ADPM Health

Dr. Adrian Mina: Legătura neștiută dintre boala parodontală și demență

Scris de Ana Kozma

Bacteriile care provoacă boala parodontală sunt asociate cu dezvoltarea bolii Alzheimer și demențele aferente, în special demența vasculară, potrivit unei analize recente, conduse de oamenii de știință de la National Institutes of Aging. Iată ce spune despre acest lucru medicul stomatolog Adrian Mina!

Dr. Adrian Mina: Legătura neștiută dintre boala parodontală și demență

„Potrivit cercetătorilor, bacteriile parodontale cauzate de infecții orale pot călători, prin fluxul sanguin, până la creier. Studiile arată că acesta este un mecanism ce influențează cascada de evenimente care pot duce la apariția demenței.

Participanților la studiu li s-a efectuat un examen stomatologic pentru depistarea bolii parodontale. De asemenea, li s-au făcut analize de sânge. Cercetătorii au analizat anticorpii găsiți în sângele acestora, precum și 19 bacterii orale ce au legătură cu posibilitatea dezvoltării demenței.

Dintre aceste 19 bacterii, Porphyromonas gingivalis este cel mai frecvent vinovat factor cauzator de boala parodontală. Iar studiile recente arată că plăcile proteinei beta-amiloide, un reper major al bolii Alzheimer, pot fi produse ca răspuns la această infecție”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Pacienții peste 65 de ani, grupa de risc major?

„Analiza a relevat faptul că adulții în vârstă cu semne de boală parodontală și infecții ale gurii au mai multe șanse să dezvolte Alzheimer. În cazul pecienților peste 65 de ani, apariția bolii Alzheimer a fost asociată cu anticorpi împotriva P Gingivalis. Aceștia, în combinație cu alte bacterii, precum Campylobacter rectus și Prevotella melaninogenica, cresc riscul de apariție a demenței”, adaugă specialistul.

Concluzii

„Consider ca este necesară o monitorizare pe termen lung a rezultatelor acestui studiu. În acest moment, ele doar arată că infecția orală a precedat diagnosticul demenței. În plus, e important de menționat faptul că aceste studii pot arăta asocierea, dar nu demonstrează neapărat cauzalitatea. Sunt necesare studii clinice pentru a testa dacă tratarea infecțiilor cu P. gingivalis poate reduce dezvoltarea sau apariția demenței”, a dezvăluit medicul stomatolog.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi. Are o o activitate de peste 15 ani. Activitate derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

Sunt bune metodele naturiste de albire a dinților? Părerea medicului stomatolog Adrian Mina!

Scrie un comentariu