Recomandarea ADPM

Principesa Margareta, la 69 ani! Destinul tumultos al Majestatii Sale!

Cu ocazia zilei de nastere a Principesei Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai, va prezentam povestea unei printese moderne, nascuta in exil si revenita in tara pentru a duce mai departe monarhia romaneasca.

Margareta, cea mai mare dintre cele cinci fiice ale Regelui Mihai si Reginei Ana, s-a nascut la Lausanne, la doi ani dupa abdicarea si plecarea in exil a ultimului rege al Romaniei. Principesa si-a petrecut prima parte a vietii in Elvetia, Italia si Marea Britanie. Desi departe de tara, cultura si traditiile poporului roman au fost prezente mereu in casa sa.

Dupa ce a absolvit Universitatea din Edinburgh, in 1974, fiind licentiata in Sociologie, Stiinte Politice si Drept International, a continuat sa lucreze in cadrul unor universitati britanice. A participat, apoi, la un program al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si, din 1983 a lucrat la ONU. Prin proiectele sociale in care a fost implicata, a ajuns in Africa si America Latina. In toamna anului 1989, si-a abandonat cariera pentru a-i fi alaturi tatalui sau la intoarcerea in Romania, dupa iminenta cadere a regimului comunist.

In Bucuresti a ajuns pentru prima data in ianuarie 1990 si a petrecut aici o saptamana. In tot acest timp, a vizitat numeroase orfelinate si spitale. Marcata de conditiile pe care le-a intalnit, dar si de faptul ca nu a putut sa isi faca datoria fata de popor in calitate de monarh, ea a ales sa se dedice cauzei celor nevoiasi si a infiintat Fundatia care ii poarta numele. Rolul organizatiei era de a imbunatati conditiile de viata ale copiilor si varstnicilor, dar si de a dezvolta societatea civila din Romania.

O poveste de dragoste ca in filme

Prin intermediul proiectelor ei de caritate, avea sa isi intalneasca si marea iubire, pe Principele Radu Duda. Desi povestea lor parea imposibila, el fiind un tanar actor din Iasi si ea o membra a casei regale, cei doi au primit binecuvantarea Regelui Mihai si s-au casatorit in 1996, in Lausanne.  La nunta, Principesa a purtat rochia de mireasa a mamei sale, Regina Ana.

In 1997, Regele Mihai a numit-o pe Margareta drept succesor la conducerea Casei Regale, iar 10 ani mai tarziu, a desemnat-o ca fiind mostenitorul tronului si Custode al Coroanei Romaniei.

Principesa Margareta este noua Regina a Romaniei

Datorita activitatilor umanitare, in 2015, Principesa a devenit Presedinte al Crucii Rosii Romane.

La sfarsitul anului trecut, dupa moartea Regelui Mihai, Principesa Margareta, intr-un mesaj emotionant, a promis ca va ramane aproape de tara si de poporul carora tatal sau le-a dedicat intreaga viata.

Despre autor

Amarandei Nicoleta

Scrie un comentariu