ADPM Health

Dr. Oana Spanu: cum tratam buzele uscate si crapate in timpul iernii

Scris de Alexandru Manea

In timpul iernii, din pricina aerului uscat, a vantului si a temperaturilor scazute, buzele noastre au de suferit. Se usuca, uneoeri crapa, iar acest lucru ne provoaca nu doar un discomfort major, dar si usturimi. Dr Oana Spanu, medic dermatolog (www.oanaspanu.ro), ne explica mai exact care sunt cauzele reale acestor afetiuni: frigul sau alte probleme de sanatate mai serioase?

Oana-Spanu-12

Ce boli pot ascunde buzele uscate?

“Buzele au o structura delicata si sunt foarte vulnerabile in special iarna , fiind o zona de tranzitie intre piele si mucoasa, cu o mobilitate permanent. Astfel ca apa si lipidele se pierd foarte usor pe suprafata lor.

Persoanele care au o piele mai uscata (xeroza) vor resimti pe tot parcursul anotimpului rece deshidratarea, senzatia de tensiune, chiar usturime, dar si prezenta fisurilor si chiar sangerari ocazionale pe suprafata buzelor.

Infectiile fungice ale cavitatii bucale (candidoza bucala) se manifesta cu aparitia unor depozite albicioase pe buze, a fisurilor si a sangerarilor , in special in colturile gurii, cu senzatia de tensiune si usturime extrem de neplacute.

O alta cauza frecventa de manifestari neplacute la nivelul buzelor este herpesul recidivant (herpes simplex tip 1), care prezinta pe langa uscaciune, vezicule cu lichid, durere, usturime, inflamarea ganglionilor invecinati, singerari si uneori cicatrici persistente”, explica specialistul.

antonia-buze

Factori iritanti

“Factori iritanti pentru buze sunt si pasta de dinti cu fluor, menthol, sodium laurilsulfat, dar si citricele, scortisoara consumate frecvent, deoarece pot determina o reactie alergica locala, cu uscaciune, inrosirea si descuamarea pielii .

Exista si o serie de medicamente, care consummate cronic, pot deteriora aspectul buzelor: propranololul, derivatii de vitamia A folositi in tratamentul pentru acneea vulgara.

Buzele uscate pot sa apara si in contextul multor boli, uneori la debut (episoade febrile, psoriasis, lichen plan, afectiuni autoimune, ale tiroidei ), de aceea este foarte importanta prezentarea la medic pentru un diagnosticul si tratament corect.

Expunerea repetata la soare de-a lungul anilor poate conduce la uscaciune cronica si fisuri repetate ale buzelor, afectiune denumita cheilita actinica, dar si la aparitia cancerului de buze (carcinom spinocelular)”, declara Dr. Oana Spanu.

Oana-Spanu-4

Cum tratam buzele uscate?

“Daca ne confruntam doar cu uscaciune si sensibilitate, se recomanda aplicari repetate de balsamuri cu petroleum si creme foarte bogate in lipide, in vitamine, ichtiol alb cu rol protector si antiinflamator, creme cu factor de protectie SPF minim 15 impotriva radiatiilor UV.

Daca se asociaza candidoza, este necesar un tratament antifungic tintit, dupa stabilirea diagnosticului. Pentru herpesul recidivant sunt necesare tratamente antivirale repetate. Daca exista alergii la produse cosmetice, alimente sau medicamente, se va identifica si evita cauza.
Pentru identificarea unei tumori la nivelul buzelor este esential consultul dermatologic cu evaluare dermatoscopica, semnele alarmante fiind persistenta de fisuri, ulceratii, sangerari mai mult de 2-3 saptamani”, adauga Dr. Oana Spanu.

Sursa: CSID.ro

www.oanaspanu.ro 

Scrie un comentariu