ADPM Health

Iei antibiotic când te doare măseaua? Află de ce nu e bine să îl iei ”după ureche”!

Scris de Ana Kozma

Se întâmplă des ca persoanele care acuză dureri și inflamații ale dinților să ia antibiotic fără un plan de tratament primit de la medicul stomatolog. Acest obicei este total contraindicat și periculos pentru sănătate. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică cum se folosesc corect antibioticele în afecțiunile dentare și de ce abuzul de astfel de medicamente are efecte negative asupra sănătății.

Iei antibiotic când te doare măseaua? Află de ce nu e bine să îl iei ”după ureche”!

„O inflamație a danturii trebuie să ne trimită de urgență la cabinetul stomatologic. Medicul stomatolog va investiga tipul de inflamație și va recomanda local antibiotic și va decide planul corect de tratament acasă, conform protocolului antibiotic și antiinflamator care ajută la o bună gestionare a posibilelor dureri postoperatorii.

Din păcate, există mulți pacienți care, de teama de a ajunge la medic, iau singuri antibiotic, după ureche, sperând că vor scăpa de durere și de inflamație. Ei preferă să amâne până în ultimul moment mersul la dentist, abuzând de medicamente și, în special, de antibiotice, până în stadiul în care își distrug flora intestinală ori medicamentele nu își mai fac efectul. Medicul va știi ce cantitate de antibiotic este necesară, în funcție de cazul pacientului, pe ce durată și la ce interval să fie luat astfel încât să se elimine inflamația”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce se întâmplă atunci când „ni se umflă măseaua”?

„În primul rând, măseaua nu se umflă niciodată. Ea este un corp rigid care nu are cum să sufere modificări. Se umflă, de fapt, gingia. Apare un edem inflamator care, în general, poate avea diverse cauze. Poate fi cazul de o afectare pulpară, de o afectare a nervului. Mai exact, de o carie în stadiu avansat care, netratată, ajunge să „omoare nervul”, așa cum se spune în popor. Acel nerv nefiind drenat, va determina apariția unor secreții care, sub presiune, va genera răspândirea inflamației. Așa se întâmplă și în cazul gingiei care se umflă până când pacientul ajunge pe scaunul stomatologului și este drenat acel abces, ori se sparge de unul singur.

Alteori, infecția poate avea legătură cu țesutul de susținere al dintelui. Practic, avem o îmbolnăvire a sistemului de susținere a dintelui, a ligamentelor.

De asemenea, un fenomen extrem de frecvent este accidentul de erupție, acel moment când un molar de minte de chinuie să iasă deși nu are pe unde și astfel apare inflamația”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum folosește medicul antibioticul corect în cabinet?

„Medicul stomatolog recomandă antibioticul local în cabinet în diverse situații. Atunci când avem o problemă cu nervul, aplicăm în dinte paste cu soluții antibiotice, lasăm un anumit interval de timp și eventual reluăm procedura în funcție de rezultate. Apoi, în boala parodontală antibioticul se aplică direct în pungile parodontale după curățări riguroase, după chiuretaje. Are un efect local foarte bun și scurtează durata momentelor acute ale bolii. Din păcate, boala parodontală nu are o rezolvare stabilă. Putem vorbi doar despre o încetinire sau stagnare a procesului. Așadar, antibioticul rezolvă acest puseu acut, dar factorul cauzator rămâne în continuare acolo. Până când el nu este rezolvat, antibioticul e doar o amânare”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Când se recomandă antibioticul înainte de intervenții?

„Folosirea antibioticelor înainte de intervenții este recomandată, în general, pacienților aflați în clasele de risc, care poartă proteze valvulare, pacienți cu endocardită în antecedente, cu patologii sau malformații cardiace. Aici vorbim în special de extracția dentară, un proces ce poate amplifica înmulțirea bacteriană. Atunci, dacă știm că avem un teren fragil sau un pacient imunodeprimat, e important să îl susținem dinainte cu antibiotice și prevenim apariția complicațiilor. Profilaxia se face însă exclusiv la recomandarea medicului!”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce facem ca să nu ajungem la antibiotice?

„În primul rând trebuie să mergem constant la medic. Recomandarea generală este de un consult la fiecare 6 luni. Sigur că, în funcție de patologia fiecărui pacient, această recomandare poate suferi modificări. Sunt pacienți chemați la 3 luni sau poate chiar mai devreme. Prevenția este, în opinia mea, cea mai simplă și mai ieftină variantă de a ne menține sănătoși. De asemenea, igiena orală de zi cu zi este foarte importantă. Vorbim aici despre două periaje pe zi efectuate corect și folosirea mijloacelor auxiliare, cum ar fi periuțele interdentare, dușul bucal și apa de gură. Iar atunci când apar inflamații, să mergem la consultul stomatologic pentru că medicul este cel în măsură să decidă dacă și cum se va folosi antibioticul”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

E suficient să ne spălăm pe dinți timp de 2 minute? Este mit sau realitate?

Scrie un comentariu