ADPM Health

Nutritionistul Gianluca Mech spune adevarul despre indulcitori!

Scris de Ana Kozma

Parerile cu privire la indulcitori sunt impartite. Daca unele studii arata ca nu pot provoca boli grave, iar oamenii ii pot consuma linistiti, altele demonstreaza contrariul. Care este insa adevarul?Nutritionistul Gianluca Mech explica ce se afla in spatele acestor indulcitori.

Nutritionistul Gianluca Mech spune adevarul despre indulcitori!

Un indulcitor este o substanta folosita pentru indulcirea alimentelor sau a altor produse destinate consumului alimentar. Unele tipuri se gasesc in natura, altele sunt produse in mod artificial in laborator.

Indulcitorii naturali

Nutritionistul Gianluca Mech ne spune mai intai care sunt indulcitorii naturali si ne explica ce inseamna fiecare in parte!

“Mierea: este un aliment bogat caloric, dar cu calitati nutritive excelente;

Stevia: provine de la o planta originara din America de Sud. Ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la reducerea nivelului de glucoza din sange, dar si a nivelului de insulina dupa masa;

Siropul de artar: bogat in minerale si vitamine. Ae mai putine calorii decat multi alti indulcitori naturali si are proprietati energizante si purificatoare;

Tagatosio: este un indulcitor extras din lapte, deci are o sursa „naturala”, dar in realitate este un zahar „modificat”. Este mai putin dulce decat zaharoza, dar are mult mai putine calorii si nu are impact asupra glicemiei. Doza maxima care nu trebuie depasita este de 50 g pe zi, pentru a evita efectul laxativ. De fapt, tagatoza este metabolizata de organism ca o „fibra” si, prin urmare, stimuleaza tranzitul intestinal”, explica Gianluca Mech.

Indulcitorii artificiali

“Sunt utilizati deoarece au calorii foarte putine sau deloc, de aceea ajuta la mentinerea unei greutati optime si pot fi utilizati in timpul curelor de slabire.

In majoritatea cazurilor, nu au putere nutritionala, nici nu dau energie, dar pot avea un impact asupra metabolismului si a productiei de insulina.

Unii indulcitori artificiali au contraindicatii absolute sau relative. Utilizarea lor nu este recomandata pana la varsta de trei ani si in timpul sarcinii si alaptarii. Principalii indulcitori artificiali sunt:

Aspartam: cel mai cunoscut si cel mai raspandit printre indulcitorii artificiali, aspartamul are o putere de inmuiere care este de 200 de ori mai mare decat cea a zaharului. Cu aportul zilnic maxim recomandat (40 mg / kg greutate), corelatia intre aspartam si neoplazie nu este demonstrată si nu provoaca reactii alergice mai frecvent decat placebo. Aspartamul poate produce rareori reactii adverse la persoane deosebit de sensibile, cum ar fi dureri de cap, greata, varsaturi si dureri abdominale. Aspartamul este contraindicat in cazul fenilcetonuriei;

Sucraloza: un derivat al zaharozei, de 600 de ori mai dulce si cu zero calorii. Doza care nu trebuie depasita este de 5 mg pe kg de greutate.

Atentie! Aspartamul si sucraloza, daca sunt luate in doze mari sau pentru o lunga perioada de timp, pot fi cancerigene si pot afecta metabolismul zaharului.

Acesulfamul K: este unul dintre cei mai putin daunatori, deoarece nu este metabolizat de organism si este eliminat cu urina. Are o putere de inmuiere de 200 de ori mai mare decat zaharul, iar doza care nu trebuie depasita este de 9 g per kg de greutate.

Cata sare poti manca pentru a nu te imbolnavi? Nutritionistul Gianluca Mech raspunde!

Polioli (alcooli de zahar): sunt indulcitorii de noua generatie, considerati cei mai inofensivi dintre toti, chiar benefici sanatatii, in special pentru dinti. Acestia includ sorbitolul, xilitolul, manitolul, izomaltolul. De asemenea, in acest caz, este mai bine sa nu depasiti cantitatile: doza maxima zilnica este de 50 g. Xilitolul si sorbitolul pot avea efecte laxative”, spune nutritionistul Gianluca Mech.

Cum utilizam indulcitorii?

“Consumul de prea multe zaharuri adăugate si carbohidrati rafinati poate creste riscul dezvoltarii sindromului metabolic si a complicatiilor acestuia: obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare.

Deci, indiferent de beneficiile pentru sanatate, se recomanda utilizarea moderata de indulcitori artificiali”, recomanda Gianluca Mech.

Gianluca Mech, indragostit de Romania!

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Eva Longoria, Anastasia Soare, Al Pacino, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat anul trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Despre autor

Ana Kozma

Scrie un comentariu