Connect with us

News

Special: Making of Povestiri de Noapte

La “Povestiri de noapte” de la Acasa intram zilnic in culisele evenimentelor mondene si in viata vedetelor din Romania. Saptamana aceasta va invitam in culisele emisiunii, stand de vorba, in premiera, cu intreaga echipa a “Povestirilor de noapte”. Azi producatorul live, editorul de texte si producatorul general al emisiunii “Povestiri de noapte” ne vor oferi detalii de culise dar si cum au reusit sa se pozitioneze puternic intr-o piata ofertanta din punctul de vedere al emisiunilor cu vedete.

Publicat

pe

Sasa Banarescu, producator live

O emisiune in direct este imprevizibila. Invitatii, aflati in studio, pot reactiona in fel si chip. S-a intamplat ca un invitat sa se revolte si sa nu poata fi calmat? Daca nu s-a intamplat acest lucru si s-ar intampla, ce planuri salvatoare aveti in vedere in astfel de cazuri?

Cand lucrezi la o emisiune live iti iei cam toate marjele de siguranta pentru a preveni sau macar de a stapani imprevizibilul, asta bineinteles daca nu este in favoarea ta. Rasturnarile de situatie sunt de cele mai multe ori savuroase dar ne facem pentru orice eventualitate si un plan B.

Pana acum nu cred ca am avut parte de revolte majore , sa spunem ca cel mai „revoltat” a plecat din platou in liniste. Cabral si Mircea sunt doi driveri foarte buni si stiu sa-si gestioneze si sa-si tempereze invitatii in asa fel incat sa nu existe astfel de incidente.

Toate interventiile prezentatorilor se bazeaza pe scenarii? Cat este improvizare din ce se vede pe sticla?

Nu exista scenarii la Povestiri de Noapte. Prezentatorii chiar daca au parte de niste scripturi, au mana libera si adora sa improvizeze. Rar respecta cu strictete ceea ce este scris in prompter. Atat Cabral cat si Mircea au personalitati puternice care s-au armonizat perfect cu formatul emisiunii.

Radu Pruteanu, editor text

Textele de off pentru materialele Povestiri de noapte sunt de admirat. Cat timp necesita conceperea unui text cu toate cele necesare: rima, ironie, haz?

Rima, ironia, hazul nu sunt obligatorii. Nu sunt urmarite in mod special. Totusi, exista personaje si situatii care cer o abordare mai relaxata. Spre exemplu, atunci cand ditamai barbatii apeleaza la niste metode de infrumusetare tipic feminine (lipoabsorbtie, impachetat in ciocolata, epilat, pensat), incercand sa iasa in evidenta.

Umorul este firesc cand masculii care isi doresc o imagine de macho puternic se rasfata delicat ca niste domnisoare; cand domni sau domnite care nu au prea multe de spus folosesc un limbaj pretios pe care nu-l stapanesc indeajuns de bine, incercand sa para ceva ce nu sunt; cand tineri sau tinere ne uimesc cu ingeniozitatea lor in speranta ca astfel vor reusi sa atraga atentia si sa ajunga vedete.

Nu cautam ironia si hazul. Ele sunt aduse, atunci cand exista, de insasi personajele noastre, care, vrand-nevrand, traiesc si se manifesta in spatiul nostru public. Raspunsul, asadar, este acesta: conceperea textelor nu necesita foarte mult timp.

Ati avut plangeri ulterioare din partea intervievatilor care nu se asteptau sa auda asemenea texte atasate interviurilor lor?

Foarte rar. De obicei, se intampla atunci cand personajele isi doresc sa se promoveze, facand abstractie de anumite subiecte incomode, aparute despre ele in presa mondena.

Atunci cand unii evita anumite intrebari ale reporterului si refuza sa vorbeasca de interventiile lor estetice, de ipostazele in care au fost surprinsi de paparazzi sau de scandalurile din ziare si sunt dispusi sa discute numai despre cariera si despre lucrurile pozitive care li se intampla, incercand sa „ascunda sub pres” chestiunile care ii pun in situatii dezavantajoase in fata publicului.

Noi abordam, totusi, aceste subiecte incomode in textele noastre, iar asta, uneori, pe unii ii deranjeaza.

Silviu Calangiu, Producator general

Cum va dati seama care sunt tendintele in ceea ce priveste asteparile si dorintele publicului?

Publicul din Romania este destept, pretentios si surprinzator. Foarte greu de definit pe termen mediu si lung. Nu cred ca studiile au cum sa scoata la suprafata adevaratele preferinte si obiceiuri de consum ale romanilor. Strict demografic, da, putem face categorii. Cu asteptarile si dorintele e mai greu sa jonglezi, insa.

Dincolo de notorietatea brand-ului „Povestiri de Noapte” sau de carisma lui Cabral si a lui Mircea, cred ca lumea se uita la noi pentru ca aducem un aer foarte proaspat pe sticla.  Suntem o gasca tanara, vesela, plina de energie, asa ca venim, mai mereu, cu idei noi, cu lucruri trasnite. Conturam personaje si promovam produse de calitate. 
 
Ati adoptat de-a lungul timpul un anumit trend pe care sa il abandonati apoi din motiv ca nu a prins la public asa cum va asteptati?

Ne place sa credem ca „Povestirile de Noapte” sunt si vor fi mereu cu un pas inainte. Tot auzi „Ma, suntem la zi cu informatiile?” Nu, noi vrem sa anticipam ce va fi maine, poimaine, peste o saptamana, o luna, un an. Sa plece de la noi totul. Asta e, categoric, un trend pe care nu l-am abandonat si  nu-l vom abandona.

Sigur ca, dupa ce vin audientele, ne dam seama cum reactioneaza publicul la ceea ce-i oferim.  Nu o data am fost surprinsi ca un anumit reportaj a placut sau ca altul a dezamagit.  Iar telespectatorul cand taxeaza, taxeaza, nu gluma! Aici tine fix de noi, ca echipa, sa ne luam revansa. Si atunci, intra in ecuatie binecunoscuta variabila a reinventarii. Iar, un trend pe care vrem sa-l pastram…

Ati fost printre primii care ati realizat reportaje cu vedete de carton. Era o noutate pentru publicul roman. Intre timp, aceasta moda a explodat si gasim in toate tabloidele astfel de personaje. V-a fost teama la inceput sa mergeti pe aceasta nisa?

Mi-e putin greu sa vorbesc despre ce a fost la inceput, pentru ca sunt venit in luna ianuarie a acestui an, la PoveSTIRI. Sunt sigur, insa, ca cei dinaintea mea n-au avut nicio teama sa exploreze fabulosul monden autohton.

De fapt, Explore the Mondenian Garden, sloganul colegilor de la Apropo TV, defineste perfect tot ceea ce se intampla in Romania.  E loc si de dive, e loc si de aspirante in peisaj. Intra cine vrea, scapa cu bine cine poate.
Ca fapt divers: noi avem si un televizor din carton, in redactie, gandit fix pentru asemenea personaje. Gasiti pe site-ul nostru, www.acasatv.ro, destule exemple de actuale asa-zise vedete, lansate pe post de „crainice”, la cutia fermecata. 

Mai aduc vedetele adevarate audienta? 

Surprizele vin si de la personaje obisnuite puse in situatii exceptionale. Un capitol la care noi nu stam deloc rau. Din pacate, de multe ori, publicul nu are rabdarea necesara sa le descopere la prima mana. Le regaseste, abia apoi, prin tabloide sau pe net.

Asa ca audienta ti-o aduc, de obicei, numele cunoscute. Conditia este ca in materialul prezentat sa nu le vezi la benzinarie, sa nu le dai peste nas pentru ca infuleca un hot-dog, sa nu constati ca se apleaca nu stiu cum la piscina sau ca freza cainelui e, astazi, pe dreapta, in loc de stanga. 

Intre timp, au aparut emisiuni concurente (la Kanal D, Prima TV, Antena2, Antena1). Ce parere aveti despre aceste proiecte (Bulevard, D-Paparazzi, Focus Monden, etc) Cum reusiti sa tineti piept concurentei?

E firesc ca televiziunea sa evolueze,  nu trebuie sa ne mire acest aspect. Inca romanii sunt mici copii la capitolul new media. Sa vedeti, in cativa ani, cum vom gasi refugiu pe internet. Show-uri live, cross-uri permanente TV/internet, bataie pe publicitatea la unici simultan, etc. De altfel, emisiunea noastra este, de luni bune, LIVE online.

Pe moment, insa, concurenta – desi eu n-as numi-o asa, pentru ca e vorba doar de zona de continut, nu si de slot orar – nu poate decat sa ne faca un mare bine. Sa ne oblige sa fim mereu tot mai buni. Cei mai buni!