Stiri externe

Povestea vizitelor Prințesei Diana la bolnavii de SIDA

Scris de Ana Kozma

Sunt iconice fotografiile în care Prințesa Diana apare strângând în brațe sau dând mâna cu bolnavii de SIDA în spitale. Iată însă poveștile fascinante din spatele acelor imagini care au făcut înconjurul lumii.

Povestea vizitelor Prințesei Diana la bolnavii de SIDA

Finalul celui de-al 4-lea sezon The Crown o urmărește pe Prințesa Diana în prima sa călătorie singură. O vizită oficială la New York. Într-o perioadă dificilă a vieții ei, când nu se mai regăsea în Familia Regală, iar căsnicia ei cu Prințul Chalres era aproape de final, Diana a plecat să se regăsească pe sine. O scenă deosebit de emoționantă este cea în care Prințesa Diana vizitează o secție pedriatică SIDA din Harlem. Acolo unde îmbrățișează un bolnav de SIDA.

Cam la fel s-a întâmplat și în viața reală. Doar că, în realitate, aceea nu era prima vizită a Dianei într-un spital cu bolnavi de SIDA. Și nu a fost nici ultima. Iată adevărata poveste a vizitelor Prințesei Diana la bolnavii de SIDA.

Diana a început să se implice public în această cauză în anul 1987, când a deschis prima unitate din Marea Britanie pentru HIV / SIDA, la Spitalul Middlesex din Londra. În timpul inaugurării, a strâns mâna unui pacient bolnav în stadiu terminal. A fost ceva răsunător, deoarece la acea vreme bolnavii de SIDA erau stigmatizați. Oamenii se fereau să îi atingă de teama de a nu se infecta la rândul lor.

Hainele pe care le poartă Prințesa Diana (Emma Corrin) în sezonul 4 din The Crown

În spitalul din New York, Diana a strâns în brațe un băiețel de 7 ani bolnav de SIDA. Momentul este prezentat și în The Crown. Gesturile făcute atunci de Prințesa Diana au arătat lumii că bolnavii de SIDA nu trebuie marginalizați. Că pot fi iubiți, îmbrățișați fără teama că vor da boala mai departe.

La 4 ani după deschiderea primei unități din Marea Britanie pentru HIV / SIDA, Diana a revenit acolo. De această dată, însoțită de Barbara Bush, pe atunci Prima Doamnă a Statelor Unite. Și de această dată, s-a lăsat fotografiată și filmată îmbrățișând bolnavii de pe patul de spital.

De-a lungul anilor 90, Diana a continuat să viziteze bolnavi de SIDA de peste tot din lume, inclusiv Brazilia și Canada.

În aprilie 1991, Prințesa Diana a ținut un discurs în cadrul Children and AIDS Conference.

„HIV nu îi face pe oameni să fie periculoși. Le poți strânge mâna, îi poți îmbrățișa. Dumnezeu știe câtă nevoie au de asta!”, a spus ea atunci.

Scrie un comentariu