Recomandarea ADPM Stiri Interne

Piesa Deliei, „Da, mama!”, este plagiat si promoveaza alcoolul in randul tinerilor?

Scris de Alexandru Manea

Piesa Deliei, „Da, mama!”, este plagiat, este de parere un compozitor celebru, dupa prima auditie. Mai mult, si mesajul melodiei este criticat, putandu-se considera ca artista promoveaza, indirect, in randul tinerilor, consumul de alcool.

delia-da-mama-alcool

Delia isi promoveaza piesa la radio tinand in mana un pahar de vin

Piesa Deliei,Da, mama!”, care are deja 2 milioane de vizualizari pe Youtube, dupa trei zile de la lansare, este, se pare, plagiat.

O spune un compozitor celebru din Romania care i-au comparat refrenul cu cel al pieselor „Sing for The Moment” (Eminem) si „Dream on” (Aerosmith).

Prima referire la posibilul plagiat a fost facuta de Mircea Badea.

„A ce piesa va suna voua asta, a Deliei? Dupa parerea mea e unu la unu Eminem, „Sing for The Moment”. Eminem e un vizionar, pare ca a lansat piesa cu ceva vreme mai inainte. Cum a facut si Aerosmith inaintea sa”, a declarat el in emisiunea sa, „In gura presei”.

Subiectul a fost preluat de compozitorii Horia Moculescu si Cristian Faur, care au analizat, din postura de specialisti, piesa si au comparat refrenul acesteia cu piesele „originale”.

„Din nefericire, refrenul se bucura de aceleasi motive muzicale cu cele din creatia Aerosmith, bineinteles transpuse intr-o alta tonalitate. Repetitia primelor submotive e identica, iar cel de-al doilea motiv e usor variat, dar este foarte „inspirat” din faza refrenului piesei „Dream On”. Probabil ca nu si l-a amintit bine autorul cand a „recompus” piesa. Asta se intampla cand adormi noaptea cu iPodul in urechi… dimineata te trezesti mare compozitor”, a declarat Cristian Faur pentru WOWbiz.ro.

cristi-faur

Horia Moculescu a declarat, la randul lui: „E adevarat, exista o oarecare asemanare, dar cred ca este intamplatoare, cele doua piese dezvoltandu-se „independent”, inainte si dupa pasajul incriminat. Cert este ca nu este plagiat”.

Moculescu a atras insa atentia asupra mesajului piesei, Delia promovand indirect normalitatea consumului de alcool in randul tinerilor care ii asculta piesa.

horia-moculescu

„Din punctul meu de vedere, problema mai grava a cantecului este mesajul femeii bete (se pare, problema de familie, ca si ma-sa a patit la fel!). Nu exista ceva mai dizgratios decat o femeie beata (indiferent de cauza), ipostaza care-i anuleaza feminitatea, gratia si ii impaienjeneste ochii prin care nu mai poate transmite nimic! Vai, vai! Dar de ce ma mai mir?”, a declarat Horia Moculescu pentru WOWbiz.ro.

Da, mama, sunt beata
Pentru ca altfel nu il pot uita,
Si n-am nevoie de iertarea ta
Nu-mi spune ca n-ai fost si tu asa, candva

Acesta este refrenul piesei, in urma caruia publicul tanar ar putea intelege ca este in regula sa consume alcool dupa o deceptie in amor.

Scrie un comentariu