham, decembrie 2016

Potrivit informatiilor vehiculate in media britanica, pentru totul s-au organizat repetitii, inclusiv televiziunile britanice de stiri BBC si ITN au pregatit felul in care vor transmite moartea Reginei. Iata la ce altceva ne putem astepta in eventualitatea mortii Reginei.

Doliu national

Mai multe surse sustin ca moartea Reginei va fi urmata de 12 zile de doliu national in Marea Britanie. Mii de oameni au trecut pe la catafalcul Reginei Mama in 2002 si se crede ca trupul Reginei va fi expus pana la funeralii in Westminster Hall, astfel incat britanicii sa-si poata arata respectul. Steagul national va fi coborat in berna in Marea Britanie si in intreaga lume, iar cartile de condoleante vor fi deschise la toate ambasadele.

Funeraliile Reginei Mama in Westminster Hall, aprilie 2002

Funeraliile Reginei

Aceasta va fi „o ocazie extraordinara”, spune Juror. Ca monarh, Reginei i se vor oferi funeralii nationale, care se asteapta sa aiba loc la 12 zile de la moartea sa. Slujba religioasa va fi sustinuta de Arhiepiscopul de Canterbury, care este episcop senior al Bisericii Engleze, si va avea loc la Westminster Abbey sau la Catedrala Sf. Paul. La fel ca tatal sau, mama sa si alte regalitati, este asteptat ca Regina sa fie inhumata in Capela Sf. George, la Castelul Windsor.

Reactia media

In functie de momentul zilei, cel mai probabil, informatia privind moartea Reginei va fi transmisa imediat. Daca isi va da ultima suflare peste noapte, anuntul ar putea fi amanat pana a doua zi dimineata. BBC va suspenda toate programele planificate si va furniza in informatii detaliate despre ce se intampla in familia regala. Show-urile de comedie de pe canalele BBC vor fi de asemenea suspendat pana dupa funeralii.

Succesiunea si incoronarea

Pentru a se asigura ca tronul britanic nu ramane niciodata neocupat, Printul Charles, fiul cel mare al Reginei, va deveni automat Rege. „El s-a pregatit toata viata pentru asta”, explica Juror. „El are 69 de ani, asa ca trebuie sa se asigure ca o figura cunoscuta va lua locul Reginei.”

reginaPrintul Charles si Regina in Dorset, Anglia, octombrie 2016

Desi nu exista niciun dubiu cine va accede la tron, nu exista nicio data fixata pentru incoronare. „Nu e vorba de neglijenta, ci de bun-simt si precautie. Au fost 16 luni intre moartea Regelui George al VI-lea si incoronarea Reginei, in 1953”, noteaza The Telegraph..

Desigur, ascensiunea lui Charles va aduce numeroase schimbari. In Marea Britanei, imnul national va fi modificat in ‘God Save The King’ (Dumnezeu salveaza Regele) si noi stampile, bancnote si monede vor fi lansate cu imaginea unui monarh masculin. Natiunile aflate in Commonwealth vor trebuie sa-si salute noul lider. Cu toate ca Printul de Wales nu va mosteni automat responsabilitatile Reginei ca lider al Commonwealth-ului, BBC notand ca Regina spera ca fiul ei sa ii succeada in acest rol.

Un lucru este insa cert, mostenitorul tronului are de urmat un bun exemplu.

Scrie un comentariu