ADPM Health

Nutritionistul Gianluca Mech: „Mancam saptamanal 5 grame de plastic fara sa stim!”

Scris de Alexandru Manea

Studii recente arata ca un om consuma, intr-o singura saptamana, echivalentul in plastic al unui card de credit? Nutritionistul Gianluca Mech ne spune ce sa facem pentru a ne feri de acest pericol, intrucat plasticul ne poate afecta iremediabil starea de sanatate!

Nutritionistul Gianluca Mech: „Mancam saptamanal 5 grame de plastic fara sa stim!”

“Un studiu realizat recent de Universitatea Newcastle arata ca intr-o saptamana ingeram, pe langa alimente, apa si aer, aproximativ 2000 de fragmente din plastic, care intra in corpul nostru si ale caror efecte nu sunt inca foarte clare. Este vorba despre aproximativ 5 grame de plastic pe saptamana, echivalentul unui card de credit. Asta inseamna ca mancam 250 de grame de plastic in fiecare an”, declara nutritionistul italian Gianluca Mech (www.gianlucamech.ro).

 

Cum ajunge plasticul in corpul nostru? Iata explicatia specialistului:

 

„Particulele de plastic care ajung in organism provin din consumul de apa imbuteliata, peste, moluste, in general intregi, practic din toate tipurile de alimente, dar nu numai. Microplasticele sunt polimeri sintetici care pot fi folositi ca exfolianti in produse cosmetice, scruburi, paste de dinti si sampoane.

 

Exista dovezi care arata ca particule mai mici, cunoscute sub numele de nanoplastice, pot patrunde chiar si membranele celulare, precum si tesuturile intestinale. Odata ajunse in tesuturi, este teoretic posibil ca microplasticele sa interactioneze cu tesuturile biologice intr-un mod toxic, dar acest lucru nu a fost inca testat”, explica Gianluca Mech.

Nutritionistul Gianluca Mech ne dezvaluie masurile pe care le putem lua pentru ca mai putin plastic sa ajunga in organism:

 

– Colectarea deseurilor bine diferentiata (peste 310 milioane de tone de plastic sunt produse in fiecare an, dar doar aproximativ 20% sunt reciclate);

– Minimizarea consumului de produse de unica folosinta (interdictia plasticului pentru o singura utilizare, adoptata de UE din 2021);

– Folositi sticle de sticla sau aluminiu, pungi de panza;

– Folositi o cana proprie pentru a evita utilizarea paharelor de unica folosinta;

– Folositi batistele clasice;

– Verificati daca produsele de ingrijire personala nu contin microsfere;

– Acordati mai multa atentie alegerii pastelor de dinti si eliminati consumul de scrub;

– Folositi sapun neambalat in plastic;

– Folositi pungi biodegradabile (pentru a fi biodegradabila, pe o punga trebuie sa scrie „Realizata din material biodegradabil si compostabil, in conformitate cu UNI EN 13432”).

Cata sare poti manca pentru a nu te imbolnavi? Nutritionistul Gianluca Mech raspunde!

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Eva Longoria, Anastasia Soare, Al Pacino, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

 

Gianluca a lansat anul trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Scrie un comentariu