2 Principale ADPM Business

„Justitiarul” de la „Pretuieste Viata”: „Nu este usor sa schimbi mentalitati!”

Scris de Alexandru Manea

Mediatorul Dana Barbu, „Justitiarul” de la Pretuieste Viata, recunoaste ca nu este usor sa schimbe mentalitati, dar ca, prin natura activitatii sale, reuseste sa vina in ajutorul oamenilor pentru a depasi marile impasuri din viata lor, informandu-i pe cei care ii trec pragul biroului despre cum pot solutiona conflicte pe cale pasnica. Dana ne dezvaluie in interviul urmator cum a trait experienta primei editii a emisiunii „Pretuieste Viata”.

dana-barbu-1

Ce ai simtit in momentul in care ati intrat in platou? Cat de mari au fost emotiile?

Emotii sigur ca au existat ca la orice inceput de proiect in care iti propui sa iasa totul foarte bine, insa ele au fost lasate in urma de bucuria de a fi alaturi de oameni si de speranta ca voi putea oferi ajutor pentru solutionarea conflictelor si nedreptatilor in care sunt implicati oamenii. Caci ce poate fi mai frumos decat a ne sprijini atunci cand suntem in impas?

De care proiect de pana acum poti spune ca esti cea mai mandra?

Referindu-ma la planul profesional, faptul ca am pus pe picioare un birou in care lumea isi poate solutiona conflictele intr-un mod pasnic si tinand cont de dorinte si nevoi, deci de ceea ce este in primul rand in sufletul omului consider ca este o mare realizare intr-o lume in care interiorul omului conteaza din ce in ce mai putin. Traversam o perioada in care accentul este pus pe  concret: arati sau nu arati intr-un anumit fel, ai sau nu ai. Omul este insa mult mai mult de atat! Frumusetea omului consta in felul in care simte, in care gandeste, in care percepe o anumita situatie. Aceste lucruri ne dau unicitate!

In plus, faptul ca prin biroul meu dau sansa oamenilor la a se intelege de ce au reactionat intr-un anumit fel intr-o situatie anume si ca ii indemn sa fie deschisi si sa priveasca cu bunatate spre ceilalti ma ajuta sa consider ca munca din cadrul biroului de mediator este cea mai mare realizare profesionala. Nu este deloc usor sa schimbi mentalitati si munca mea presupune multe obstacole caci traim intr-o lume in care fiecare isi vede de drumul sau uitand ca de cele mai multe ori drumurile se intersecteaza cu ale celorlalti. Desi complicata de multe ori, imi place enorm profesia mea pentru ca ea aduce pacea.

In ceea ce priveste planul personal, sotul si cei doi copii ai nostri sunt cea mai mare realizare care imi face inima plina si pentru care ii multumesc lui Dumnezeu.

dana-barbu-4

Ai venit in ajutorul multor oameni aflati in situatii limita. In ce reprezinta practic salvarea ta? Putem spune ca ai salvat vieti?

Asta incerc sa fac prin proiectele mele precum medierea, activitatea de la Scoala mamelor si ProVita ori publicarea cartilor si articolelor cu tema juridica. Am sansa de a practica o profesie care prin insasi esenta ei asta face: schimba si uneori , da, chiar salveaza vieti.

Cand doi oameni sunt in divort si nu mai stiu cum sa-si provoace mai multa suferinta unul incercand sa ia toata agoniseala familiei, celalalt incercand sa nu mai ofere nicio punte de legatura cu copiii familiei si care ajungand la mediere la final pleaca cu un plan multumitor pentru amandoi cu siguranta s-au schimbat vieti! Cand o victima a violentei in familie citeste informatiile scrise clar pe intelesul tuturor fie din cartile mele, fie din articolele publicate pe Scoala mamelor si intelege cum se poate apara este foarte posibil nu doar sa schimbi o viata si chiar sa o si salvezi.

Andreea v-a numit ”oameni cu puteri speciale”. Ce puteri ai pentru a le schimba viata invitatilor emisiunii?

Sunt doar un om care iubeste oamenii, pasionat de munca sa si doritor de a aduce cat mai multa liniste in vietile oamenilor informandu-i. Detinerea de cunostinte iti ofera putere. Avand informatiile necesare stii cum te poti apara, atunci cand este cazul. Atunci cand ai cunostintele necesare stii care iti sunt drepturile si cum le poti solicita si de asemenea stii cum poti bloca un abuz.

Asadar, eu pot ajuta prin explicarea drepturilor omenilor aflati in diverse situatii, prin “traducerea” dispozitiilor legale pe intelesul omului ce are nevoie sa le cunoasca si  sa le aplice, dar si prin indemnul la pace prin mediere.

Cum ti s-a schimbat viata dupa prima editie a emisiunii?

Speranta mea este ca eu sa schimb vietile unor oameni, fara sa vreau sa schimb nimic din viata mea de pana acum caci cu ajutorul lui Dumnezeu ea este asa cum trebuie.

Cred ca este prematur sa analizam schimbarile dupa prima editie, dar am convingerea ca emisiunea Pretuieste viata va schimba vieti, de aceea am si acceptat sa iau parte la acest proiect. Emisia s-a terminat duminica noaptea, dar munca a inceput, iar vietile oamenilor adusi in prim plan se schimba sub ochii mei si asta imi aduce bucurie.

Despre autor

Alexandru Manea

Scrie un comentariu