ADPM Health

Este sigura albirea dintilor acasa?

Scris de Ana Kozma

Pentru a avea o dantura mai alba si lipsita de pete, multe persoane incearca proceduri de albire profesionala in cabinete stomatologice, dar si produse de folosit acasa ce promit acest rezultat. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune daca acestea sunt sigure pentru sanatatea dintilor.

Este sigura albirea dintilor acasa?

Anumite obiceiuri, printre care consumul de cafea, vin rosu, fumatul sau pur si simplu inaintarea in varsta, duc la colorarea si patarea dintilor. In acest sens, albirea dentara a devenit una din cele mai solicitate proceduri stomatologice. Din comoditate, multe persoane aleg sa isi albeasca dintii cu produse de folosit acasa, fara a cunoaste cu adevarat riscurile la care se supun.

Albirea in cabinet sau acasa?

“Albirea dintilor nu este o joaca pentru ca orice greseala poate provoca daune mari asupra smaltului si al gingiilor. Medicul stomatolog are responsabilitatea sa discute cu pacientul si sa evalueze statusul dentar. El va explica beneficiile si riscurile si va recomanda cea mai potrivita metoda de albire. Doar asa el poate recomanda albirea profesionala, efectuata in cabinetul de medicina dentara, sau albirea cu gutiere, realizata de pacient acasa, insa verificand produsul folosit si urmand cu strictete indicatiile medicului”, spune medicul Adrian Mina.

Produse nerecomandate de medic

“Nu toate produsele de albire a dintilor existente in comert sunt recomandate de medic. Nu ai nevoie de prescriptie medicala pentru benzile ce se aplica pe dinti, „creioanele” speciale de albire, pastele de dinti sau apele de gura cu efect de albire. Atentie, insa! Unele au compusi pe baza de dioxid de clor si/sau acid citric si pot cauza scaderea rezistentei smaltului. Cele mai multe produse nu sunt reglementate de Agentia Nationala a Medicamentului, asa ca exista un mare risc daca sunt utilizate fara indrumare”, explica Dr. Adrian Mina.

Benzile de albire dauneaza dintilor?

“Benzile de albire utilizate fara un consult medical in prealabil pot fi daunatoare dintilor si tesuturilor moi inconjuratoare. Pot aparea efecte adverse precum hipersensibilitate dentara si iritatii gingivale sau mucozale. Efectul asupra structurilor dentare depinde de concentratia produselor utilizate si perioada de expunere a smaltului. Exista studii care au demonstrat ca substanta activa din aceste produse afecteaza structura de colagen din dentina prin difuzarea materialului in canaliculele dentinare, de aceea este foarte important ca medicul sa stabileasca metoda de albire si sa monitorizeze intreaga procedura”, explica medicul stomatolog Adrian Mina.

Ce boli mai grave poate ascunde afta bucala! Iata ce spune Dr. Adrian Mina!

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

Scrie un comentariu