Stiri externe

Gimnasta de origine romana Dominique Moceanu rememoreaza acuzatiile de agresiune fizica a fostilor antrenori romani

Scris de Alexandru Manea

Faimoasa gimnasta de origine romana, Dominique Moceanu, medaliata olimpic in 1996, ii acuza pe fostii ei antrenori, sotii Karolyi, de agresiune fizica si comportament care ar fi traumatizat-o. Iata ce povesteste.

Gimnasta de origine romana Dominique Moceanu rememoreaza acuzatiile de agresiune fizica a fostilor antrenori romani

America ocupa podiumul in 1996 la Jocurile Olimpice de la Atlanta multumita performantelor lotului de gimnastica si, in special, ale lui Dominique Moceanu, cea care avea sa devina cea mai tanara medaliata din istorie. Avea atunci 16 ani si era antrenata de sotii Bela si Marta Karolyi.

Dincolo de performantele uimitoare din sala de competitie se ascunde insa o trauma despre care Dominique povesteste acum, la varsta de 38 de ani.

Conform spuselor sale, sotii Karolyi, cei care detineau si ranch-ul din Texas unde se antrena intreaga echipa olimpica, obisnuiau sa o traga de par si sa o tarasca prin camera si nu ii dadeau voie sa mearga la toaleta in timpul antrenamentului, cu riscul ca tanara sa se scape pe ea in timpul exercitiilor.

Era un mediu foarte nesanatos in care am crescut si m-am antrenat. Ma puneau sa continui antrenamentul chiar daca eram accidentata grav. Daca ma plangeam, ma puneau sa repet exercitiile, in ciuda durerii, pana lesinam. Doar atunci eram controlata atent si realizau ca ma antrenam cu un picior fracturat”, povesteste Dominique, conform InStyle.

Mai mult, ea sustine ca abuzurile verbale erau la ordinea zilei, iar ei ii era pur si simplu frica sa se planga sau sa raporteze acest comportament. Abia mai tarziu a aflat ca multi alti gimnasti au trecut prin aceeasi experienta si ca au fost si molestati de medicul echipei, Larry Nassar.

Dominique s-a retras din gimnastica in 2006 si si-a intemeiat propria familie. In 2008 a vorbit pentru prima data pentru HBO despre traumele suferite si, din acest motiv, a devenit persona non-grata de catre USAG, nemaiprimind referinte si nici facilitati financiare.

In 2013  lansat cartea Off Balance, in care a intrat si mai adanc in amintirile dureroase, iar anul acesta, in luna mai, va lansa The Dominique Moceanu Gymnastics Center in Medina, Ohio.

Dominique Moceanu s-a nascut in Statele Unite intr-o familie de imigranti romani. Bela si Marta Karolyi sunt antrenorii romani care au contribuit si la succesul fenomenal al Nadiei Comaneci din 1976 (cand a primit primul 10 din istorie).

Cum a aparut Nadia Comaneci la petrecerea Golden Globes 2018

Medicul lotului de gimnastica american, Larry Nassar, a fost condamnat la 175 de ani de inchisoare dupa ce a fost acuzat de peste 150 de persoane de agresiune sexuala.

 

Scrie un comentariu