ADPM Health

Dr. Adrian Mina: E mai buna periuta electrica decat cea clasica?

Scris de Alexandru Manea

In ultimii ani, periutele de dinti clasice au inceput sa fie inlocuite treptat de cele electrice. Cu toate ca au un pret destul de piperat, multi oameni le cumpara in ideea ca poate sunt mai eficiente. Dar este in realitate asa sau nu?

Dr. Adrian Mina: E mai buna periuta electrica decat cea clasica?

Exista pe piata o varietate atat de mare de periute de dinti, incat devine greu pentru oameni sa aleaga varianta cea mai buna. In ceea ce priveste „razboiul” dintre preiutele de dinti clasice si cele electrice, medicul stomatolog Adrian Mina ne explica de ce ambele au atat avantaje, cat si dezavantaje.

“Periajul dentar reprezinta unul dintre cele mai importantate aspecte pentru mentinerea sanatatii orale in parametri optimi. Dilema in ceea ce priveste periajul dentar este reprezentat de tipul de periuta dentara folosit. In ultimii ani, datorita evolutiei tehnologice continue, au aparut periutele dentare electrice care prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje, la fel ca si cele clasice”, spune Adrian Mina.

Aflam despre periutele clasice ca pot fi extrem de eficiente, atata timp cat sunt folosite corect.

“In ceea ce priveste periutele dentare clasice, marele avantaj este reprezentat de controlul total asupra tehnicii de periaj. Pacientul decide cat timp dureaza periajul si cat de mare sa fie presiunea aplicata asupra dintilor, gingiilor si a limbii. Pretul de achizitionare poate fi de asemenea un alt avantaj al periutei manuale, intrucat este mult mai avantajoasa ca si pret, iar forma pe care o prezinta este extrem de utila in timpul deplasarilor sau a vacantelor. Dezavantajul este ca uneori, atat tehnica de periaj cat si timpul acordat acestuia, sunt insuficiente pentru un periaj corect si, in loc sa impiedice aparitia problemelor, le stimuleaza”, mentioneaza Dr. Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina: Ce boli poti lua daca imprumuti periuta de dinti!

Periutele electrice au si ele dezavantaje, unul dintre cele mai mari fiind costul piperat.

“In ceea ce priveste periuta electrica, avantajele sunt stipulate clar de catre producator si constau in principal intr-o eficienta crescutala a periajului datorita miscarilor de rotatie intre 5000 si 30000 pe minut. De asemenea, unele dintre acestea pot prezenta si micropulsatii pentru o indepartare mai eficienta a placii bacteriene, precum si senzori de presiune care impiedica realizarea unui periaj intempestiv. Forma de prezentare mai interesanta o face insa sa fie mai apreciata in randul copiilor, care sunt fascinati de capacitatile acestui dispozitiv, mai ales ca efortul depus de acestia va fi mai mic datorita periutei electrice. Pretul acesteia este, in schimb, unul dintre marile dezavantaje, mai ales ca dupa achizitionarea intregului set, dupa uzarea capetelor de periaj, va fi necesara achizitionarea altora, iar pretul acestora este de cateva ori mai mare decat al unei periute clasice. De asemenea, din pricina sistemului reincarcabil, va fi nevoie si de incarcatorul acesteia in vacantele mai lungi, ocupand astfel loc in bagaj”, explica stomatologul.

Recomandarea medicului consta exclusiv in efectuarea unui periaj corect, fie ca ustensila folosita este o periuta de dinti clasica sau una electrica.

“In ceea ce priveste recomandarea noastra, atata timp cat tehnica de periaj este una corecta, folosirea periutei clasice este la fel de benefica ca si a celei electrice. In ceea ce priveste copiii insa, acestia trebuie sa stapaneasca intai tehnica clasica si abia apoi sa se treaca la periuta electrica, intrucat din cauza lipsei de experienta, pot determina leziuni la nivelul gingiilor. Pentru persoanele cu probleme de sanatate in care este afectata capacitatea de realizare a unui periaj dentar cu periuta clasica, se recomanda in schimb periutele dentare electrice”, spune Dr. Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

 

Scrie un comentariu