ADPM Health

Dr. Adrian Mina: “Nu iti ingrijesti corect dintii? Acest lucru iti poate afecta creierul!”

Scris de Alexandru Manea

Sunt mari sanse ca o dantura neingrijita sa afecteze inclusiv buna functionare a creierului. Bolile aparute in cavitatea orala pot reduce calitatea vietii si pot creste si riscul aparitiei altor afectiuni grave. Medicul stomatolog Adrian Mina explica in ce mod neglijenta cu care tratam dintii ne poate afecta cum nu se poate mai rau.

Dr. Adrian Mina: “Nu iti ingrijesti corect dintii? Acest lucru iti poate afecta creierul!”

Igiena orala deficitara provoaca atat carii dentare, boli parodontale sau halena fetida, dar afecteaza si buna functionare a creierului. Primul factor legat de aparitia acestor tulburari este reprezentat de stresul cotidian.

 

Stresul cotidian este cel mai mare rau

 

“Stresul cotidian duce la aparitia problemelor dentare, iar apoi inclusiv la tulburari de functionare ale creierului. Mecanismul este simplu: persoanele supuse unui stres cotidian crescut, din lipsa timpului, de multe ori trec pe locul doi igiena proprie si devin mult mai putin preocupate de propria persoana. Rezultatul este aparitia problemelor dentare si agravarea celor existente. Ultimele studii de specialitate sustin ca, odata cu aparitia acestor noi probleme si cu agravarea celor vechi, se produc si tulburari in buna functionare a creierului”, explica Dr. Adrian Mina.

 

Parodontoza este corelata cu atacurile cerebrale

 

Poate parea surprinzator, insa bolile paradontale pot avea o stransa legatura cu aparitia afectiunilor cardiace sau cea a accidentelor vasculare cerebrale.

“Bolile parodontale au directa legatura cu aparitia accidentelor vasculare cerebrale, si in procent de 20% cu bolile cardiace. Mai mult, ele sunt implicate in declinuri ale functiilor cerebrale precum memoria si functia executorie. De asemenea, foarte multi pacientii afectati de un nivel mare de stres prezinta si sindromul gurii uscate, situatie ce are repercursiuni asupra stabilitatii mentale. De retinut ca aceste probleme de functionalitate ale creierului pot aparea si in lipsa lipsa stresului, chiar doar daca nu ne ingrijim corect dintii”, declara medicul stomatolog Adrian Mina de la DaVinci Dental Clinic.

 

Controalele stomatologice periodice

 

Medicul stomatolog subliniaza ca, pentru a ne feri de aceste complicatii, este necesar sa avem zilnic o curatare corecta si completa a danturii, dupa fiecare masa, si sa mergem regulat la stomatolog, cel putin de doua ori pe an, chiar daca nu avem niciun simptom, pentru ca medicul sa poata vedea stadiul adevarat al sanatatii dintilor si a actiona rapid, in timp util, daca descopera o problema.

„Pentru evitarea aparitiei acestor probleme si pentru mentinerea unei stari de sanatate generale este nevoie de o preocupare constanta in ceea ce priveste sanatatea oro-dentara, lucru care se poate obtine doar prin controale periodice la medicul stomatolog si respectarea normelor de igiena bucala”, incheie medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

Cat de periculoasa este guma de mestecat? Stomatologul Adrian Mina iti spune ce trebuie sa stii!

Scrie un comentariu