Stiri Interne

Ela Crăciun: Cum să îți convingi copilul să mănânce chiar dacă nu îi place ce îi pui în farfurie

Scris de Alexandru Manea

Ela Crăciun mărturisește că se confruntă cu acceași problemă pe care o au multe mame în prezent: copiii ei sunt mofturoși la mâncare și preferă să consume alimente postprocesate și nu cele cu adevărat sănătoase.

Ela Crăciun: Cum să îți convingi copilul să mănânce

Cunoscuta vedetă-blogger a realizat chiar un clasament al mâncărurilor de care cei mici nici nu vor să audă:

“Am făcut un top al acestor preparate, inspirându-mă din ograda proprie, dar am stat de vorbă și cu alți părinți, prieteni și colegi, chiar și cu educatori, psihologi. M-am liniștit când am aflat că toți copiii sunt mai mult sau mai puțin pretențioși când vine vorba de mâncare.

 1. supă de legume sau ciorbă, în special de legume
 2. legume la abur sau fierte și cam tot ce înseamnă legume pline de vitamine: broccoli, varză de Bruxelles, dovlecei, ardei copți, morcovi, baby carrots
 3. mazăre cu pui
 4. ghiveci de legume
 5. spanac cu ou
 6. urzici cu mămăliguță
 7. fasole verde
 8. orez sălbatic (aduce cel mai mare procent de zinc, magneziu și vitamina B6)
 9. pește cu broccoli
 10. mămăliguță cu brânzică de vaci și smântână”, scrie vedeta pe blogul ei, elacraciun.ro.

În schimb, cei mici sunt atrași de preparate nu tocmai sănătoase.

“În topul preferințelor se află, așa cum era de așteptat, cartofii prăjiți, urmați de crenvuști și snițele. Nu trebuie să fi urmat vreun curs de nutriție sau vreun master în alimentație ca să știi cât de dăunătoare sunt aceste preparate. Din punctul meu de vedere, să le dau copiilor mei să mănânce crenvuști este cel puțin la fel de periculos ca și atunci când le dau carne de pui din comerț”, adaugă vedeta.

Ela Crăciun a apelat astfel la sfaturile specialiștilor în nutriție și la medici pediatri pentru a afla câteva sfaturi despre cum ar putea să își convingă copiii să consume alimentele de care până acum nici nu vroiau să audă.

“1. O alternativă bună la insistențele sâcâitoare cu care ne chinuim uneori copiii ar fi să le oferim o alimentație cât mai diversă. Chiar dacă ei par să fi făcut o obsesie pentru un anumit aliment, să încercăm să le punem la dispoziție mai multe opțiuni atrăgătoare. Cu siguranță, la un moment dat vor fi curioși să mai încerce și altceva.

 1. Pentru copii, cantitățile nu sunt importante. Calitatea alimentelor este esențială atunci când vine vorba de o alimentație echilibrată la copii. Decât o pungă de biscuiți, mai bine un singur gălbenuș de ou. Decât multă pâine, mai bine o linguriță de icre.

 

 1. A, și mai există un lucru care poate face diferența între un copil care nu mănâncă și un pofticios: atitudinea părinților. Copiii care au fost lăsați să aleagă și să mănânce singuri, încă de la început, se pare că au o relație mult mai echilibrată cu mâncarea mai târziu și au mai rar tulburări de alimentație.

Și pentru că știu ce înseamnă să ai mofturoși la masă, vă mai spun atât: nu îi rugați să mănânce, nu insistați, nu vă panicați că vor muri de foame. Nu se va întâmpla așa ceva. Copiii au un simț al supraviețuirii mult mai bine dezvoltat decât vă puteți imagina. Când le va fi foame vor mânca și pâine goală”, scrie vedeta pe www.elacraciun.ro.

 

Scrie un comentariu