ADPM Health

Piercing-ul in limba ne imbolnaveste si ne distruge dintii. Explicatii de la medicul Adrian Mina!

Scris de Ana Kozma

Tatuajele si piercing-urile reprezinta un trend deja de ani buni. Multi le adora, dar nu se gandesc ca unele dintre ele pot fi extrem de periculoase. Specialistii din domeniul stomatologiei nu sustin ideea de piercing in limba, iar asta din pricina faptului ca pot cauza o serie de probleme la nivelul cavitatii orale. Dr. Adrian Mina ne explica exact la ce riscuri ne expunem atunci cand alegem sa ne perforam limba!

Piercing-ul in limba ne imbolnaveste si ne distruge dintii. Explicatii de la medicul Adrian Mina!

 

Piercing-urile reprezinta pentru multi oameni o forma artistica de exprimare. Spre exemplu, piercing-urile in limba pot parea cool, dar pot totodată sa fie foarte periculoase pentru sanatate.

“Atunci cand luati in cosiderare posibilitatea aplicarii unui piercing bucal, sanatatea dentara ar trebui sa fie primul aspect avut in vedere. Majoritatea persoanelor trateaza insa cu superficialitate acesta problema. Inainte de efectuarea procedurii de inserare a unui piercing, indicata ar fi o vizita la medicul stomatolog care va poate oferi toate detaliile despre complicatiile pe care le-ar putea provoca la nivelul cavitatii bucale”, recomanda Dr. Adrian Mina.

Sangerari excesive, fisuri ale dintilor si dificultati la inghitire

Medicul stomatolog explica, pe intelesul tuturor, riscurile la care ne expunem si complicatiile ce ar putea sa apara dupa inserarea unui cercel in limba.

“Trebuie stiut ca atunci cand se perforeaza muschiul limbii, exista posibilitatea sangerarii excesive, deoarece limba este puternic vascularizata. Imediat pot aparea dificultati in masticatie, inghitire si chiar vorbire. Pentru ca limba este intr-o miscare continua, vindecarea ei se va face intr-un interval de timp mai indelungat.

In timpul vorbirii, strangerii dintilor si miscarilor involuntare ale limbii, dintii pot suferi fisuri sau fracturi ca rezultat al miscarii unui obiect metalic in cavitatea bucala. Aceste daune pot fi inlaturate cu ajutorul tehnicilor restauratoare ale dintilor, insa si obturatiile si coroanele dentare se uzeaza mai repede sau se pot fractura din cauza actiunii metalului asupra dintilor”, explica medicul stomatolog Adrian Mina.

Pierderea dintilor si grave probleme de vorbire

Mai mult decat atat, complicatiile pot duce pana la distrugerea formei danturii, pierderea dintilor sau serioase probleme de vorbire.

“Piercing-urile, prin iritatie mecanica cronica, afecteaza parodontiul marginal al dintilor frontali inferiori, cauzand retractie gingivala si resorbtie osoasa care poate duce la pierderea dintilor. Cu cat este mai in fata plasat si de o dimensiune mai mare piercingul, cu atat retractia va fi mai mare. Purtarea indelungata duce la colonizarea locala cu bacterii patogene parodontale, in mod special daca posesorul nu are o igiena orala riguroasa.

Un alt risc al purtarii acestor piercing-uri este aparitia in timp a malocluziei dentare. Posesorii au uneori obiceiul de a presa cu limba bijuteria pe dinti sau de a o plimba in cavitatea orala, afectand in timp modul in care dintii sunt aliniati unul in raport cu celalalt pe aceeasi arcada, sau pe ambele arcade.

Bijuteriile puse in cavitatea bucala pot stimula producerea de saliva in exces, pot afecta pronuntarea corecta a cuvintelor si pot cauza probleme de masticatie si deglutitie”, dezvaluie medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina – Cat de daunatoare este guma de mestecat

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

1 comentariu

Scrie un comentariu