Stiri Interne

Ela Craciun: „Revolta rasiala din America ne da lectia tolerantei in Romania”

Scris de Ana Kozma

Ela Craciun a trait pe propria piele problema rasiala din Statele Unite ale Americii. Vedeta obisnuia sa mearga de cel putin doua ori pe an la New York, metropola in care a avut ocazia sa ia si pulsul atitudinii pe care locuitorii o au vizavi de populatia de culoare.

Ela Craciun: „Revolta rasiala din America ne da lectia tolerantei in Romania”

„Ce se intampla acum in America este ca o oala de presiune la care ne asteptam sa explodeze la un moment dat. In special in ultimii ani am simtit o tensiune apasatoare. Si am fost martora unor intamplari deranjante. De la persoane de culoare oprite de politisti, pana la atitudinea vanzatoarelor sau a celor care lucreaza la banca fata de clientii de culoare. Am prietene bune in New York, femei de culoare, si stiu, din ce imi povestesc ele si din ce am vazut cu ochii mei, cat de departe a ajuns discriminarea rasiala peste ocean. Masinile conduse de persoane de culoare sunt oprite mai des de politisti. Sunt suspectate chiar daca nu au facut nimic in neregula. La interviuri sansele de angajare sunt mai mici, chiar dacă ai aptitudinile necesare. Pentru noi, romanii, aceste intamplari par, poate, doar scene din serialele pe care le urmarim. Insa acolo aceasta este realitatea.

Iar ce se intampla acum in America poate reprezenta o lectie pentru noi, romanii. De a invata sa fim mai toleranti cu absolut orice persoana din jurul nostru si sa nu avem preconceptii. Nu judeca o carte dupa coperta. Asa spune un proverb. Nu judeca un om decat dupa ce ai mers o luna in mocasinii sai, spune un altul. Suntem rodul societatii in care traim si al familiei in care crestem. Copiii pot prelua involuntar perceptiile gresite ale parintilor lor. Si asa ignoranta si intoleranta pot fi mostenite. E nevoie sa facem cu totii o schimbare, sa invatam sa ii respectam pe cei de alaturi, sa nu ii judecam, nici sa ii discreditam, pentru ca au aceleasi drepturi ca si noi. #BlackLivesMatter este o miscare de unitate ce militeaza impotriva discriminarii de orice fel si care are valente, nu doar in Statele Unite, ci acum si in intreaga lume.

Exista foarte multe moduri de a discrimina, iar acest lucru trebuie sa nu se mai intample. Asta daca ne dorim o lume mai buna, fara violente, in care oameni de toate natiile, culorile si orientarile sexuale sa traiasca in pace si armonie. Eu imi invat copiii ca nu conteaza culoarea pielii, ca suntem cu totii egali in drepturi si ca trebuie sa avem iubire fata de toti cei care ne inconjoara”, declara Ela Craciun, autoarea blogului www.elacraciun.ro, si prezentatorul emisiunii de lifestyle Numai de bine.

Fiica Elei Craciun era sa dea foc la casa. Vedeta a invatat-o 7 reguli de siguranta

Scrie un comentariu