Interviuri

Razvan Mazilu: „In cariera, nu am asteptat nimic de la nimeni. Am incercat sa gasesc solutii”

Scris de Sorin Dutoiu

Cunoscutul coregraf si dansator Razvan Mazilu va lansa, alaturi de editura Vellant si Fundatia perfoRM, primul album de fotografie de dans contemporan din Romania. Proiectul intitular “Oglinzi/Mirrors” este sustinut financiar de Camelia Sucu…. Cu aceasta ocazie, artistul ne dezvaluie cateva amanunte despre acest proiect laudabil.

Luni se va lansa “Oglinzi/Mirrors”, primul volum de fotografii de dans contemporan. Ai cui a fost ideea?

A fost ideea mea, bineinteles. De fapt, aveam aceste doua idei in minte: prima, cum sa perseverez cu proiectul meu de responsabilitate sociala dedicat scolilor de balet din Romania, al doua, remarcand ca am strans in ultimii ani atat de multe fotografii frumoase incat doream sa le adun si sa ramana undeva, fixate, sa nu se piarda atat de usor.

Orice artist are orgoliul si dorinta de a ramane cat mai mult in memoria publicului sau, mai ales cand vorbim despre dans, o arta atat de efemera.

Ne uitam mai mereu, eu si colegii mei, cu ce ramanem in urma unui proiect, a unui spectacol sau turneu, si constatam ca ne raman doua-trei poze si un poster care risca sa se piarda. Apoi, eu, in toata cariera, nu am asteptat nimic de la nimeni si am incercat sa gasesc solutii.

Asa ca nu ma astept ca Ministerul Educatiei sa dea burse de merit unor copii care au rezultate exceptionale in dansul profesionist. Mai ales in vremuri de criza. Astfel, am gasit ideea ca, in urma vanzarii albumului Oglinzi, incasarile sa fie transformate in burse de studiu.

Cum s-a legat prietenia cu Camelia Sucu?

Camelia Sucu a sprijinit neconditionat si imediat proiectul meu, fapt pentru care ii multumesc inca odata. Ne unesc dragostea pentru frumos, pentru valorile artistice, pentru lucrurile bine facute, dorinta de a ajuta pe altii, nobletea gestului filantropic.  Sincer, mi-ar placea ca gestul sau sa fie urmat si de alte persoane cu posibilitati financiare si care iubesc arta si dansul.

Cum se poate cumpara acest album? Unde il poate gasi publicul?

Albumul a intrat deja in librarii. O alta posibilitate de achizitionare a lui este comanda pe site-ul editurii Vellant, www.vellant.ro.

Am inteles ca vei pleca in curand intr-un turneu in Polonia. Despre ce este vorba? Ce vei face acolo?

Voi pleca saptamana viitoare in Polonia la Poznan, in cadrul unui festival, cu spectacolul Block Bach de la teatrul Odeon, un spectacol pe care l-am tot plimbat prin lume.

Lansarea primului album de fotografie de dans contemporan din Romania va avea loc luni, la Teatrul Odeon, din Bucuresti. Conceput ca o lansare-spectacol, evenimentul dezvaluie instantanee din sapte spectacole marca Razvan Mazilu si din backstage-ul acestora.

Spectatorii sunt invitati sa isi paraseasca locurile obisnuite din sala si sa paseasca pe scena Teatrului Odeon, „dincolo de oglinda”, pentru a descoperi un univers ce poarta amprenta dansatorului si coregrafului numit de presa de specialitate un „aristocrat al dansului”.

Printre ingredientele serii se numara o sesiune de autografe, dar si un moment de dans sustinut de elevi ai Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucuresti. Acestia vor fi primii beneficiari ai burselor de studii oferite de Razvan Mazilu si Fundatia perfoRM prin fondurile obtinute in urma vanzarii albumului aparut la Editura Vellant.

„Razvan Mazilu. Oglinzi/Mirrors” continua astfel actiunile Fundatiei perfoRM de sustinere a liceelor de coregrafie din Romania si a tinerilor dansatori romani in cadrul campaniei de responsabilitate sociala demarata in 2007.

La evenimentul de lansare vor fi prezenti artistii care au construit prin fotografii spectaculoase un album-oglinda al dansatorului si coregrafului Razvan Mazilu: Mihaela Marin, Egyed Ufo Zoltan, Iulian Ignat, Dinu Lazar si Cornel Lazia.

Seara va fi deschisa cu discursurile tinute de Dan Plesa, directorul executiv al Editurii Vellant, Camelia Sucu, presedintele Class Living – compania care a sponsorizat si sprijinit neconditionat proiectul cartii – si, evident, Razvan Mazilu, care a marturisit despre albumul ingrijit de curatorul Denise Radulescu:

„Sunt recunoscator tuturor celor care s-au implicat in acest proiect si au facut-o din toata inima. Este un bun pas inainte in eforturile mele de a sprijini liceele de coregrafie si tinerii dansatori talentati din Romania. Multumesc Cameliei Sucu si Class Living pentru increderea si ajutorul generos acordate acestui album. Ma onoreaza si ma obliga toate cuvintele frumoase adunate in aceasta carte, mai ales ca vin din partea unor artisti si prieteni ale caror cariere sunt o inspiratie pentru mine”

Scrie un comentariu