News

Mihaela Radulescu, umilita pentru ca este romanca

Scris de Alexandru Manea

Mihaela Radulescu a simtit pe propria piele cum poti fi discriminat in vestul Europei pentru ca esti roman. Vedeta nu a fost acceptata pentru a semna un cec pentru cumparaturile de 500 de euro intrucat provine din Romania.

mihaela-radulescu-franta

Pasaportul romanesc i-a facut Mihaelei Radulescu o serie de probleme in ultimii ani. Din pricina valului de nelegiuitori de origine romana care au provocat probleme in vestul Europei, francezii si elvetienii, de exemplu, sunt de multe ori reticenti atunci cand dau nas in nas cu conationali de-ai nostri. Chiar si Mihaela Radulescu a avut de infruntat o astfel de atitudine.

“Am intrat intr-un magazin de nimicuri, am gasit niste lucruri banale, artizanale, care s-ar potrivi in diverse colturi ale noii mele case pe care inca o mai decorez. Am descoperit o etajera ce parea de sute de ani, un ceas de perete pictat de mana unui artist, niste vase de ceramica….am platit cu o fila de cec, dupa ce am prezentat pasaportul si buletinul, caci asa mi-a cerut vanzarea. Si-a notat tacticos toate datele.

Am plecat sa aduc masina mai aproape, caci impachetate erau multe si grele. Am lasat o prietena in magazin, pe care vanzatoarea n-a observat-o si care a auzit-o vorbind cu sefa ei despre faptul ca o romanca a platit cu o fila de cec 500 de euro.

M-am intors cu masina si, cand sa pun lucrurile in portbagaj, vanzatoarea a venit si mi-a spus ca nu poate accepta cecul si ca trebuie sa platsc cu cardul. La intrebarea mirata si logica “de ce”, in conditiile in care un carnet de cecuri e o banalitate in orice tara evoluata, mi s-a raspuns….nimic.

mihaela-radulescu-citroen

 

Prietena mea, care auzise conversatia in franceza cu patroana, mi-a povestit cum doamnele aveau o problema de neincredere fatza de faptul ca sunt romanca. Am mai scos hotarata si alte acte – permisul de conducere, cartile de credit, dar….n-am fost lasata sa platesc.

Un patron de magazin ce probabil are aceleasi probleme ca toata lumea pe criza asta, a refuzat o plata de 500 de euro doar pentru ca i-a fost frica de o inselatorie venita din partea unei romance. M-a revoltat situatia si am chemat politia.

Mi se parea un caz clasic de rasism si discriminare odioase, cum probabil au parte multi romani cinstiti prin Europa. Am rugat politia sa verifice identitatea mea si sa gasim o explicatie si o rezolvare la situatia absurda. Vanzatoarea , chiar si de fatza cu politia, a continuta sa sustina ca nu poate avea incredere ca fila de cec e corecta !?!

Cumparam, precum v-am spus, strachini, etajere si ceasuri de perete din tabla, cani si alte prostioare pentru casa. Nimic nu avea cu adevarat o valoare reala, cel mai scump obiect fusese ceasul frumos pictat, care facea vreo suta de euro. Presupunand ca as fi fost o hoata si o falsificatoare de carti de credit sau de carnete de cec, ce Doamne-iarta-ma, puteam sa castig din maldarul asta de obiecte din lemn si tabla ?!…», a scris Mihaela Radulescu pe blog.

mihaela-radulescu-catalin-botezatu-federica-balestra

In plus, in Zurich, a avut de infruntat o alta situatie jenanta.

“O alta patanie traita la Zurich m-a intristat si mai rau. Aveam nevoie de o masina pentru 2 zile si am luat la rand toate ghiseele firmelor de inchiriat masini. La fiecare dintre ele mi s-a spus intai ca au masina, dar cand le aratam pasaportul romanesc, brusc nu mai aveau.

O firma, doua, trei….am tot crezut ca poate chiar n-aveau o amarata de masina, de orice fel si orice culoare, dar pe la a patra am inceput sa ma prind care era problema lor. Am scos si cardul de rezident in Monaco si mai rau ma refuzau, caci pasaportul romanesc parea sa contina niste microbi periculosi, cam asa-l tineau intre degete si mi-l aruncau inapoi.

La ultimul ghiseu, am dat peste o tanara ceva mai omenoasa, care vazuse deja ca am fost peste tot si mi-a soptit cinstit ca nu mai au voie sa inchirieze masini romanilor ?!?!?! Inutil sa va mai spun cat mi-a cazut fata si cat m-am abtinut sa-mi tin lacrimile in coltul ochilor, ca Heidi. Ce faci intr-o asemenea situatie ? Cui te plangi ?! Cine te asculta ?! Cum le dovedesti ca nu esti si tu unul dintre cei care fura masini prin metode tot mai ingenioase ?!

Am respirat adanc si am decis sa ma lupt cu ei. Am chemat sefi, politie si am cerut asistenta din partea ambasadei Romaniei. Cand au auzit ca-mi sun si avocatul, au inceput sa fie ceva mai cooperanti. Nu am mai apucat sa sun la Ambasada, a fost deajuns sa protestez civilizat, cu Politia de fata, care mi-a verificat si strabunii si…mi-au dat o masina. Dar, daca nu le stii limba, daca n-ai rabdarea si tenacitatea pe care le-am avut eu, ce faaaaci ?! Pleci cu coada-ntre picioare si-ti juri ca vei emigra obligatoriu, numai sa scapi de umilinta de a fi roman ?!….», a scris Mihaela pe blog.

Scrie un comentariu