ADPM Health Stiri Interne

Ela Craciun: „Nu le dati bebelusilor lapte de vaca!”

Scris de Ana Kozma

Ela Craciun a dezbatut o tema controversata pe blogul ei, transmitandu-le mamicilor sa nu faca greseala de a le da copiilor lor, cu varsta de pana la un an, lapte de vaca, intrucat acesta poate provoca anemie. Vedeta a luat legatura cu medici pediatri si a aflat de ce acest aliment nu este recomandat bebelusilor.

Ela Craciun: „Nu le dati bebelusilor lapte de vaca!”

“Am primit foarte multe mesaje de la mamici care ma intrebau ce fel de lapte bea Nicholas si daca e mai bine sa le dea lapte de vaca din comert sau „de la tara” . Atentie, mamici! Pana la varsta de un an, bebelusii nu au voie sa bea lapte de vaca! Lui Nicholas, desi a implinit un an, nu i-am dat nici acum. Ii fac branzica de casa cu lapte de vaca, i-am dat iaurt, dar nu i-am dat niciodata sa bea lapte de vacă in biberon.

In cartea mea, „12 luni fara griji”, Dna. Dr. Raluca Ghionaru ne explica de ce bebelusii nu trebuie sa bea lapte de vaca: „Laptele de vaca este destinat viteilor, nu copiilor. E bogat in proteine, dar acestea nu au calitatea celor din laptele matern. De aceea au aparut acele formule adaptate pentru sugari, in care este scazut procentul de proteine din laptele de vaca brut si se gasesc aminoacizi si vitamine adaugate. Este schimbata si compozitia lipidelor si a carbohidratilor, astfel incat sa sporeasca asemanarea cu laptele mamei. De asemenea, continutul de fier al laptelui de vaca este extrem de scazut – ca si al laptelui de capra –, ceea ce poate provoca anemia. Acest lapte este recomandat dupa varsta de un an – daca se poate, dupa varsta de doi ani. Este in regula sa facem branza de casa. Pana la urma este un aliment, un aport de proteine de origine animala. Dar in alimentatia unui sugar – care este 80% lactata – nu ar trebui sa ne bazam pe laptele de vaca”, a scris Ela Craciun pe blogul ei.

Ela Craciun a lansat, in data de 9 noiembrie, in Promenada Mall, cea de-a doua carte a sa, intitulata “12 luni fara griji”. Volumul, primul scris de un blogger din Romania pe această tema, ofera raspunsuri de la specialisti la 101 intrebari despre primul an de maternitate, venind in ajutorul viitorilor sau proaspetilor parinti.

Cartea „12 luni fara griji” parcurge cele mai importante momente din primul an de maternitate, situatii prin care trece aproape orice parinte si ofera raspunsuri la 101 intrebari, avand la baza informatiile oferite de medici si specialisti din diverse domenii.

Cartea este structurata in 9 capitole

1. Cu bebe acasa
2. Somnul bebelusului
3. Cu bebe la doctor
4. Alaptarea
5. Diversificarea
6. La psiholog
7. Dezvoltarea bebelusului
8. Cu bebe in vacanta
9. Despre tine, mama

Cartea „12 luni fara griji” este disponibila pe www.elacraciun.ro si, in curand, in anumite magazine selectate.

Ela Craciun: Ce sa NU faci cand iti plange bebelusul

Scrie un comentariu