ADPM Health

Dr. Adrian Mina: Pierderea dintilor duce la boli de inima

Scris de Alexandru Manea

Adultii care isi pierd unul sau mai multi sunt mai predispusi la a suferi un atac de cord sau accident vascular cerebral. Iata ce spune despre acest lucru medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina: Pierderea dintilor duce la boli de inima

O serie de studii realizate recent de cercetatori arata ca adultii care isi pierd dintii din motive netraumatice sunt mai predispusi la dezvoltarea unor afectiuni cardiace grave. Bolile cardiovasculare reprezinta cauza principala de deces, atat in cazul barbatilor, cat si in cazul femeilor, peste tot in lume. De aceea, este cu atat mai infricosator faptul ca specialistii leaga aparitia bolilor de inima de afectiunile de la nivel oral. Mai exact, cu boala inflamatorie care cauzeaza pierderea dintilor din pricina descompunerii tesutului parodontal.

„Asocierea cauzala intre boala orala si bolile cardiovasculare este cat se poate de reala. Studiul s-a realizat pe parcursul a 5 ani si au demonstrat ca pacientii care si-au pierdut dintii in urma unor motive ce nu au legatura cu posibile traume suferite, sunt mult mai predispusi la afectiuni cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord, angina pectorala sau accidentul vascular cerebral”, dezvaluie medicul stomatolog Adrian Mina.

Studiul a inclus 316.588 de participanti cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani. 8% dintre ei nu aveau dinti si 13% sufereau de boli cardiovasculare. Procentul de persoane care aveau dinti lipsa si sufereau de boli cardiovasculare a fost de 28%, comparativ cu doar 7% care aveau boli cardiovasculare, dar nu aveau dinti lipsa.

 

„Daca dintii unei persoane cad pur si simplu, pot exista si alte probleme de sanatate. Oamenii care patesc astfel de lucruri trebuie sa primeasca ingrijiri medicale adecvate pentru a preveni bolile care duc la pierderea dintilor in primul rand, acesta fiind un mod de reducerea riscului aparitie a bolilor cardiovasculare pe viitor”, recomanda medicul Adrian Mina.

Se pare ca pierderea fara motiv a dintilor poate aduce dupa sine si alte afectiuni grave, dupa cum ne spune chiar medicul dentist.

„Cu fiecare dinte pierdut, exista o crestere a nivelului unei enzime daunatoare care duce la inflamarea si intarirea arterelor, dar si a nivelului de colesterol LDL rau, nivelului glicemiei si tensiunii arteriale. Persoanele cu dinti lipsa au, de asemenea, mai multe sanse sa sufere de diabet”, adauga Dr. Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

 

Scrie un comentariu