ADPM Health

E bună mâncarea gătită când vrei să slăbești? Irina Alionte demontează miturile dietelor!

Scris de Alexandru Manea

O serie de diete populare circulă pe internet, ce sunt recomandate de cei care le-au urmat și despre care susțin că au dat rezultate în cazul lor. Totuși, specialiștii subliniază că este important să apelăm la nutriționiști pentru a avea un plan personalizat, în funcție de profilul și nevoile fiecăruia dintre noi.

E bună mâncarea gătită când vrei să slăbești? Irina Alionte demontează miturile dietelor!

Irina Alionte, fondatoarea centrului de transformare corporală Bodyshape, a inclus în cartea sa, Bucuria de a fi în formă, informații utile și bine documentate despre cum poți avea un stil de viață sănătos, pe baza a trei piloni importanți: antrenamente, alimentație și atitudine. Autoarea a studiat timp de patru ani cele mai eficiente metode de antrenament și planuri alimentare care au dat rezultate în cazul a mii de oameni, precum și tehnici de echilibrare emoțională care ajută ca rezultatele să fie durabile.

Irina Alionte dezbate în cartea sa și câteva din regulile de bază pe care orice persoană le poate urma pentru a avea un stil alimentar echilibrat, inclusiv cele mai des întâlnite întrebări ale celor care vor să slăbească.

„În cei peste 5 ani în care am ajutat oamenii să ajungă la forma fizică dorită ne-am confruntat cu aceste întrebari elementare. Chiar dacă par banale, ele stau la baza oricărui proces de slăbire sănătos.

Am voie să mănânc mâncare gătită atunci când vreau să scad în greutate?

În principiu, vrei să eviți mâncarea gătită care conține făină și diverse sosuri. Dacă vorbim despre legume preparate termic, sunt în regulă, nu este nevoie să mănânci doar legume raw, în starea naturală pentru a avea rezultate. Însă ai grijă să nu le prepari termic prea mult deoarece își vor pierde din nutrienți. Nu confunda mâncarea gătită cu cea procesată.

Ce uleiuri pot folosi?

Pentru gătit, recomand uleiul de cocos, rezistă la temperaturi înalte și organismul capătă energie. Pentru salată, recomandăm uleiul de măsline extravirgin și presat la rece. Indiferent ce ulei alegem, e important să fie presat la rece. Dacă sunt rafinate, sunt procesate.

Câte fructe pot mânca într-o zi?

Dacă obiectivul tău e să slăbești sau să te definești (sau să obții acel abdomen sculptat), limitează consumul la 1-2 porții pe zi – în ziua cu antrenamentul. O porție este cât căușul palmei tale. Cel mai bun moment să consumi fructe este imediat după antrenament sau ca o gustare în timpul zilei. Dacă mănânci prea multe fructe, vei avea un aport prea mare de fructoză (de zahăr) în organism și te poți balona.

Pot mânca fructe uscate/deshidratate?

Îți recomandăm să mănânci fructe doar în starea lor naturală, astfel aportul de fibre e la capacitate maximă, au apă și este foarte ușor să controlezi porția.

Am voie carne în perioada de detox?

Da, avem nevoie de o sursă de proteină chiar și în perioada de detoxifiere. Alege carnea dintr-o sursă sigură, de casă, hrănită cu iarbă, pentru a limita aportul de toxine. În plus, atunci când e însoțită de multe legume verzi, realizăm un echilibru benefic între acid și alcalin.

Când ar trebui să am ultima masă de seară?

Regula generală este să mănânci ultima dată cu minimum 2-3 ore înainte de culcare. Un program regulat de mese și la ore fixe te va ajuta foarte mult să îți cultivi o autodisciplină și să eviți mâncatul haotic”, scrie Irina Alionte în cartea ei, Bucuria de a fi în formă.

Cartea are la bază poveștile de succes a mii de oameni care au cunoscut schimbarea în bine prin formula Bodyshape Transformation Center, centrul unde peste 2500 de oameni au slăbit 6000 de kilograme, respectiv 30.000 de centimentri din circumferință, prin metoda complexă pe care Irina Alionte și echipa Bodyshape au implementat-o în România în ultimii ani.

Cartea Bucuria de a fi în formă poate fi comandată pe www.bucuriadeafiinforma.ro.

În cele 272 de pagini, Irina Alionte detaliază modalitățile prin care se pot depăși diversele tipuri de blocaje care împiedică menținerea unei greutăți în limite normale și oferă numeroase modalități pentru a depăși poftele de dulce și compulsiile de moment. În carte sunt incluse zeci de exerciții de conștientizare care vor aduce transformarea interioară care să susțină rezultatele obținute.

Scrie un comentariu