Evenimente

Eurovision Romania si-a ales semifinalistii

Scris de Iancu Iulia

Juriul preselectiei a decis cele 24 de piese care intra in Selectia Nationala, iar semifinalele vor avea loc la Arad si Iasi.

Vineri, 20 decembrie, juriul de preselectie a anunţat semifinalistii Selecţiei Naţionale Eurovision Romania 2018. Dintre cele 126 de piese inscrise in concurs, doar 24 vor intra in cursa pentru un loc pe scena din Tel Aviv.

Realizatorii de emisiuni radio Bogdan Pavlica, Felix Crainicu (Radio Romania), Razvan Popescu (Radio Zu), Oliver Simionescu – DJ Olix (Kiss FM), Horea Ghibutiu, jurnalist muzical – unsitedemuzica.ro, Dragos Vulgaris, jurnalist muzical – ProFm & Chill FM,  Bogdan Miu, jurnalist, realizator progame radio –  DigiFM, George Balint, jurnalist – Realitatea Muzicala, Andreea Remetan, realizator programe radio –  Virgin Radio, Liana Stanciu, jurnalist TVR si Gabriel Scirlet, director muzical TVR, sunt juratii preselectiei din acest an.

Dupa ascultarea melodiilor validate, membrii juriului au decis piesele care merg in semifinale. Piesele calificate, in ordine alfabetica, sunt urmatoarele:

Baya (Speechless) – M I H A I

Daina Letitia Moisescu & Sensibil – Balkan

Dear father- Laura Bretan

Destin – Trooper

Discrete – Xonia

Give up now – Johnny Badulescu

High heels on – Echoes

Ielele – 2 Gents

Independent – Xandra

Make me your man – TWM

On a Sunday – Ester Peony

Pierd – Dan Bittman

Right now – Olivier Kaye

Rock this way – Ommieh x Anakrisez

Skyscraper – Teodora Dinu

Tears – Georgy

The call – Berniceya

The song of my heart – The four

The way it goes – Steam

Underground – Vaida

We are the ones – Claudiu Mirea

Weight of the world – Nicola

Without you (Sin ti) – Dya & Lucian Colareza

Your journey – Aldo Blaga

Semifinale in Arad si Iasi, Finala Nationala la Bucuresti

Organizarea show-urilor Eurovision Romania in afara studiourilor de la Bucuresti a devenit deja o tradiţie pentru TVR, iar editia din acest an nu este o exceptie, cele doua semifinale fiind gazduite de doua orase din vestul si estul tarii.

Spectacolele in urma carora vom afla piesele finaliste se vor desfasura la Arad si Iasi, urmand ca Finala Nationala sa fie organizata la Bucuresti. Evenimentele vor fi transmise in direct de TVR, sub sloganul „Implineste visul!”

In premiera, Selectia Nationala va avea un juriu national pentru semifinale si unul international, pentru finala competitiei.

O alta noutate a editiei din acest an este modul in care telespectatorii participa la alegerea reprezentantului Romaniei la Eurovision. In fiecare semifinala, juriul national va califica cel mult cinci piese, iar telespectatorii, cate una. In urma jurizarii si televotului, cel mult 12 piese vor merge in finala. In ultima faza a Selectiei Nationale, reprezentantul Romaniei va fi decis de juriul international si telespectatori, punctajul acordat de telespectori avand ponderea punctajului acordat de un jurat.

In calitate de organizator, TVR isi rezerva optiunea de a oferi cate un wild card  in fiecare etapa a Selectiei, fara ca exercitarea acestui drept sa conduca la diminuarea numarului de piese calificate prin jurizare sau dupa caz, prin televot.

Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 si 16 mai si finala pe 18 mai. La editia cu numarul 64 a competitiei muzicale, alaturi de Romania s-au mai inscris 41 de tari: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Ucraina si Marea Britanie.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost castigata de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa „Toy”.

Despre Eurovision:

Eurovision este o competiţie muzicala internaţionala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elveţia. Difuzat fara intrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale si participa la competiţia europeana din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi – Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu – Atena, 2006).

Editia precedenta a concursului a avut loc la Lisabona, cu semifinalele pe 8 si 10 mai si finala pe 12 mai. Romania a fost reprezentanta de trupa The Humans, care a participat cu piesa Goodbye.

Scrie un comentariu