News

Mircea Badea, reclamat la CNA pentru „expresii injurioase”

Scris de Administrator

Mircea Badea intra din nou in gura CNA-ului. De aceasta data, in urma plangerii jurnalistului Mircea Marian si blogerului Cetin Ametcea. Acestia l-au reclamat pentru “expresii injurioase”, rostite pe post.

Mircea Marian a sesizat Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cu privire la emisiunea „In gura presei” difuzata pe 13 ianuarie, pe Antena 3, din cauza ca „realizatorul emisiunii, Mircea Badea, a afirmat «Credeti ca Mircea Marian, adica el, ar putea fi rodul unei educatii sexuale precare? Ca asa arata. Dar credeti ca ma amendeaza CNA-ul pentru asta?»”, continuand cu o serie de expresii indecente.

„Consider ca prin aceste declaratii Mircea Badea nu a respectat dreptul la imagine si a folosit expresii injurioase la adresa parintilor mei,incalcand astfel Codul de reglementare in audiovizual.

Personal, ca ziarist, pot sa ma apar de astfel de atacuri imunde, dar nu pot sa accept un limbaj jignitor la adresa familiei mele, pe care cred ca nu o pot proteja decat cerand interventia CNA”, declara Mircea Marian in sesizarea transmisa Consiliului, citata de Mediafax.

Potrivit plangerii, Mircea Badea a citat o declaratie a lui Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun (Neamt), referitoare la ministrul Elena Udrea.

Dupa ce a comentat declaratia primarului Ion Rotaru, Mircea Badea a facut trimitere la „un articol despre educatia sexuala” din Evenimentul zilei, realizatorul emisiunii „In gura presei” spunand: „Iti dai seama, tara se duce dracu’, lumea moare de foame, pensiile sunt distruse, totul e varza, benzina e la cer, totul e-n rupere in tara asta, vine Evenimentul zilei, o arde asa deontologico-jurnalistico-inovativ”.

Apoi, Mircea Badea a citat din articolul din Evenimentul zilei, dupa care a comentat o fotografie cu Mircea Marian, editorialist la aceasta publicatie.

Despre acesta Badea a spus: „Mare, mare editorialist, mare om, mare caracter, mare jurnalist, un observator atent si profund al lucrurilor care se intampla in societate, un jurnalist treaz, un spirit treaz, care amendeaza intotdeauna, la timp, lucrurile nelalocul lor, care se intampla la noi in societate.

Da-l pe post. Uooo! Asta e? Da-l pe post. (…) Credeti ca Mircea Marian, adica el, ar putea fi rodul unei educatii sexuale precare? Ca asa arata. Bine, sa trecem mai departe. Auzi, da’ crezi ca ma amendeaza CNA-ul pentru asta?”

Cetin Ametcea a reclamat emisiunea „In gura presei” difuzata in 18 ianuarie pe Antena 3 spunand: „Domnul Mircea Badea, in emisiunea «In gura presei», incepand cu minutul 48 (…), citeste fara a avea consimtamantul, de pe blogul pe care il detin, www.arhiblog.ro, jignindu-ma in diverse moduri, nu foarte usor de descris.

Dar ce este mai grav, mi-a incalcat dreptul la intimitate, prezentand pe post o fotografie care ma reprezinta, fotografie care a fost procurata in acelasi mod, fara a-mi cere consimtamantul”, se arata in sesizarea lui Cetin Ametcea, care roaga CNA sa ia „masurile legale, conform legilor in vigoare”.

Potrivit monitorizarii CNA, in emisiunea „In gura presei” din 18 ianuarie, Mircea Badea a comentat anumite postari de pe www.arhiblog.ro, referitoare la relatia dintre barbati si femei.

„E un blogaras, stiti ca eu sunt fan blogarasi, una-doua, blogarasi care au senzatia ca sunt foarte foarte destepti si sunt culmea reusitei in orice, cu atat mai mult in viata. Si e unul, Arhi (…), bine e mai mult un blogaroi, o sa vedeti, zice asa: «Un tip», eu citez acum din acest deontolog internaut, «un tip face o afirmatie pe Twitter: Arhi, telefonul barbatului e sfant, nicio femeie nu are dezlegare».

Cu alte cuvinte, bai, n-are voie femeia sa umble in telefonul barbatului (…) Si acum citez din Arhi: «Ce concluzie tragem de aici? Ca respectivul nu este casatorit, ca nu a avut nicio relatie de lunga durata (minimum 2 ani) si, in general, habar nu are de psihologia feminina». Deci de psihologia feminina, va rog, e superb (…)”, spune Mircea Badea.

Dupa ce a citat pe larg din afirmatiile de pe www.arhiblog.ro, Mircea Badea a spus, adresandu-se telespectatorilor sau persoanelor din regie: „Voua va vine sa credeti ca exista astfel de oameni pe Pamant? Oameni bolnavi, ma, pe bune, deci dereglati complet, loviti de TIR cand TIR-ul era nervos. (…) Vreti sa vi-l arat si asta, pe Arhi, pe care l-am citat, pe idolul femeilor (…) Zi tu, nu te simti extraordinar de normal si zdravan la cap, oricat de nebun te-ai fi considerat anterior, cand citesti si vezi asa ceva?”.

Totodata, CNA a primit o reclamatie de la o persoana, Iulian Bold, potrivit caruia: „Suntem satuli de nesimtirea lui Mircea Badea, care aduce injurii tuturor romanilor si are un limbaj extrem de nesimtit fata de anumite persoane/ institutii”. Iulian Bold a facut trimitere la emisiunea „In gura presei” difuzata, in reluare, pe Antena 1 pe 12 ianuarie, de la ora 10.00.

„Mi se pare absolut anormal sa se foloseasca asemenea cuvinte la aceasta ora din zi (…) o persoana este numita de Badea «melc amputat», apoi foloseste expresii/ cuvinte gen «imbecili», «bai tampitule», «idiot», (…) transmite unei persoane ca are o sotie «paroasa», «sunculoasa» si foloseste spre final de doua ori expresia «sex oral» (…) Pur si simplu ar trebui sa ii inchideti emisiunea si sa nu ii mai dati voie sa transmita. Sper ca nu mi-am pierdut 36 de minute din viata degeaba vizionand emisiunea acestui incult”, spune Iulian Bold in sesizarea sa, solicitand CNA sa ia „neaparat” masuri.
Cele trei sesizari cu privire la emisiunea „In gura presei” s-au aflat pe ordinea de zi a sedintei de marti a CNA, care, din lipsa de cvorum, a fost suspendata. Astfel, CNA va lua in discutie sesizarile in urmatoarea sedinta, care va avea loc cel mai probabil joi.

Scrie un comentariu