Cinenews Stiri Interne

Filmul romanesc „Aferim!”, comparat cu „12 ani de sclavie”! Poate castiga premiul cel mare la Festivalul de Film de la Berlin!

Scris de Administrator

„Aferim”, in regia lui Radu Jude, este singurul film romanesc inscris in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Berlin, cu sanse serioase sa castige premiul cel mare. Criticii internationali il compara cu pelicula „12 ani de sclavie”, castigatorul Oscarului de anul trecut.

aferim

Aferim!”, un lungmetraj in regia lui Radu Jude, este singurul film romanesc inscris, anul acesta, in competitia Festivalului de Film de la Berlin. A avut premiera, ieri, in capitala Germaniei si a fost primit cu aplauze din partea publicului prezent la Berlinale Palast, iar criticii internationali s-au declarat incantati de productia romaneasca, comparand-o cu filmul „12 ani de sclavie”, castigatorul Oscarului de anul trecut.

Publicatia „The Hollywood Reporter” descrie filmul romanesc „Aferim!” drept „o lectie aspra de istorie, usurata de umorul deocheat si de elementele western-ului clasic”.

aferim1

„Elegant turnat in alb-negru, pe pelicula de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasa impresia unui concurent puternic, gratie aspectului sau uimitor, subiectului actual si scenariului surprinzator de amuzant. Dar nu va lasati pacaliti de tonul sau jucaus si ireverentios. Sub poleiala umorului dezmatat si a imaginii ravasitoare se ascunde un cal troian – o drama acida despre efectele toxice, pe termen lung, ale sclaviei, misoginiei si rasismului”, scrie cronicarul revistei americane, Stephen Dalton.

aferim2

Revista Variety considera, la randul sau, ca „Aferim!” este cel mai reusit si cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, si constata ca regizorul roman e in continuare preocupat de „jocurile de putere si de ’umilintele’ la care oamenii se supun reciproc. ’Aferim!’ e o incursiune exceptionala si extrem de inteligenta intr-o perioada cruciala a istoriei, un film in egala masura inspirat si furios”.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, “Aferim !”, in regia lui Radu Jude, este un un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX.

aferim3

Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu), cauta un rob fugar (Cuzin Toma).

aferim4

Filmul lui Radu Jude concureaza, la Festivalul de Film de la Berlin, cu nume mari ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway sau Jafar Panahi. Si are mari sanse sa iasa invingator, conform specialistilor!

aferim5

Juriul Berlinale 2015 este format din regizorul Darren Aronofsky (SUA), Daniel Brühl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producator, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actrita, Franta) si Matthew Weiner (producator/scenarist, SUA).

aferim6

Juriul va decide castigatorii celor 8 premii: Ursul de Argint – pentru o contributie artistica remarcabila (acordat pentru imagine, montaj, muzica, costume sau scenografie), Ursul de Argint – pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun actor, cea mai buna actrita, cel mai bun regizor, Premiul Alfred Bauer – dedicat unui film ce deschide noi perspective cinematografice, Premiul Juriului, precum si marele trofeu, Ursul de Aur, pentru productie.

aferim7

Trofeele vor fi decernate in cadrul ceremoniei care va avea loc sambata seara, pe 14 februarie, la Berlinale Palast.

Scrie un comentariu