News Special

ADPM Special! Ele au fost primele curajoase care au promovat fitness-ul feminin!

Scris de Administrator

Cat de compatibila este ideea de feminitate cu muschii dezvoltati excesiv? Inca din cele mai vechi timpuri, au existat femei pasionate de culturism ce si-au lucrat trupurile pana in punctul in care si-au pierdut complet formele…

Astazi, va prezentam o istorie in imagini, fotografii cuprinse intr-o arhiva de David L. Chapman si Patricia Vertinsky in 30 de ani de cercetare a fenomenului femeii puternice… la propriu.

Realizate intre anii 1800 si 1980, fotografiile urmaresc conflictul dintre societate si femeile cu muschi.

Elise Serafin Luftmann este una dintre cele mai vechi promotoare ale puterii feminine. Provenind din Bohemia, ea a fost extrem de cunoscuta in intreaga Europa, datorita abilitatii sale de a ridica greutati si de a jongla cu ghiulele. Ilustratia dateaza din anul 1830.

„Este ceva deranjant in ideea unei femei mandre, increzatoare in faptul ca are muschi. Ea poate sa fie privita de unii oameni ca fiind ceva infricosator, ciudat, iar de altii ca fiind o femeie frumoasa, atragatoare. Este ca un amalgam de mesaje contradictorii.” – David L. Chapman.

Un mod de a sterge ingrijorarea barbatilor referitoare la femeile mult prea puternice a fost ca acestora sa le fie subliniate gratia si frumusetea in detrimentul masei musculare bine dezvoltate. Artistele de trapez au musculatura partii de sus a corpului extrem de dezvoltata, asa ca fotograful a incercat in aceasta fotografie, realizata prin anii 1980, sa nu evidentieze asta.

„Femeile cu musculatura dezvoltata in exces au o istorie foarte lunga ce darama oarecum conceptia in care barbatii sunt puternici, iar femeile sensibile.” – Patricia Vertinsky.

Aceasta femeie belgiana era de parere ca un mod perfect pentru a-si uimi publicul era sa ridice un barbat pe umerii sai. In cele din urma, ea a fost capabila sa ridice in acelasi timp patru barbati si o haltera supra-dimensionata.

La inceputul secolului al XX-lea, nimic nu putea transmite mai bine spiritul modern de libertate, independenta si mobilitate decat bicicleta. Cand intr-o fotografie au fost incluse atat o bicicleta, cat si o femeie atletica aproape goala, mix-ul de libertate si sexualitate era perfect.

Sandwina a fost cea mai cunoscuta femeie puternica a Epocii de Aur de la inceputul secolului XX. Numele sau real era Katie Brumbach si avea o inaltime de peste 1.80 m. Provenea dintr-o familie de atleti, iar in aceasta fotografie demonstreaza ca nu are nici o problema in a ridica trei oameni pe o bicicleta… cu ajutorul unei singure maini!

Surorile Braselly erau specializate in cascadorii ce imbinau gratia cu puterea feminina. Putina lume stie ca ele erau chiar surorile Sandwinei.

Atunci cand femeile au inceput pentru prima oara sa ridice greutati, acest lucru era considerat un lucru foarte periculos, asa ca reprezentantele sexului feminin aveau la dispozitie doar niste gantere usoare din lemn.

Faptul ca femeile ridicau lucruri mult mai grele atunci cand lucrau prin casa pare sa le fi scapat din vedere domnilor ce au impus aceasta limita.

Lydia Pinkham a comercializat un produs vegetal ce alina durerile menstruale si simptomele menopauzei. Motivul principal pentru care produsul a fost unul de succes consta in faptul ca era adresat femeilor si in acelasi timp, promovat de o femeie… chiar daca atunci doamnele si domnisoarele era considerate mult prea copilaroase si emotionale pentru a avea cunostinte medicale.

In anii 1940 si 1950 erau foarte putine locuri in care femeile musculoase se puteau intruni. Unul dintre ele era circul. Exista un farmec aparte al acestor fotografii realizate in mare parte in autobuzele cu care circul cutreiera lumea.

In perioada dintre mijlocul anilor 1950 si inceputul anilor 1970, femeile erau obligate sa fie cat se poate de gratioase, chiar si atunci cand practicau un sport precum ridicatul greutatilor. Aceasta fotografie intruchipeaza o fata ce ridica greutati purtand tocuri si avand o coafura bine aranjata.

„Ele oricum nu isi lucreaza musculatura pentru noi. Intrebarea nu este daca aceste femei sunt atragatoare in ochii altora, ci daca exceleaza in ceea ce fac pentru ele. In final, este o chestiune ce pe ele le implineste.” – David L. Chapman.

Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in timp. Luptele si prejudecatile sunt aceleasi pentru ca oamenilor in general le este mult mai usor sa puna etichete decat sa se confrunte cu realitatea.

Scrie un comentariu