Celebrity PR News

De ce este considerat „Bad 25″ Biblia artistilor de azi…

Scris de Sorin Dutoiu

Editia aniversara a clasicului album “Bad”, semnat Michael Jackson, lansata saptamana trecuta, poate fi catalogata drept „Biblia” oricarui artist comercial din ziua de azi. Iata de ce…

In urma cu 25 de ani, Michael Jackson avea sa lanseze un proiect extrem de ambitios, dar si riscant in acelasi timp. Albumul „Bad” urma succesul incredibil inregistrat de „Thriller”, cel devenit cel mai bine vandut din toate timpurile.

Presiunea era enorma. Stia ca noul material urma sa fie comparat cu precedentul, atat in termeni de compozitie, cat si de vanzari.

Michael visa atunci ca Bad sa vanda 100 de milioane de discuri. Dublu fata de Thriller. Nu avea sa se intample asta (asa cum nimeni nu a depasit recordul Thriller nici in ziua de azi), insa „Bad” urma sa devina cel de-al doilea cel mai vandut album din istorie, la acea data.

Septembrie 2012 este luna in care se aniverseaza 25 de ani de la aparitia „Bad”, prin lansarea unui box set, „Bad 25”, care ar trebui sa existe in arhiva personala a fiecarui artist pop-rock din ziua de azi. De ce spun asta?

1. Primul disc al setului contine albumul clasic „Bad”, remasterizat, un buchet de hituri si cantece scrise de Michael Jackson (cu exeptia a doua dintre ele), inregistrate si produse la cel mai inalt grad calitativ.

Criticii muzicali sustin ca piesele sunt, ca si compozitie, interpretare si instrumentatie, perfecte. Orice schimbare, in plus sau in minus, nu ar fi deloc benefica. Totul este echilibrat, tonalitatile sunt perfecte.

Discul reprezinta un manual de studiu pentru orice cantaret si producator muzical, care ar putea analiza in detaliu ecuatia de sunete, ritm si voce gandite si puse in practica de artist.

„Bad” este albumul maturitatii lui Jackson, cel care s-a vazut pe sine nevoit sa se reinventeze si sa gaseasca o directie prin care sa poata face fata succesului incredibil inregistrat de albumul anterior, „Thriller”.

2. Discul 2 al setului contine piese nefinalizate scrise si interpretate de Michael Jackson in perioada 1985-1987, care nu au intrat in selectia finala a pieselor de pe album.

Sunt opt melodii, in varianta demo, inregistrate acasa, in studioul sau amenajat in vila din Encino, California, acolo unde a locuit pana cand a cumparat domeniul unde avea sa construiasca celebrul Neverland.

Este fascinant sa descoperi procesul de creatie, directiile pe care artistul a decis sa le urmeze, stiluri cu care publicul sau nu a fost pana acum obisnuit.

Avem, astfel, poate, singura piesa a lui in stil Bossa Nova, „Don’t be Messin’ Around”. Apoi, una din cele mai frumoase balade ale sale, „I’m so blue”, interpretata intr-un mod suav, senzational, un cantec despre durerea celui care a fost inselat si parasit pentru alta persoana.

Song Groove/Abortion Papers” urma sa fie una din cele mai controversate piese ale sale. Pe un beat agresiv, in stilul anilor 80, Michael vorbeste despre fiica unui preot care ramane insarcinata si decide sa faca avort.

“Those abortion papers/Signing your name against the word of God”, spune el la refren, concentrandu-se, insa, nu pe subiectul controversat, ci pe drama interioara a tinerei care este nevoita sa apeleze la aceasta procedura, contrar regulilor crestine cu care a fost educata.

Free” este o noua balada, inca nefinalizata, insa indeajuns de puternica pentru a te sensibiliza atrunci cand o asculti. Pe un ritm de sintetizator, asemeni pieselor clasice ale lui Stevie Wonder, Michael canta despre dorinta lui de a fi “liber” ca “pasarea cerului”, de a putea lua propriile decizii si de a nu fi ingradit de regulile societatii.

A cincea piesa de pe CD, “Price of Fame”, poate fi considerata o continuare a celebrei “Billie Jean” si un precursor al celebrei “Who is it”.

Folosind o linie puternica de bass, Michael vorbeste despre pretul pe care trebuie sa il plateasca in schimbul faimei castigate. Celebritatea ii aduce si necazuri, neimpliniri si… o obsesie periculoasa din partea fanilor.

Al Capone” este demo-ul care a stat la baza compunerii celebrei “Smooth Criminal”, o piesa al carei refren iti taie rasuflarea prin armoniile perfecte, “corul” realizat din suprapunerea mai multor linii vocale ale lui Jackson.

Discul numarul 2 mai contine “Streetwalker”, “Fly Away”, doua variante, in limba spaniola si franceza, ale piesei “I Just Can’t Stop Loving You”, precum si trei remixuri, doua pentru piesa “Bad” si unul pentru “Speed Demon”.

3. Cel mai asteptat disc al proiectului “Bad 25” reprezinta un DVD cu inregistrarea concertului de pe stadionul Wembley, din cadrul “Bad Tour”, spectacole care nu au fost pana acum deloc lansate official si nici difuzate la televizor.

Admiratorii cantaretului au asteptat aceasta lansare de mai bine de 24 de ani, cazand cu totii de acord ca este perioada in care Michael se afla la cel mai inalt nivel de performanta live.

Concertul de pe DVD este renumit pentru ca in public au stat si Printesa Diana si Printul Charles.

Inregistrarea provine de pe o caseta personala VHS a lui Jackson, gasita in arhiva. Imaginile au fost retusate de specialistii care au lucrat si pentru proiectele NASA, astfel ca din calitatea destul de slaba a casetei, s-a ajuns la o imagine mai mult decat acceptabila.

Din fericire, sunetul este impecabil. Asta deoarece peste imagini a fost aplicata inregistrarea realizata Multi Channel, direct pe stadion.

Rezultatul final, disponibil pe DVD, este senzational! Michael Jackson se afla in apogeul fortei sale artistice.

A dansat nebuneste si a cantat 100% live timp de doua ore, in fata a 72.000 de fani care au umplut stadionul Wembley.

Concertul reprezinta, din nou, un manual de studiu pentru orice performer din ziua de azi.






Este incredibil cum un om a reusit sa umple singur o scena imensa si sa te faca sa privesti cu admiratie show-ul de la cap la coada.

Fara ecrane imense cu proiectii colorate, fara scene mobile, fara zeci de dansatori, fara lasere, butaforii sau efecte 3D. Doar un artist pe scena, care canta live din tot sufletul, danseaza dumnezeeste, isi adora fanii si le canta cele mai frumoase melodii ale lui.

Il vedem, pentru prima data, cantand live Dirty Diana, Smooth Criminal, Bad, The Way you Make Me Feel, Another Part of Me, Man in The Mirror.

Este un concert senzational care merita sa se regaseasca in biblioteca oricarui iubitor al muzicii.

Scrie un comentariu