ADPM Health

Dr. Adrian Mina: “Ne slabim sistemul imunitar daca nu ne ingrijim dintii!”

Scris de Ana Kozma

Sanatatea orala afecteaza mai devreme sau mai tarziu starea generala de sanatate. In aceasta perioada in care grija fata de sistemul imunitar trebuie sa fie una sporita, medicul stomatolog Adrian Mina explica de ce trebuie sa tinem cont atunci cand de ingrijim dinții si cum ne influenteaza per ansamblu igiena danturii!

Dr. Adrian Mina: “Ne slabim sistemul imunitar daca nu ne ingrijim dintii!”

Medicul stomatolog Adrian Mina explica legatura extrem de stransa intre igiena orala, sanatatea dintilor si starea generala de sanatate a unei persoane.

“Exista o legatura puternica intre sanatatea orala si sanatatea generala, iar oamenii de stiinta gasesc tot mai multe conexiuni. Daca bacteriile patogene din cavitatea orala se multiplica, pot afecta multe sisteme diferite din corp. Bolile de inima, afectiunile pulmonare, dementa si complicatiile diabetice au fost asociate cu o sanatate orala precara”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Gura – prima poarta de intrare a bacteriilor in corp

“Cavitatea orala este una dintre principalele zone care joaca un rol major in sistemul imunitar si in starea de sanatate generala. Un aspect foarte important este acela ca este printre primele porti de intrare a agentilor infectiosi. Mancarea pe care consumam, lichidele pe care le bem, medicamentele, alergenii si multe altele intra in organism prin cavitatea orala. Nu este surprinzator astfel faptul ca starea de sanatate orala este strans legata de functia sistemului imunitar”, adauga Adrian Mina.

Sistemul imunitar si sanatatea orala

“Sistemul imunitar este reprezentat de o retea complexa de celule, tesuturi, organe si substante pe care le elibereaza, care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si a altor boli. Sistemul imunitar include globulele albe, organe si tesuturi ale sistemului limfatic, precum timusul, splina, amigdalele, ganglionii limfatici, vasele limfatice si maduva osoasa.

Majoritatea afectiunilor cavitatii bucale incep cu multiplicarea necontrolata a bacteriilor. Cavitatea orala este mediul perfect pentru ca acele colonii de bacterii sa prospere – este umeda, calda si, de obicei, are o multime de nutrienti care constituie hrana pentru bacterii. Particulele alimentare care raman dupa un periaj incorect sau dupa masa ajuta bacteriile sa se inmulteasca. De aceea este atat de important sa periati corect si sa folositi ata dentara zilnic, pentru a elimina bacteriile si pentru a controla inmultirea lor. Cand bacteriile scapa de sub control, ele pot provoca atat boala parodontala (gingiilor), cat si cariile dentare (cavitati). Pe masura ce aceste conditii se agraveaza, bacteriile pot disemina din gura in restul corpului”, declara Dr. Adrian Mina.

Ce se intampla daca nu ne ingrijim corect dintii?

“Daca pacientul nu isi ingrijeste in mod corespunzator dintii sau nu merge la medicul dentist in mod regulat, poate avea o infectie bacteriana. Bacteriile din cavitatea orala intra in fluxul sanguin prin intermediul gingiilor bolnave sau in locuri in care dintii sunt deteriorati. Astfel se declanseaza un raspuns imun in organism prin eliberarea proteinei C-reactiva, sau PCR, eliberata din ficat. PCR este o substanta care este eliberata ori de cate ori exista un fel de inflamatie in organism. Pe scurt, este un raspuns natural si adecvat si nu face niciun rau, dar daca PCR este eliberata constant (posibil din cauza bacteriilor din cavitatea orala care provoaca inflamatii si infectii), atunci poate declansa o reactie in lant care in cele din urma duce la alte complicatii”, dezvaluie medicul stomatolog Adrian Mina.

Recomandarile medicului

“Recomand periajul de cel putin 2 ori pe zi si folosirea atei dentare de 1-2 ori. Daca pacientul sufera de o boala autoimuna sau diabet, ar trebui sa perieze mai des. De asemenea, indic vizita la medicul stomatolog de cel putin 2 ori pe an, daca nu la fiecare 3-4 luni. Un medic dentist poate mentine sanatatea orala sub control si astfel reduce problemele sistemului imunitar. O mai buna sanatate orala poate duce semnificativ la un sistem imunitar mai bun”, incheie Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

Dr. Adrian Mina: “Renuntati la fumat daca vreti sa nu va cada dintii!”

Scrie un comentariu