Celebrity PR News

Cine are curaj sa cante altceva in Romania?

Scris de Sorin Dutoiu

Putini sunt artistii romani care abordeaza noi stiluri muzicale cu riscul de a nu fi difuzati pe radiourile comerciale. Insa cei care o fac, au mari sanse sa castige mai multi bani cu experimentele lor muzicale decat restul, daca au, pe langa talent si inovatie, si un strop de inclinatie spre zona marketingului. O piesa ascultata saptamana aceasta mi-a dat speranta ca se poate inova si in muzica romaneasca.

De mai bine de trei ani suntem bombardati cu piese romanesti cantate, in marea majoritate, in limba engleza. Au fost, mai intai, ritmurile de clubbing (asa-zis-ul bumptzy-bumptzy), pentru ca apoi sa vina avalansa pop-corn, stilul incununat de Inna, Akcent si Play&Win.

Aveam impresia ca totul mergea parca pe aceeasi linie, pe aceeasi reteta cu care sa nu dai gres in incercarea de a ajunge sa fii difuzat de radiouri si a avea astfel concerte si incasari din drepturi de autor.

Ei bine, am ascultat saptamana aceasta o piesa care m-a invaluit cu un aer proaspat de optimism si incredere ca exista tineri artisti romani, comerciali pana de curand, care au curajul sa treaca la un nivel superior si sa cante un alt stil muzical.

Fara a-i aduce prea multe laude, desi merita, este vorba de noul proiect al lui Aylin Cadir, cea care a cantat odinioara in POPS si apoi a jucat in mai multe seriale din trustul Pro.

Ei bine, Aylin si-a creat o trupa live de jazz-pop si a lansat o piesa superba, dar cu totul diferita de ce noua generatie de artisti lanseaza pe piata muzicala.

Cloud” este o piesa jazz-pop, care emana prospetime si senzualitate. Este departe de sunetul sintetic de calculator cu care am fost intoxicati in ultimii ani. Aylin are atitudine, delicatete, mister. Este genul de muzica pe care o poti asculta in surdina atunci cand citesti o carte, isi faci job-ul de zi cu zi sau parcurgi soselele aglomerate ale orasului.

Este genul de muzica despre care se poate afirma ca nu se va demoda prea curand. Poate fi ascultat de generatia tanara, dar si de cei trecuti de prima tinerete. Instrumentele reale dau un suflu retro, dar proaspat si, posibil, nemuritor, in acelasi timp.

Adevarat, nu  sunt mari sanse sa acultam aceasta muzica la radiourile comerciale din Romania (desi am auzit-o pe Adele de atatea ori la Radio Zu sau Kiss FM).

Cu toate acestea, daca au un managment si un PR bun, artistii care au curajul de a canta altceva, de calitate, vor avea agenda plina de concerte in medii sus-targetate, unde si bugetele sunt mai generoase.

Afacerile de succes in ziua de azi se fac, in majoritate, gasind si exploatand nisa potrivita. Odata ce ti-ai descoperit calea pe care sa o urmezi, daca stii sa te si vinzi bine, vei reusi si vei iesi din sistemul mizer in care se scalda unoeri cei care fac aceleasi lucruri si se mira apoi de ce nu sunt considerati originali.

Ca artist ce vrea sa ofere calitate, gaseste-ti echipa de profesionisti care sa te sustina si cu care sa mergi mai departe si ai sa vezi ca nu vei da gres. In plus, vei fi si respectat pentru curajul si puterea de a face ceva nou. Nu o lua pe cai batatorite daca vrei sa fii amintit pentru ceva…

Scrie un comentariu