ADPM Health Stiri Interne

Este sigur să le dăm copiilor ibuprofen? Ela Crăciun a întrebat medicul pediatru!

Scris de Ana Kozma

Ela Crăciun mărturisește că a fost sperată de zvonurile care circulă de câteva luni, privitor la faptul că ibuprofenul ar favoriza lipirea coronavirusului de celulele umane. În plus, există multe păreri contradictorii despre beneficiiile sau contraindicațiile acestui tip de medicament la copii.

Este sigur să le dăm copiilor ibuprofen? Ela Crăciun a întrebat medicul pediatru!

Astfel, vedeta a intervievat medicul pediatru. Și a postat răspunsurile acestuia pe blogul ei, pentru a veni în ajutorul altor părinți care se confruntă cu aceleași dileme.

Cât am stat în casă în perioada izolării am avut niște migrene și amețeli groaznice. La început am zis că o să treacă de la sine. Mai ales că tocmai se lansaseră și zvonurile legate de ibuprofen, substanță care există în medicamentele pe care le luam eu de obicei în caz de durere. Am luat legătura cu doamna Dr. Irina Costache, medic specialist pediatru, ca să pot da mai departe informațiile care pe mine m-au liniștit. Am discutat despre administrarea medicamentelor. Dar și despre siguranța noastră și a copiilor din perioada următoare, a scris vedeta pe blogul ei.

Este dăunător Ibuprofenul în timpul pandemiei?

“Zvonurile au pornit din Franța, undeva la sfârșitul lui martie. Pornind de la o observație legată de receptorii enzimei de conversie a angiotensinei prin care virusul se leagă de celulele umane. Și de aici ideea că medicamentul ar potența această posibilitate a virusului de a se lipi mai bine de celulele umane. Mai exact de celulele pulmonare.

Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Europeană a Medicamentului precum și alte autorități care se ocupă cu reglementarea medicamentelor ca Food and Drug Administration din Statele Unite (acea organizație care are grijă de tot ceea ce trebuie să consumăm noi ca alimente și medicamente) au venit și revenit cu o serie de declarații conform cărora nu ar trebui să trăim cu această teamă pentru că nu este nicio bază științifică care să dea la o parte Ibuprofenul din medicație atunci când este necesar, fie că vorbim despre copii sau despre adulți.

Între timp, la Londra se desfășoară acum un studiu care să arate că acțiunea Ibuprofenului poate fi benefică în tratamentul infecției cu coronavirus. Se studiază posibilitatea ca Ibuprofenul folosit ca antiinflamator, dar și ca antitermic în cazul bolnavilor cu SARS COV-2 să ajute, nu să fie dăunător”, a explicat medicul pediatru în interviul publicat pe www.elacraciun.ro.

Care sunt cazurile în care ar trebui să administrăm Ibuprofen copiilor?

“Sunt foarte multe boli cronice care au nevoie de acest medicament. De exemplu copiii care suferă de artrită reumatodiă juvenilă, boli de colagen. Acestea sunt afecțiuni pentru care ibuprofenul se folosește în tratament cronic.

În mod curent, părinții îl folosesc pentru ceea ce înseamnă durere și febră. Știm că este un medicament eficient pe care ne putem baza și pe care eu m-am bazat și în aceste luni pentru că a fost destul de greu să controlez febra copiilor din răcelile obișnuite care au continuat să existe în ciuda acestei pandemii și care s-au amplificat de când s-au relaxat măsurile de distanțare socială”, adaugă specialistul.

La începutul acestei pandemii se spunea că cei mici nu iau coronavirus. Mai stă în picioare această ipoteză?

„Într-adevăr, studiile arată că incidența bolii la copii este mai mică decât la adulți. Trebuie să subliniez că tot ceea ce spun astăzi este valabil astăzi. S-a dovedit că și copiii se îmbolnăvesc de coronavirus, că sunt transmițători. În ce cantitate și cât de transmițători sunt rămâne de dovedit. Aici sunt multe studii care nu au ajuns la o concluzie.

O ipoteză ar fi că cei mici pot transmite persoanelor în vârstă ceea ce înseamnă că dacă merg în școli, grădinițe, creșe pot îmbolnăvi cadrele medicale și de îngrijire. Ei fiind asimptomatici, sau cu simptome minime care să nu pună viața în pericol”, a spus medicul pediatru Irina Costache.

Ce măsuri trebuie să luăm noi ca părinți pentru ca cei mici să fie în siguranță?

„Trebuie să respectăm recomandările care sunt în vigoare în acest moment. Distanțarea fizică de un metru, un metru și jumătate ne asigură nouă faptul că cei care intră în contact au șanse foarte mici să se contamineze în cazul în care cineva este purtător asimptomatic în acel moment. Dacă avem copii care prezintă semne de viroză desigur că nu este cazul să ne mai întâlnim cu nimeni. În cazul mall-urilor, se va purta masca în interior. La noi în țară se recomandă copiilor cu vârsta de peste 5 ani să poarte mască, în timp ce în Statele Unite copiii cu vârstele mai mari de 2 ani poartă mască.

Cel mai important lucru nu sunt legile, ci conștiința fiecăruia. Ar fi bine să ne întâlnim în grupuri restrânse, să evităm locurile de joacă, întâlnirile numeroase. În continuare să respectăm regulile de spălare pe mâini și să-i învățăm pe cei mici să nu ducă mâna la nas și la gură. Este mai bine să ne vedem în natură, în grupuri restânse.

Cum începem spălatul pe dinți la copiii mici? 10 întrebări și răspunsuri de la Ela Crăciun!

Dacă așteptăm ceva în perioada aceasta este să treacă timpul. Nu trece degeaba, pentru că trece în favoarea noastră. Aflăm mult mai multe lucruri. Informațiile pe care el avem acum despre cum se tratează această boală sunt cu mult diferite față de cele pe care le aveam în martie. Însă, când vom reveni la o viață normală nu știe nimeni. Pentru că depinde de un vaccin, de o imunizare în masa populației care până acum nu s-a realizat.

Dacă altă dată mergeai în parc și îi dădeai copilului tău pufuleți cu mâinile murdare, se îmbolnăvea doar copilul tău. Acum, fiecare greșeală pe care o facem e ca un joc de Domino. E ca un lanț. Cu cine m-am întâlnit ieri? Câtor altor oameni le-am putut împrăștia virusul? Bunica cu care m-am văzut aseară e în siguranță dacă eu sunt bolnav? Și așa mai departe. Totul se rezumă la a avea conștiință și să fim responsabili. Fără panică și fără prea mult stres, dar nici atâta relaxare fără măsuri nu va putea exista fără consecințe negative”, a încheiat medicul pediatru Irina Costache.

Scrie un comentariu