ADPM Coffee Break ADPM Health

Este bun postul intermitent? Ce parere are nutritionistul Gianluca Mech!

Scris de Alexandru Manea

Postul intermitent, cunoscut in toata lumea sub denumirea de “Intermittent Fasting”, reprezinta noul trend in materie de slabit si diete.

Este bun postul intermitent? Ce parere are nutritionistul Gianluca Mech!

O multime de vedete de la Hollywood au adoptat acest stil de dieta, de a nu manca nimic, timp de 16 ore, intre cina si urmatoarea masa de a doua zi, spunand ca este extrem de eficienta si ca are numeroase beneficii pentru organism. Nutritionistul Gianluca Mech ne spune insa adevarul despre efectele mai mult sau mai putin benefice ale postului intermitent!

Postul intermitent se practica ca metoda de slabit doar de putina vreme, insa este important sa stim ca el exista inca din timpuri stravechi.

“In ultimii ani s-a vorbit mult despre acest post intermitent, uneori ca si cum ar fi o noutate. De fapt, aceasta metoda are radacini stravechi in aproape toate religiile si este folosita ca o practica pentru intarirea spiritualitatii unei persoane, mai degraba decat ca o abordare terapeutica. Aceasta noua popularitate a postului provine din faptul ca a fost studiat pentru proprietatile sale de regenerare a celulelor deteriorate”, spune Gianluca Mech.

“Procesul de regenerare se intampla deoarece postul este, in sine, o sursa de stres si provoaca o reactie de adaptare, la fel ca exercitiile fizice: ambele sunt, de fapt, stimuli hormonali definiti. Ei provoaca daune care nu te omoara, ci te intaresc”, explica Gianluca Mech.

Nutritionistul mentioneaza insa ca postul intermitent aduce dupa sine o serie de riscuri si ca, pe termen lung, poate avea efecte negative asupra organismului.

“Riscul este posibilitatea unui dozaj gresit: daca postesc prea mult, obtin doar un efect daunator si nu unul benefic. Adoptati postul folosind o abordare 16-8: adica tineti acest post timp de 16 ore si mentineti aportul de alimente pe perioada de 8 ore. Acest lucru se poate face sarind peste micul dejun, luand cina mai devreme si pranzul mai tarziu.  Faceti acest lucru de maximum 2 ori pe saptamana, deoarece postul este stresant pentru organism. Tinerea lui pe o perioada mai lunga de tip creste nivelul cortizolul, iar cortizolul este un imunosupresor”, continua Gianluca Mech.

Cate proteine trebuie sa mancam zilnic? Nutritionistul Gianluca Mech iti spune de unde le iei!

“La o analiza mai aprofundata, postul nu este chiar necesar. Ar fi suficient sa se creeze un echilibru intre nevoi si consum si, pur si simplu, sa se urmeze o dieta corecta, dar aceasta abordare aparent nu are aceeasi fascinatie. Un lucru fundamental trebuie mentionat in mod clar despre postul intermitent: nu este o practica terapeutica si nu este o practica de dezintoxicare”, concluzioneaza specialistul.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Eva Longoria, Anastasia Soare, Al Pacino, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat anul trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

 

Scrie un comentariu