ADPM Health

Dr. Adrian Mina: Pana la ce varsta ne putem pune aparat dentar

Scris de Alexandru Manea

In ultimii ani s-au inmultit considerabil cazurile in care adultii aleg sa poarte aparat dentar pentru a corecta problemele estetice ale danturii. Dr. Adrian Mina, unul dintre cei mai reputati medici stomatologi de la noi din tara, recomanda aparatul dentar indiferent de varsta pacientului si spune ca acest accesoriu poate fi purtat chiar si dupa varsta de 50 de ani.

Dr. Adrian Mina: Pana la ce varsta ne putem pune aparat dentar

“Cel mai in varsta pacient care a venit la clinica mea si a vrut aparat dentar avea 50 de ani. Tratamentul a avut succes. Putem pune aparate dentare si la oameni mai inaintati in varsta, dar este important sa nu aiba alte probleme, precum osteoporoza. Spre deosebire de Romania, in alte tari tendinta pacientilor este aceea de a apela la aparate dentare dupa varsta de 50 de ani. In SUA, studiile au aratat ca foarte multi oameni isi pun aparate dentare dupa 40-50 de ani. Cel mai probabil parintii lor nu si-au permis sa aiba grija de ei cand erau mici, dupa care au urmat facultatea, apoi au cautat sa gaseasca un job bun care sa le ofere o stabilitate finaciara si abia dupa 40 de ani ajung sa-si permita acest tratament si recurg la el”, explica medicul stomatolog Adrian Mina.

In ceea ce priveste tipul de aparate dentare, Adrian Mina spune ca cel mai scump aparat este cel care se vede cel mai putin.

Dr. Adrian Mina: Cum afecteaza cariile dentare incapacitatea de a face performanta

“Toate aparatele dentare au la baza acelasi principiu, dar difera materialele din care sunt realizate. Vorbim despre aparatele metalice si cele ceramice, care sunt mai putin vizibile. Amandoua fac acelasi lucru si au un arc metalic care trece prin fiecare bracket (un patratel ceramic sau metalic) care este lipit pe fiecare dinte. Cel mai scump aparat dentar ajunge sa coste destul de mult pentru ca bracketii sunt foarte mici, rotunjiti, subtiri si realizati dintr-un material care abia daca se vede pe dinti. Ofera o igiena mult mai buna si sunt foarte rezistenti. Pacientul plateste in plus doar pentru aparatul care se va vedea cel mai putin, dar sarmulita care trece prin bracket este mereu metalica si este aceeasi indiferent de tipul de apart dentar ales”, explica medicul.

Cat timp se poarta aparatul?

Dr. Adrian Mina recomanda ca un aparat sa fie purtat in medie un an si jumatate.

“Controalele sunt lunare si la fiecare vizita noi activam acel arc metalic care exercita o noua forta asupra dintilor ca sa ii indrepte. Miscarea lor se produce in cateva zile, dar pacientul trebuie sa mai stea cu acel arc pana la o luna ca sa se consolideze pozitia dintelui, sa se obisnuiasca osul, pentru ca abia apoi sa putem trece la urmatoarea miscare. Daca am schimba arcul la 3-4 zile, pacientul ar ajunge sa ramana fara dinti. Este foarte important ca pacientul sa aiba rabdare si incredere in sfatul stomatologului. In medie, un tratament ortodontic dureaza cam un an si jumatate”, spune specialistul.

Dr. Adrian Mina este considerat unul din cei mai respectati medici stomatologi din Romania, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara numeroase persoane publice din Romania dar si de peste hotare.

 

 

 

Despre autor

Alexandru Manea

Scrie un comentariu